Ειδήσεις

Παρέμβαση Δένδια στον ΟΗΕ: Οι μονομερείς ενέργειες δεν επηρεάζουν μόνο τις χώρες, αλλά πρωτίστως τους ανθρώπους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την ώρα που οι σφαίρες… θερίζουν αμάχους. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε νέο του ηχηρό μήνυμα στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, επικαλείται για άλλη μία φορά την ανάγκη για ειρήνη.

Ακολουθεί η τοποθέτηση Δένδια
Κύριε Πρόεδρε,
Εξοχότητες,

Ενώ οι παγκόσμιες προκλήσεις και εντάσεις αυξάνονται, δυστυχώς εμείς υπαναχωρούμε από την πολυμέρεια και τις παγκόσμιες λύσεις.

Unmute
Remaining Time -0:00

Fullscreen
Οι μονομερείς ενέργειες δεν επηρεάζουν μόνο τις χώρες, αλλά πρωτίστως τους ανθρώπους.

Δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί σήμερα στην πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος στην Ουκρανία.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις παραβιάζουν σαφώς τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως δε, την αρχή της αποχής από την απειλή ή τη χρήση βίας. Μια αρχή που εδώ και καιρό παραβιάζεται κατάφωρα και αναίσχυντα από συγκεκριμένες χώρες.

Αυτό που συμβαίνει τώρα έχει βυθίσει την Ευρώπη σε μια εποχή όπου τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Οι επιθέσεις εναντίον όλων των αμάχων στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στη βάναυση επίθεση εναντίον αμάχων στα χωριά Σαρτανά και Μπουγάς κοντά στη Μαριούπολη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 μελών της Ελληνικής Κοινότητας. Η επίθεση αυτή προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε όλες τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στα περιφερειακά και διεθνή φόρα. Με κύριο στόχο την προστασία του άμαχου πληθυσμού και την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ένα τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα δημιουργείται πλέον κυρίως προς τις χώρες της Ε.Ε. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Κύριε Πρόεδρε,

Όταν μιλάμε για ανθρώπους, θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, τα οποία τα Ηνωμένα Έθνη και το συγκεκριμένο φόρουμ έχουν εντολή να προστατεύουν και να προωθούν.

Όπως αναφέρθηκε ήδη, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.

Για να μην αναφέρουμε τα εκατομμύρια των θανάτων παγκοσμίως από την Covid-19.

Ωστόσο, η ελπίδα είναι ζωντανή, χάρη στην κοινή μας προσπάθεια.

Η συντονισμένη απάντηση των κοινωνιών μας στην πανδημία αποκαλύπτει πόσα μπορεί να επιτύχει η ανθρωπότητα για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.

Έχει αποδειχθεί ότι η ευημερία κάθε ανθρώπου και η προστασία του δικαιώματος στη ζωή
αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνικής συνείδησης.

Ως εκ τούτου, οφείλουμε στις επόμενες γενιές να αναβαθμίσουμε περαιτέρω, να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε αυστηρά το δικαίωμα όλων στη ζωή.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μετατροπή αυτών των αξιών σε μια συνεκτική πολιτική που θα εφαρμόζεται στην πραγματική ζωή, και η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του σκοπού τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα έχει οικοδομήσει σχέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας στη βάση της προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ενδεικτικό τούτου είναι το αποτέλεσμα για την Ελλάδα της τρίτης Παγκόσμιας Περιοδικής Ανασκόπησης που διενεργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η καταπολέμηση των διακρίσεων, η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και των προκαταλήψεων είναι απαραίτητες στην πολιτική μας.

Η Ελλάδα έχει επίσης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με πράξεις και όχι λόγια, για να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Με ένα εντυπωσιακό ρεκόρ στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών, διεθνώς αναγνωρισμένο. Και αυτό, παρά το δυσμενές περιβάλλον των σκόπιμα παραπλανητικών πληροφοριών καθώς και των αβάσιμων ισχυρισμών.

Κύριε Πρόεδρε,

Μια άλλη απτή απόδειξη της δέσμευσής μας στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι προσπάθειές μας να τα προωθήσουμε σε περιφερειακά και διεθνή φόρα.

Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα έχει συμβάλει ενεργά, είτε έχοντας συντάξει η ίδια είτε ως μέλος της κεντρικής ομάδας χωρών, στα Ψηφίσματα για:
 την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας
 την Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης
 τον Αθλητισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες
 το Δικαίωμα στην Εργασία
 τα Πολιτιστικά Δικαιώματα και την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Ελλάδα θα συνεχίσει, όπως με συνέπεια πράττει πάντοτε, να συνεργάζεται με όλους τους εταίρους για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι, άλλωστε, εκκινούμε από μια αδιαμφισβήτητη καθολική βάση: τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σας ευχαριστώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου