Ειδήσεις

Βαριά ευθύνη για τους Δήμους η διατήρηση των γαλάζιων σημαιών από το 2016 κι έπειτα

 

ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

Ηδη, οι περισσότερες παράκτιες, τουριστικές χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει σοβαρή προετοιμασία με τη βοήθεια επιστημόνων

 

Χρονικό διάστημα ενός έτους έχουν περιθώριο όλες οι τουριστικές περιοχές ώστε να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο με τον οποίο προστατεύουν την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, κατά μήκος των ακτών. Στο διάστημα αυτού του χρόνου οι Αρχές των τουριστικών περιοχών θα πρέπει να βελτιώσουν αρκετές υποδομές προκειμένου να διατηρήσουν τις γαλάζιες σημαίες που θα τους έχουν απονεμηθεί.
Το όλο θέμα αφορά άμεσα τη Ρόδο, αλλά και ολόκληρη τη Δωδεκάνησο, καθώς η μεταβολή των διεθνών προδιαγραφών ως προς το τι αξιολογείται και το τι όχι, για την απονομή μιας γαλάζιας σημαίας, θα επηρεάσει άμεσα το τοπικό τουριστικό προϊόν. Μάλιστα, το ζήτημα εμπεριέχει τόσες προεκτάσεις, ώστε έχει καταστεί επιβεβλημένη η λήψη άμεσων πρωτοβουλιών από περιοχές ολόκληρου του κόσμου.
Οι νέες προδιαγραφές ως προς τα ύδατα κολύμβησης αφορούν δεκάδες παραμέτρους. Η καθαρότητα των νερών και η οργάνωση των παραλιών είναι απλώς η κορυφή  μιας ολόκληρης πυραμίδας εργασιών που πρέπει να δρομολογηθούν ώστε ένας τόπος να πληροί τα στάνταρς που θα τεθούν. Εάν τελικά ένας τουριστικός προορισμός δεν μπορέσει να επιτύχει τους στόχους, τότε όχι μόνο δεν θα έχει γαλάζιες σημαίες στις παραλίες του, αλλά επιπρόσθετα θα θεωρείται ως μια περιοχή που δεν συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο κατάλογος των ελέγχων που θα πρέπει να γίνονται για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού, περιλαμβάνει δεκάδες δράσεις. Μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει μετρήσεις και της ποιότητας των νερών των ποταμιών και των ρυακιών που καταλήγουν στη θάλασσα. Ολες οι μετρήσεις θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες, ανά πάσα στιγμή και να επαναλαμβάνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Από μόνη της αυτή η προϋπόθεση απαιτεί την εγκατάσταση ειδικών συστημάτων μέτρησης στις παραλίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλες περιοχές της Ευρώπης, εν όψει των αλλαγών αυτών, έχουν αναθέσει την εκπόνηση μελετών από μεγάλα πανεπιστήμια, προκειμένου να προσαρμοστούν ευκολότερα στα καινούργια δεδομένα.
Πρακτικά, οι δημοτικές αρχές των νησιών του Νομού, θα πρέπει να ενημερωθούν για τα όσα θα ισχύουν από το έτος 2016 κι έπειτα, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα. Ειδικά ο δήμος της Ρόδου, με τις 24 Γαλάζιες Σημαίες που του απενεμήθηκαν φέτος έχει σοβαρό φορτίο ευθύνης για το 2016. Το ίδιο βάρος θα κληθεί να επωμισθεί και ο δήμος της Κω με τις 5 Γαλάζιες Σημαίες που πήρε τον περασμένο Μάιο.
Σοβαρές αλλαγές δρομολογούνται και για τον τρόπο αξιολόγησης της απονομής γαλάζιων σημαιών για τις μαρίνες. Η Δωδεκάνησος έχει δύο τέτοιου είδους σημαίες και αφορούν τις μαρίνες της Κω και της Λέρου. Οι δύο δήμοι θα κληθούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τις υποδομές τους, όπως και να εγκαταστήσουν σύστημα διαρκούς ελέγχου της ποιότητας των νερών, αλλά και διαχείρισης των αποβλήτων (των σκαφών αναψυχής), προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν τους τίτλους που τους έχουν δοθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου