Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κατέστησε δημόσια την αντίδραση των Βρυξελλών στην αποπομπή της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαϊδου και σε συνέντευξη του στο ΜΕGA υπέδειξε πως ο διάδοχός της θα πρέπει να επιλεγεί με ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία.

Οι Βρυξέλλες έχουν πολλαπλώς επισημάνει πως η ανεξαρτησία τη Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποτελεί μέρος των μεταρρυθμίσεων και αποπολιτικοποίησης του μηχανισμού φορολογικού ελέγχου και είσπραξης δημοσίων εσόδων. Ενώ υπογραμμίζουν πως αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την σωστή υλοποίηση του προγράμματος.

«Η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και είσπραξης είναι μία από τις κύριες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι στο κέντρο της θεσμικής αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί, ως μέρος αυτού του προγράμματος, να «ενδυναμώσει τη θεσμική και επιχειρησιακή ανεξαρτησία των οργανισμών-κλειδιά, όπως η Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η ΕΛΣΤΑΤ»» ανέφερε προ ημερών η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπραιτχαρτ.

Η αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου σε συνέχεια της εξίσου αμφιλεγόμενης απόλυσης του προκατόχου της, Χάρη Θεοχάρη επί κυβερνήσεως Σαμαρά αναβιώνει τη δυσπιστία για τις αληθινές προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ