Τοπικές Ειδήσεις

ΥΠΕΝ: «Ασπίδα» πυροπροστασίας για το Ασκληπιείο Κω και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο

Τι προβλέπει η μελέτη που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για τα έργα πυροπροστασίας σχετικά με τους συγκεκριμένους ιδιαίτερης αρχαιολογικής και θρησκευτικής σημασίας χώρους

Στη θεώρηση και έγκριση της μελέτης σχετικά με τα έργα πυροπροστασίας για τους ιδιαίτερης αρχαιολογικής και θρησκευτικής σημασίας χώρους, όπως το Ασκληπιείο στην Κω και το Σπήλαιο Αποκάλυψης του Ιωάννη, αλλά και η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού στην Πάτμο, προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, η υπαγόμενη στη Γ.Γ. Δασών Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αιγαίου (Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών) προχώρησε στην έγκριση της μελέτης «Έργα πυροπροστασίας σε δημόσιες δασικές εκτάσεις περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου Κω εντός του Δήμου Κω, της Π.Ε. Κω και περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου του Σπηλαίου Αποκάλυψης του Ιωάννη και της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Πάτμου εντός του Δήμου Πάτμου, της Π.Ε. Καλύμνου, αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Δωδεκάνησου, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 16 παρ. 5 του ν. 998/1979»

Τι προβλέπει η μελέτη
Οι προτεινόμενες εργασίες περιμετρικά των αρχαιολογικών χώρων της Κω συνολικού εμβαδού 115,37 στρεμμάτων και περιμετρικά των αρχαιολογικών χώρων της Πάτμου συνολικού εμβαδού 143,58 στρεμμάτων περιλαμβάνουν ενέργειες όπως:

• Καθαρισμοί, κλαδεύσεις και φρυγανεύσεις.
• Θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού – κλαδεύσεων και σκόρπισμα πριονιδιών σε ποσοστό 30% της συνολικής ποσότητας εντός της συνολικής έκτασης των 258,95 στρ.
• Μεταφορά προϊόντων θρυμματισμού με μονότροχο για μέση απόσταση 75 μέτρα (ποσοστό 70% της συνολικής ποσότητας).
• Υλοτομία δένδρων και θάμνων συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και στοίβαξης προϊόντων δασικής βιομάζας σε έκταση 258,95 στρ.

Η μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 335.802,29 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, συντάχθηκε από τον Δασολόγο Ψαρικίδη Αθανάσιο κατόπιν σχετικής ανάθεσης της αναδόχου εταιρίας «Δίον Α.Β.Ε.Τ.Ε.», ύστερα από την υπογραφή σχετικής σύμβασης στις 29-03-2024 με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αντικείμενο της μελέτης είναι έργα αντιπυρικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 998/1979 στην Π.Ε. Κω και συγκεκριμένα περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου Κω και Π.Ε. Καλύμνου περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου του Σπηλαίου Αποκάλυψης του Ιωάννη και της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Πάτμου αρμοδιότητας της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου, έτσι ώστε να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα και κατά τον καλύτερο τρόπο η οποιαδήποτε πιθανή πυρκαγιά.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του έργου εντάσσεται στο «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Antinero III», που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, το έργο έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δυνάμει σχετικής απόφασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ν. 4799/2021

Όπως τονίζεται, τέλος, όλες οι εργασίες που προβλέπονται στη μελέτη θα εκτελεστούν υπό την εποπτεία της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου.

Πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου