Ειδήσεις

Απέρριψαν γυναίκα γιατρό από το ΕΣΥ, επειδή έχει παιδιά – Τι απαντά η Μίνα Γκάγκα

Σε μία απίστευτη καταγγελία, προχώρησαν νοσοκομειακοί γιατροί. Καταγγέλλουν πως γυναίκα γιατρός απορρίφθηκε από τη θέση επιμελήτριας Β’ στο ΕΣΥ, επειδή είναι μητέρα δύο παιδιών.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου, σημειώνει πως το περιστατικό συνέβη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας από αυτά που φιλοξενούν πανεπιστημιακές κλινικές.

Όπως επισημαίνει, η προκήρυξη έγινε το 2016 και η επιλογή ολοκληρώθηκε φέτος, πέντε χρόνια αργότερα: “Στο πρακτικό λοιπόν αυτό αναγράφεται – ούτε λίγο ούτε πολύ – πως μια συγκεκριμένη γιατρός είναι μεν η αξιολογότερη από τους/τις υποψηφίους, όμως δυστυχώς ‘έχει δυο μικρά παιδιά’, κάτι που κατά τους κριτές δεν συνάδει με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του ιατρικού λειτουργήματος”.

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία φέρεται να έχει απορρίψει την αίτηση ακύρωσης της απόφασης. Η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε πως έχει διαταχθεί σχετική έρευνα.

 

Απάντηση Γκάγκα – υπουργείου
Από την πλευρά της κ. Γκάγκα, ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τη μία θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του νοσοκομείου.
Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία), εξού και η υψηλότερη βαθμολογία, και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σημειώνεται, όμως, ότι οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη.
Με τη συνέντευξη δεν ανατράπηκε η βαθμολόγηση και επομένως ούτε και η κατάταξη. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έχουν γίνει ήδη οι σχετικές συστάσεις, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία.
Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής), με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια.
Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ. Άλλωστε, από τη θέση της ως διευθύντρια Κλινικής, καθώς και διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο νοσοκομείο ‘Σωτηρία” στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες – ακριβώς όπως όλοι οι υγειονομικοί – με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

Πηγή iatronet.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου