Τοπικές Ειδήσεις

Η τοπική αγορά έχει «στραγγίξει» πλέον από ρευστό!

Τις προσδοκίες περί πιθανής επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αποδομεί ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης κ. Τάσος Μελετίου, ο οποίος εκτιμά πως η σεζόν δεν θα ξεπεράσει την 15η Νοεμβρίου, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Αυτό σημαίνει, ότι η σεζόν θα περιοριστεί περίπου στους τρεις μήνες, σε μια Ρόδο που έχει «στραγγίξει» πλέον από ρευστό με κύρια και οριακά μοναδική πηγή εισοδήματος τον τουρισμό, καθώς το όποιο απόθεμα έχει εξανεμιστεί και η καθυστέρηση έναρξης της σεζόν, έχει τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των Ροδίων.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Μελετίου, αν δεν ανοίξει έστω και για τρεις μήνες η τουριστική περίοδος, τότε χρήμα θα εισρεύσει εκ νέου στη Ρόδο τον Απρίλιο του 2021, αφήνοντας ένα κενό 18 μηνών από τον Οκτώβριο του 2019, το οποίο δεν μπορεί η Ρόδος να αντέξει.
«Αν ξεκινήσει ο τουρισμός μετά τις 15 Ιουνίου, κι αν κυλήσει ομαλά το διάστημα των πρώτων ημερών, τότε θα έρθουν κι άλλοι επισκέπτες κι εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μια σεζόν τριών μηνών, όμως δεν πρόκειται να επιμηκυνθεί πέραν της 15ης Νοεμβρίου, που δεν απέχει και πολύ από το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης κάθε τουριστικής περιόδου. Ο λόγος είναι απλός, μετά ανοίγουν τα χειμερινά θέρετρα κι εμείς δεν είμαστε χειμερινό θέρετρο, παρότι έχουμε καλό καιρό τον χειμώνα. Το μεγάλο μας μειονέκτημα ως πόλη είναι ότι δεν υπάρχει ένα καλά οργανωμένο όμορφο, κλειστό, ασφαλές από τις καιρικές συνθήκες εμπορικό κέντρο, ώστε αν βρέχει ή αν φυσάει, ο τουρίστας που δεν έχει τι να κάνει να μπορεί να πάει εκεί για να περάσει την ώρα του. Εδώ οι επιλογές του είναι δύο, ή το ξενοδοχείο ή ο περίπατος ο οποίος επίσης δεν ευνοείται σε κακές καιρικές συνθήκες. Οπότε, δεν θα πρέπει να έχουμε προσδοκίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αυτό δεν είναι δυνατόν αν δεν μπορέσεις να παρέχεις το προϊόν που προσφέρουν ανταγωνιστές προορισμοί στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ούτε τον τουρισμό πόλης, διότι οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες, τουλάχιστον όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν φέτος, έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Βουδαπέστη, οπουδήποτε μπορούν να θαυμάσουν αξιοθέατα και μουσεία», λέει ο κ. Τάσος Μελετίου.
Αναφερόμενος στις οικονομικές αντοχές των Ροδίων, εκτιμά ότι πλέον έχουν εκλείψει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κι αυτό γίνεται, όπως λέει, αντιληπτό ακόμα και από την κατακόρυφη πτώση της κίνησης στα σούπερ μάρκετ του νησιού.
«Τα σούπερ μάρκετ είναι πλέον άδεια, ακόμα και ο όγκος των απορριμμάτων στις γειτονιές έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει, ακόμα και για τα αναγκαία. Ο καθένας έκανε έναν προγραμματισμό να τα φέρει βόλτα, μέχρι να ανοίξει ξανά η σεζόν στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οπότε θα έμπαινε ξανά ο μισθός στο σπίτι. Τώρα το ρευστό έχει τελειώσει. Αν δεν υπάρξει έστω και αυτή η μικρή σεζόν των τριών μηνών, η οποία θα καλύψει οικονομικά έστω κάποιες ανάγκες και δεν ληφθεί μέριμνα για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να λάβουν το επίδομα ανεργίας, τότε τα επόμενα χρήματα που θα έρθουν στο νησί θα είναι τον Απρίλιο του 2021, με τα τελευταία χρήματα που ήρθαν, να είναι τον Οκτώβριο του 2019. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή την περίπτωση μιλάμε πλέον για ένα κενό 18 μηνών, χωρίς εισροή χρημάτων στο νησί. Κανένας δεν διαθέτει μετρητά για 18 μήνες εκτός από ελάχιστες, εξαιρετικές περιπτώσεις ανθρώπων. Αν δεν έχουμε τουρισμό έστω και αυτούς τους τρεις μήνες στη Ρόδο θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης τον χειμώνα, διότι οι οικονομικές συναλλαγές είναι σαν ένα ντόμινο. Δεν έχουμε -δυστυχώς- άλλη πηγή εισροής χρημάτων τόσο ισχυρή, εξαρτόμαστε σε όλα τα επίπεδα από τον τουρισμό και η τοπική οικονομία, χωρίς έστω και μια σύντομη σεζόν, θα καταρρεύσει. Ηρθε ο καιρός να μας στηρίξει το κράτος των Αθηνών, το οποίο στηρίζαμε εμείς τόσα χρόνια βάσει των κλινών και του τουριστικού ΑΕΠ που προσφέρουμε στον κρατικό κορβανά, ως κορυφαίος προορισμός», αναφέρει ο κ. Τάσος Μελετίου.
Περαιτέρω, όπως υποστηρίζει, οι Ευρωπαίοι, όπως οι Γερμανοί, οι Αγγλοι, οι Γάλλοι, θα επιχειρήσουν να κρατήσουν τον κόσμο εντός συνόρων, να αναπτύξουν τον εσωτερικό τουρισμό προκειμένου να ενισχυθούν οι εγχώριες οικονομίες. Επιπλέον, εκτιμά ότι ο οδικός τουρισμός θα αναπτυχθεί σημαντικά φέτος, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε αεροδρόμια και αεροπλάνα, γεγονός που θα ευνοήσει προορισμούς της βορείου Ελλάδας, λέγοντας ότι η Χαλκιδική, η Θάσος, η Καβάλα, είναι σε καλύτερη μοίρα απ’ ότι η Ρόδος καθώς δέχονται και οδικό τουρισμό.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι η Ρόδος δέχεται τεράστιο πλήγμα διότι έχει αναπτυχθεί πλέον ως προορισμός για οικογενειακές διακοπές και είναι εξαιρετικά δύσκολο φέτος, να αποφασίσουν να μετακινηθούν οικογένειες τόσο για λόγους υγείας, καθώς οι πιθανότητες εξάπλωσης του covid-19 δεν θα εξαλειφθούν άμεσα, όσο και για οικονομικούς λόγους αφού η πανδημία έχει κλονίσει ακόμα και τις πλέον ισχυρές οικονομίες. Η Ρόδος, από προορισμός διασκέδασης και πόλος έλξης για την νεολαία, έχει καταστήσει προορισμός διακοπών με έμφαση στα all inclusive πακέτα, καθιστώντας, όπως αναφέρει ο κ. Τ. Μελετίου, ακόμα δυσχερέστερη την ανάκαμψη του τουρισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου