Ειδήσεις

Στην αντεπίθεση ο Γιουνκέρ, δίνει στη δημοσιότητα την πρόταση των δανειστών

Στα ελληνικά απευθύνθηκε, μέσω twitter, ο πρόεδρος της Κομισόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αύριο το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

Ο ίδιος παραπέμπει σε ανακοίνωση της Επιτροπής, ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός σε πνεύμα διαφάνειας.

Jean-Claude Juncker ✔@JunckerEU
Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5270_el.htm …
5:09 PM – 28 Jun 2015

Την υπαναχώρηση των δανειστών στο θέμα του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία προέβλεπαν οι τελικές προτάσεις των τριών θεσμών που παρουσιάστηκαν στην κυβέρνηση. Στο Eurogroup του Σαββάτου θα υπήρχε και συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, τονιζει η Κομισιόν.
Αυτά είναι τα μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές – Ανακοίνωση της Κομισιόν

Τις τελευταίες προτάσεις των τριών θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες προορίζονταν να τεθούν προς έγκριση στο τραπέζι του Eurogroup της 27ης Ιουνίου δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

Σε αυτές τις προτάσεις η πλευρά των θεσμών υπαναχωρούσε στο θέμα του ΦΠΑ των ξενοδοχείων (13% αντί για 23% που προέβλεπε αρχικά).

Παράλληλα, περιλαμβάνει μέτρα όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% και αύξηση φόρου εισοδήματος των εταιρειών στο 28%.

Γίνεται αναφορά στην αύξηση του φόρου στα VLTS (στο 30% επί του μεικτού εσόδου-GGR) και αναφορά σε διαδικασία πώλησης αδειών για κινητή τηλεφωνία 4G και 5G

O πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανακοίνωσή του στο twitter τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει “για ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας”.

Οι προτάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου καθώς και τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει η Επιτροπή.

Οι συζητήσεις επί του σχεδίου ήταν συνεχείς την Παρασκευή το βράδυ με τις ελληνικές αρχές, εν όψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου. Αυτό που είχαν καταλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ήταν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα οδηγούσε σε μια περιεκτική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία δεν θα περιλάμβανε μόνο τα κοινά συμφωνημένα μέτρα, αλλά θα αντιμετώπιζε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης, αναφέρει η Επιτροπή, περιλάμβανε στήριξη για ένα αναπτυξιακό πακέτο προς την Ελλάδα από την Κομισιόν, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως είχε συζητηθεί και εγκριθεί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη 24 Ιουνίου.

Ωστόσο, υπογραμμίζει η Κομισιόν, ούτε η τελευταία εκδοχή του εγγράφου, ούτε το περίγραμμα μιας περιεκτικής συμφωνίας μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επίσημα και να παρουσιαστούν στο Eurogroup λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το απόγευμα της 26ης Ιουνίου.

Χωρίς υποχωρήσεις η πρόταση των θεσμών στο ασφαλιστικό

Μια μικρή υποχώρηση στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών που έδωσε σήμερα, μετά τη διακοπή των συνομιλιών και την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, η Κομισιόν στη δημοσιότητα.

Οι απαιτήσεις των δανειστών παραμένουν και στο εργασιακό, καθώς ζητούν τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος και δεν γίνεται αναφορά στον κατώτατο μισθό.

Οι θεσμοί επιμένουν για κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά έως το 2019, με την αρχή όμως να γίνεται άμεσα, με περικοπή του από το 20% των πιο προνομιούχων δικαιούχων, ζητούν περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς όμως ξεκάθαρη αναφορά (η προηγούμενη πρόταση ανέφερε την 1η Ιουλίου) ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει αναφορά και στο θέμα των θεμελιωμένων δικαιωμάτων.

Αναλυτικά, η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει:

– Κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 . Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, από το πιο προνομιούχο 20% των δικαιούχων 
- Εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, που σημαίνει περικοπές στις συντάξεις. 
- Ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση από την 1η Ιανουαρίου 2015. 
- Πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας) άμεσα.

– Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρική σύνταξη.

– Εφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Όσοι συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, θα λαμβάνουν μόνο τη βασική που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.

– Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηματοδοτήσεις των ταμείων από το κράτος και εναρμόνισή της κρατικής χρηματοδότησης με αυτή προς το ΙΚΑ.

– Πάγωμα όλων των κατώτατων συντάξεων έως το 2021

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 


-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων που σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μπορεί να ξεπερνά και τα 4 δισ. ευρώ.

Αλλαγές που οδηγούν σε σημαντική μείωση συντάξεων προτείνονται και για την 1η Ιανουαρίου 2016 (θα συμφωνηθούν τον Οκτώβριο). Περιλαμβάνονται οι προτάσεις για:

-μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών

-υπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα

– ενοποιήσεις ταμείων έως το 2017

-αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο ταμείο

Όσον αφορά τέλος στο εργασιακό, η νέα πρόταση δεν διαφοροποιείται από την προηγούμενη. Βάζει πάγο στις ελληνικές εξαγγελίες για αλλαγές στα εργασιακά καθώς προτείνει να μην γίνει καμία αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015, να υπάρχει διαβούλευση με το ILO, να ακολουθηθεί διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με αυτή που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού για τις ομαδικές απολύσεις και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Το ΒΗΜΑ και euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου