Τοπικές Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκαν σε Λέρο και Κω δυο νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

Δύο νέα κέντρα φιλοξενίας σε Λέρο και Κω εγκαινιάστηκαν από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.  Εκεί θα φιλοξενηθούν συνολικά, 4.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Παρών στα εγκαίνια και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν , Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «οι νέες δομές σε Λέρο και Κω περιλαμβάνουν όλες τις σύγχρονες τεχνικές και λειτουργικές υποδομές ώστε να καθίστανται ασφαλείς για διαμένοντες, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους, καθώς είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Πρόκειται για δομές που εγγυώνται συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ανθρώπους που αιτούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή/απέλαση».

Λέρος
H νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Λέρο αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 60 στρ., στην τοποθεσία Λέπιδα.

Είναι δυναμικότητας 1.780 φιλοξενούμενων πλέον ΑΜΕΑ, η οποία αναλύεται ως ακολούθως:

1.440 άτομα γενικός πληθυσμός
100 ασυνόδευτα ανήλικα
240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες
Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 8.900 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 7 διώροφα κτίρια διαμονής των 1.000 τ.μ., 3 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. και 1 των 400 τ.μ. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυοι). Eπιπλέον, προβλέπονται χώροι κράτησης ΠΡΟΚΕΚΑ.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι περίπου 30,18 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 17% (σύνολο 35,30 εκ. ευρώ) και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης/ Επείγουσα Βοήθεια.

Κως
Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 90 στρ., στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου «Μακρυγιάννη», εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής.

Είναι δυναμικότητας 1540 φιλοξενούμενων πλέον ΑΜΕΑ, η οποία αναλύεται ως ακολούθως:

960 άτομα γενικός πληθυσμός
100 ασυνόδευτα ανήλικα
480 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες
Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 8.900 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 6 διώροφα κτίρια διαμονής των 1.000 τ.μ, 5 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. και 1 ισόγειο των 400 τ.μ. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυοι). Eπιπλέον, προβλέπονται χώροι κράτησης ΠΡΟΚΕΚΑ.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι περίπου 33,64 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 17% (σύνολο 39,36 εκ. ευρώ) και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση– Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης/ Επείγουσα Βοήθεια.

Και για τις δύο Δομές, έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων όπως η Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, υπάρχει διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και τουρνικέ με καρταναγνώστες, με χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, στις διακριτές ενότητες της δομής για την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο, με σκοπό την προστασία των εργαζόμενων σε αυτές αλλά και των ευάλωτων ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκου και οι βουλευτές της Ν. Δ, κ. Βασίλης Υψηλάντης και ο κ. Γιάννης Παπάς.

Μετά το πέρας των εγκαινίων ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

«Η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής είναι βασικός πυλώνας της αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή.

Δυόμισι χρόνια μετά, είμαστε σε θέση να πούμε πως με σχέδιο, συστηματική προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, έχουμε εμφανώς ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού, έχουμε αφήσει οριστικά πίσω την κρίση που ξεκίνησε το 2015. Μία κρίση που ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη θέλουν να ξαναζήσουν.

Σήμερα στη Λέρο και την Κω, όπως πριν λίγες ημέρες στη Σάμο και σε λίγους μήνες στη Χίο και τη Λέσβο, ξεκινά μία νέα περίοδος. Εικόνες σαν και αυτές που έζησαν τη νησιά μας την περίοδο 2015-2019 ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Σήμερα, εγκαινιάζουμε τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Απoμπλέκουμε τα νησιά μας από το Μεταναστευτικό και τις δυσμενείς επιπτώσεις του και ικανοποιούμε το καθολικό αίτημα εργαζομένων, διαμενόντων και νησιωτών για περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες υποδομές και έλεγχο της κατάστασης».

O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε:

«Τα νέα σύγχρονα και πολλαπλών χρήσεων κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που εγκαινιάσαμε σήμερα στη Λέρο και την Κω αποτελούν ακόμη μια χειροπιαστή απόδειξη της αμέριστης Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Τα δύο αυτά κέντρα, η κατασκευή των οποίων πραγματοποιήθηκε με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα αντικαταστήσουν τις παλιές δομές στο νησί, οι οποίες κλείνουν οριστικά.

Η σημερινή ημέρα είναι χωρίς αμφιβολία ιστορική και αποτελεί τη σφραγίδα της υλοποίησης της απόφασης που λάβαμε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων κέντρων στα νησιά της πρώτης γραμμής, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

O Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης, δήλωσε:

«Με τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές σε Λέρο και Κω βαδίζουμε σταθερά προς την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Και τα δυο νησιά τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης του μεταναστευτικού και επωμίστηκαν δυσανάλογα βάρη. Αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Σήμερα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και άξονες της πολιτικής μας την ευρωπαϊκή συνεργασία και τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Πηγή: ΕΡΤ, Αποστολή: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου