Ειδήσεις

Σημάδια κόπωσης στα τουριστικά έσοδα, προβληματισμός για την επόμενη μέρα

Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να ετοιμάζεται για ακόμη ένα ρεκόρ στα έσοδα, σε συνέχεια των προηγούμενων καλών σεζόν, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για εισπράξεις άνω των 15 δισ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς, όμως η “ακτινογραφία” των τουριστικών εισπράξεων προκαλεί προβληματισμό στους επιχειρηματίες της αγοράς.

Και αυτό γιατί, ενώ τα έσοδα συνολικά είναι περισσότερα, η μέση δαπάνη ανά τουρίστα δεν ακολουθεί την ίδια τροχιά. Αντίθετα, η αύξηση στο “καλάθι” του τουρισμού πηγάζει μόνο από την άνοδο των αφίξεων.

Τα τελευταία στοιχεία από την ΤτΕ για το οκτάμηνο επαληθεύουν τα παραπάνω. Τον Αύγουστο, μήνας που θεωρείται ο καλύτερος της τουριστικής σεζόν, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση μόλις 1,4%, φθάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,55 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης κατά 4,8%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 19 ευρώ ή 3,2%.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση 11,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 11,7 δισ. ευρώ. Και πάλι, εντούτοις, η δαπάνη ανά ταξίδι παρουσίασε οριακή μείωση κατά 1 ευρώ ή 0,2%.

Το ίδιο διάστημα, η εισερχόμενη κίνηση αυξήθηκε κατά 11,6% και διαμορφώθηκε στα 21 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 18.896 εκατ. ταξιδιωτών το ίδιο διάστημα πέρσι. Ξεχωρίζει η άνοδος των εισπράξεων από τη Γερμανία (19,2%, 2,019 δισ. ευρώ συνολικά), αλλά και η κάθετη πτώση των εσόδων από τη ρωσική αγορά (μείωση 23%, στα 261 εκατ. ευρώ).

Αν και δημοφιλείς προορισμοί -Κρήτη, νησιά του Ιονίου, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Χαλκιδική- αλλά και μικρότεροι βούλιαξαν από ξένους τουρίστες, οι επιχειρήσεις του κλάδου μιλούν για έσοδα κάτω των προσδοκιών. Η ανάκαμψη της Τουρκίας που απορρόφησε μεγάλο όγκο των Γερμανών και Ρώσων επισκεπτών, η άνοδος της Αιγύπτου και της Τυνησίας που συρρίκνωσαν τα μερίδια της ζήτησης, η έκρηξη των καταλυμάτων εκτός ξενοδοχείων μέσω των διάφορων πλατφορμών ενοικίασης κατοικιών (όπως η Airbnb), ο μεγάλος ανταγωνισμός και ο πόλεμος τιμών στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι οι βασικές αιτίες, σύμφωνα με φορείς της αγοράς, που συγκράτησαν τα έσοδα.

Επιχειρηματίες του χώρου βλέπουν μάλιστα ήδη σημάδια κόπωσης στα έσοδα, τα οποία δεν αποκλείεται να γίνουν εντονότερα την επόμενη σεζόν, λόγω του ανταγωνισμού στην περιοχή της Μεσογείου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν αλλαγή πλεύσης και στρατηγικής, κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου τονίστηκε η ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και η χάραξη της στρατηγικής για τη διαμόρφωση της εικόνας προορισμών.

πηγή capital.gr

Συντάκτρια Βασιλική Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου