Ρεπορτάζ

Καταδίκη μηχανικού για εργατικό ατύχημα

Σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, πολιτικός μηχανικός της Ρόδου, που κρίθηκε ένοχος πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο και συγκεκριμένα για εργατικό ατύχημα, ενώ του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.

Ο κατηγορούμενος φέρεται συγκεκριμένα ότι την 22-2-2012 στην Μεγίστη, αν και ήταν υποχρεωμένος να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για την ασφάλεια και υγεία του εργαζομένου του, κ Νικολάου Ασβεστή, με όλες τις απαιτούμενες νόμιμες προδιαγραφές, ως επιβλέπων μηχανικός του εργοταξίου για το έργο της αποκατάστασης του μοναστηρίου του Αγ. Γεωργίου του βουνού στο Καστελόριζο (ορισμένος από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Δήμου Ρόδου) κι ενώ έπρεπε να δίνει ασφαλείς οδηγίες στους εργαζόμενους του για τον τρόπο υλοποίησης του έργου και για τις τεχνικές λεπτομέρειες, παρέλειψε τούτο, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια αντικατάστασης, προς το εξωτερικό μέρος του κτηρίου, ξύλινου δοκαριού 4.00 μέτρων περίπου (κορφιά), τη στιγμή που οι δύο εργάτες βρισκόντουσαν στο πρώτο δάπεδο εργασίας του ικριώματος και ανέβαζαν το ξύλινο δοκάρι που ήταν έτοιμο προς τοποθέτηση και ο παθών βρισκόταν στο δεύτερο δάπεδο εργασίας και επέβλεπε, το τμήμα τοιχοποιίας επάνω από το πρέκι, ύψους 1.00-1.20 μέτρων και μήκους 3.00 μέτρων περίπου να καταρρεύσει γέρνοντας προς τα έξω κατά την κατάρρευσή του δε παρέσυρε το ικρίωμα πάνω στο οποίος βρισκόταν ο παθών και άλλοι δύο εργαζόμενοι ο Α. Κομνημός και ο Μ. Ράφτης.

Ειδικότερα όπως προέκυψε από την από 8-10-2012 έκθεση έρευνας εργατικού ατυχήματος του ΣΕΠΕ η συνοχή της λήθινης τοιχοποιίας στο σημείο ήταν πολύ αποσαθρωμένη, το τμήμα που κατέρρευσε δεν είχε έστω προσωρινά στερεωθεί για να αποφευχθεί η κατάρρευση αι εσφαλμένος τρόπος δηλαδή η σειρά με την οποία γινόταν η διαδικασία αποκατάστασης της τοιχοποιίας (δηλαδή αντικατάσταση του ξύλινου δομικού στοιχείου πάνω από τα ανοίγματα πριν γίνει η στερέωση του υπεκείμενου τμήματος τοιχοποιίας) ήταν η αιτία για την οποία προκλήθηκε η πτώση.
Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής παρέστη ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής και ως συνήγορος υπεράσπισης ο δικηγόρος κ. Ηλίας Θεοδόσης Νιάκας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου