ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεισμός στην Κρήτη – Στήνονται σκηνές για 2.500 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι – Καταστράφηκε ένα ολόκληρο χωριό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
σεισμός ΚΡΗΤΗ

Την εγκα­τά­σταση σκηνών για όσους ανθρώ­πους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του φονικού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώ­θηκε σήμερα στο Αρκα­λο­χώρι του Ηρα­κλείου Κρήτης, ανα­κοί­νωσε ο υπουρ­γός Κλι­μα­τι­κής Κρίσης & Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, Χρήστος Στυ­λια­νί­δης, ο οποίος βρί­σκε­ται στην περιοχή.

Ο κ. Στυ­λια­νί­δης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περι­φε­ρειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχό­ντων απο­φά­σι­σαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνα­τό­τητα να φιλο­ξε­νή­σουν 2.500 ανθρώ­πους, ώστε να εξυ­πη­ρε­τη­θούν όλες οι οικο­γέ­νειες και όλοι οι άνθρω­ποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε.

Παράλ­ληλα γνω­στο­ποί­ησε ότι η περιοχή έχει κηρυ­χθεί σε κατά­σταση έκτα­κτης ανάγκης, ενώ προ­σέ­θεσε ότι οι τραυ­μα­τίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαί­νε­ται ότι δεν έχουν κρα­νιο­ε­γκε­φα­λι­κές κακώ­σεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενη­μέ­ρωση για την κατά­σταση της υγείας τους.

«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σει­σμική δόνηση, την παρα­κο­λου­θούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σει­σμι­κές δονή­σεις ενώ βρι­σκό­μα­στε εδώ και προ­σπα­θού­σαμε να συντο­νί­σουμε όλες τις υπη­ρε­σίες των τοπικών Αρχών. Φαί­νε­ται ότι πρέπει να γίνει μια περιο­δεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκα­λο­χώρι τα προ­βλή­ματα είναι περισ­σό­τερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν εντα­χθεί σε αντι­σει­σμικό κώδικα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στυ­λια­νί­δης, ενώ προ­σέ­θεσε ότι θα μετα­βούν στο παλιό Αρκα­λο­χώρι για να δουν και να αξιο­λο­γή­σουν εκεί τα κτίρια μαζί με την υπη­ρε­σία του υπουρ­γείου Υπο­δο­μών.

«Παρα­κο­λου­θούμε με τους επι­στή­μο­νές μας τη σει­σμική ακο­λου­θία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σει­σμι­κού Κιν­δύ­νου και μας ενη­με­ρώ­νει, γι αυτό το φαι­νό­μενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υπο­κα­τα­στήσω κανέναν επι­στή­μονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προ­σπά­θεια είναι να εξυ­πη­ρε­τή­σουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προ­σφέ­ρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυ­λια­νί­δης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ υπο­γράμ­μισε: «Πάνω απ’ όλα οι ανθρώ­πι­νες ζωές».

Ερω­τη­θείς για το διά­στημα που θα μείνουν οι άνθρω­ποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επι­στή­μο­νες», ενώ προ­σέ­θεσε ότι δεν μπορούν να προ­ε­ξο­φλή­σουν αν το σει­σμικό φαι­νό­μενο θα στα­μα­τή­σει αύριο, μεθαύ­ριο. «Εμείς ως Πολι­τεία, ως υπουρ­γείο Κλι­μα­τι­κής Κρίσης & Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπα­ρα­στα­θούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέ­χεια εξέ­φρασε τα συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επι­σκε­φτεί ή τώρα ή όταν ξανάρ­θει ενώ συμπλή­ρωσε ότι θα επι­σκε­φτούν τους τραυ­μα­τίες.

«Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιο­λο­γή­σουμε τα κτίρια», κατέ­ληξε.

Λέκκας: Το φαι­νό­μενο βρί­σκε­ται σε εξέλιξη

Από την πλευρά του πρό­ε­δρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρ­ρυθμη ακο­λου­θία. Όλοι θεω­ρού­σαμε ότι πηγαί­νουμε σε απο­μεί­ωση, όμως δεν μπο­ρούμε να προ­δια­γρά­ψουμε τα φυσικά φαι­νό­μενα, δυστυ­χώς, και δια­ψευ­στή­καμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγ­μα­τος. Ήταν ανα­πά­ντε­χος ο σεισμός, που ταλαι­πώ­ρησε πραγ­μα­τικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετα­σει­σμούς. Θεωρώ ότι δεν μπο­ρούμε να κάνουμε ακόμα εκτί­μηση για τη μετα­σει­σμική ακο­λου­θία. Έχουμε σει­σμούς 4,3 – 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαι­νό­μενο βρί­σκε­ται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνε­δριά­σει εκ νέου η Επι­τροπή Εκτί­μη­σης Σει­σμι­κού Κιν­δύ­νου και εκεί θα δούμε με όλα τα επι­στη­μο­νικά δεδο­μένα πού ακριβώς πάει το φαι­νό­μενο. Ένα φαι­νό­μενο που εκ των πραγ­μά­των είναι ένα ιδιό­τυπο φαι­νό­μενο».

Από τα 85 σχολεία τα 45 έχουν ρωγμές

Σύμφωνα με το cretalive, οι ειδικοί θα βγουν για ελέγ­χους, πρώτα στα σχολεία, κατόπιν στο δημαρ­χείο και το Κέντρο Υγείας και μετά στα σπίτια.

Σε σύσκεψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε, ειπώ­θηκε πως 20-30 χωριά , έχουν μεγάλο πρό­βλημα, με πολλά από αυτά να είναι ακα­τοί­κητα. Ως προς την πόλη του Αρκα­λο­χω­ρίου, το παλιό τμήμα της έχει δια­λυ­θεί, το νέο άντεξε.

Αύριο και μεθαύ­ριο τα σχολεία θα παρα­μεί­νουν κλειστά, ενώ ερω­τη­μα­τικό προ­κύ­πτει για τις υπό­λοι­πες υπη­ρε­σίες. «Από τα 85 σχολεία που μου απά­ντη­σαν τα 45 έχουν ρωγμές» είπε ο περι­φε­ρεια­κός διευ­θυ­ντής εκπαί­δευ­σης, Μ.Μπε­λα­δά­κης με τον υπουργό να απαντά πως δε θα μπει μαθητής ή δάσκα­λος μέσα, αν δεν ελεγ­χθούν.

Ένα ολό­κληρο χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιά­δας κατα­στρά­φηκε ολο­σχε­ρώς, από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώ­θηκε το πρωί της Δευ­τέ­ρας με επί­κε­ντρο την Αρβη Ηρα­κλείου Κρήτης.

Πρό­κει­ται για το χωριό κάτω Πουλιές λίγα χιλιό­με­τρα έξω από το Αρκα­λο­χώρι, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτι­μή­σεις κανένα σπίτι πλέον δεν είναι κατοι­κή­σιμο.

Οι κάτοι­κοι που είδαν τις περιου­σίες τους από τη μία στιγμή στην άλλη να κατα­στρέ­φο­νται δεν μπορούν να επι­στρέ­ψουν στις οικίες τους και παρα­μέ­νουν στο δασάκι του χωριού.

Σύμφωνα με τους κατοί­κους του μικρού χωριού μόνο δύο σπίτια δεν έχουν υποστεί ζημιές και είναι ακόμα κατοι­κή­σιμα, ενώ οι υπό­λοι­ποι δεν ξέρουν τι θα απο­γί­νουν για τις επό­με­νες ημέρες.

Τα μέλη του πολι­τι­στι­κού Συλ­λό­γου ανα­ζη­τούν τρόπους για να προ­σφέ­ρουν ένα ποτήρι νερό και ένα γεύμα στους κατοί­κους, στην πλειο­νό­τητα τους ηλι­κιω­μέ­νοι. Στην ανα­ζή­τηση τους αυτή, σούπερ Μάρκετ του Αρκα­λο­χω­ρίου τους δώρισε νερά και μακα­ρό­νια για να περά­σουν σήμερα μέχρι να έρθει βοήθεια από το Δήμο Μινώα Πεδιά­δος.

Οι κάτοι­κοι βρί­σκο­νται σε από­γνωση. Δεν έχουν που να μείνουν και πως θα απο­κα­τα­στή­σουν τις ζημιές.

«Τι θα γίνουμε από δω και πέρα» λέει κάτοι­κος των Κάτω Πουλιών. «Πως θα μπο­ρέ­σουμε να φτιά­ξουμε και πάλι τα σπίτια μας. Όλο το βιός μας ήταν αυτό το σπίτι».

Η περιοχή θυμίζει βομ­βαρ­δι­σμένο τοπίο και αν και εδώ και αρκε­τούς μήνες ζούσαν με το κούνημα του Εγκέ­λα­δου κανείς τους δε φαντα­ζό­ταν το μέγεθος της κατα­στρο­φής.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.