Ειδήσεις

Ποδαρικό και πολιτικός πονοκέφαλος με τους πλειστηριασμούς το 2020

Έναν από τους βασικούς πολιτικούς γρίφους που θα κληθεί να λύσει η κυβέρνηση με τη νέα χρονιά είναι η διαχείριση του θέματος με τους πλειστηριασμούς. Ειδικά όταν στο κοινωνικό φαντασιακό συνδέεται ανερμάτιστα μεν αλλά με απήχηση δε, από πολλούς το όλο θέμα, εν είδει «συνομωσιακής» θεωρίας με το προσφυγικό. «Παίρνουν τα σπίτια για να τα δώσουν να μένουν οι άλλοι» είναι η γνωστή αναφορά που ωστόσο «στήνει» κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση πέρα από τις σειρήνες του λαϊκισμού θα πρέπει η κυβέρνηση να δει τι θα κάνει με τους φιλόδοξους στόχους που βάζει και η έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας για το θέμα. Σημειώνεται ότι μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020, ο στόχος είναι για 2.444 πλειστηριασμούς, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί μετά την άρση του καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο. Παράλληλα στην 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας γίνεται λόγος για πιο αποτελεσματικές ενέργειες καθώς πάνω από το 60% των πλειστηριασμών καταλήγουν άγονοι, με τα ακίνητα να γυρίζουν πάλι στις τράπεζες.

Με δεδομένη πάντως την οριστική λήξη του πλαισίου προστασία της πρώτης κατοικίας η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους καλεί τους «κόκκινους» δανειολήπτες να αξιοποιήσουν το πλαίσιο προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι όσοι έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, θα πρέπει να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δηλαδή ως το τέλος Απριλίου, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

«Ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να υπάρχει άρση προστασίας στις 31/12, την παρατείναμε για 4 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση του ιδιωτικού χρέους» ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν 8 διαφορετικά σχήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για ρυθμίσεις ιδιωτικών οφειλών και μέσα σε αυτά βρήκαν καταφύγιο στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ο  κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο «θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά». Ερωτηθείς εάν έχουν εντοπιστεί οι περιβόητοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», απάντησε πως είναι αισιόδοξος, γιατί πλέον η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει ηλεκτρονική πλατφόρμα με στατιστικά.

Στο μεταξύ τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης για την προστασία της 1ης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία έχουν ξεκινήσει 38.073 χρήστες.

Αθροιστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας Διαχιέρισης Ιδιωιτκού Χρέους από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2019, οπότε και κλείνει η 25η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας:

  • · Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 57.166 χρήστες.
  • · Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 38.073 χρήστες.
  • · Έχουν υποβληθεί 1.249 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
  • · Έχουν δοθεί 315 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
  • · Έχουν ήδη αποδεχθεί 84 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
  • · Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 41 πολίτες.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου