Συνεντεύξεις

Σπ. Σπυρόπουλος: «Ο επόμενος χειμώνας θα είναι σαν μια τρίτη σερί χειμερινή περίοδος»

Την ρεαλιστική κατάσταση της τοπικής οικονομίας, τις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες οι τοπικές επιχειρήσεις στη διάρκεια του χειμώνα αλλά και το πραγματικό όφελος που αφήνει η φετινή τουριστική περίοδος η οποία οδεύει προς το τέλος της, περιγράφει χωρίς ωραιοποιήσεις σήμερα σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ρόδου κ. Σπύρος Σπυρόπουλος.
Εχοντας εκ της θέσεώς του ολοκληρωμένη εικόνα, αναφέρει ότι στην καλύτερη περίπτωση η μείωση του τζίρου αλλά και των κερδών είναι άνω του 50 με 60% σε σχέση με πέρυσι και σε πολλές των περιπτώσεων η μείωση φτάνει και το 70-80% (!) σημειώνοντας ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι σαν μία τρίτη σερί χειμερινή περίοδο.

• Κύριε Σπυρόπουλε, διανύουμε το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, με την πιο αμφιλεγόμενη τουριστική περίοδο να βαίνει προς το τέλος της. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη, ζητώντας σας να μας περιγράψετε την πραγματική κατάσταση της τοπικής οικονομίας, μιας και ο κλάδος σας είναι εκείνος που έχει την πλέον άμεση επαφή με τις επιχειρήσεις άρα και την καλύτερη εικόνα.
Πράγματι εμείς οι λογιστές γνωρίζουμε λόγω αντικειμένου την πραγματική οικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης αφού είμαστε αυτοί που παρακολουθούμε συστηματικά και αναλυτικά την περιουσιακή και οικονομική κατάσταση της κάθε επιχείρησης. Έχουμε πελάτες από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. Έτσι μπορούμε να έχουμε μία σφαιρική εικόνα ανά πάσα στιγμή πριν από οποιοδήποτε επίσημο φορέα στον οποίο θα μεταφέρουμε τα δεδομένα σε δεύτερο χρόνο. Η κατάσταση σε γενικές γραμμές είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Το εγχείρημα για μια καλή τουριστική σεζόν δεν πέτυχε. Αναμένουμε βέβαια το κλείσιμο στο τέλος του μήνα για να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τελευταίου τριμήνου, παρόλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ κατώτερο από αυτό που προσδοκούσαμε. Στην καλύτερη περίπτωση η μείωση του τζίρου αλλά και των κερδών είναι άνω του 50 με 60% σε σχέση με πέρυσι και σε πολλές των περιπτώσεων η μείωση φτάνει και το 70-80%! Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατηθούν επί της ουσίας από τα επιδόματα τα μέτρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης της Κυβέρνησης τα οποία φυσικά και δεν επαρκούν.
• Με βάση όλα όσα μας περιγράψατε, τι θα πρέπει να περιμένουμε από τον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας;
Πολλές χρονιές αναφέρουμε ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι από τους πιο δύσκολους αλλά αυτή την φορά πραγματικά φοβάμαι ότι οι προβλέψεις θα επαληθευτούν… Κι αυτό γιατί επί της ουσίας η σεζόν που πέρασε δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Ο επόμενος χειμώνας θα είναι σαν μία τρίτη σερί χειμερινή περίοδος. Χωρίς την «ουσιαστική» στήριξη της κυβέρνησης η εφαρμογή οικονομικών ενισχύσεων που θα πρέπει οπωσδήποτε και να ενταθούν και να επεκταθούν, νομίζω ότι δεν θα αποφύγουμε ακόμα μία κοινωνική κρίση μέσα στον χειμώνα και ειδικά στον τόπο μας ο οποίος υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, η πλήρης εξάρτησή μας από τον συγκεκριμένο κλάδο είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.
• Ποια μέτρα θα ήταν εκείνα που θα έδιναν κατά την άποψή σας ώθηση στην τοπική οικονομία και ανάσα στις επιχειρήσεις;
Όπως είπα και παραπάνω, θα πρέπει να ενταθούν και να επεκταθούν τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων αν θέλουμε να μιλάμε για βιωσιμότητα των μικρομεσαίων αλλά και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον τόπο μας. Ένα πρώτο μέτρο είναι η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Τα χρήματα που επί της ουσίας δίδονται ως δανεικά στις επιχειρήσεις και οφείλουν να τα επιστρέψουν, να μην είναι υποχρεωμένες να τα επιστρέψουν… Σε σωστή κατεύθυνση κινείται και το μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών 100 χιλιάδων θέσεων εργασίας το οποίο θα ισχύσει από τον Οκτώβριο. Επίσης πρέπει να γίνει άμεση μείωση φόρων των ιδιοκτητών ακινήτων με συμψηφισμό λόγω της περικοπής ενοικίων που τους επιβλήθηκε.
Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων επωμίστηκε ένα μεγάλο βάρος καθότι της επιβλήθηκε η μείωση του εσόδου του ενοικίου κατά 40% από Μάρτιο έως και σήμερα. Επίσης το μέτρο της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά είναι μία θετική εξέλιξη όμως θα πρέπει η κυβέρνηση να δει την απαλλαγή των φόρων και των νομικών προσώπων Να μην τα εξαιρεί από τις απαλλαγές γιατί τα νομικά πρόσωπα απαρτίζονται από φυσικά πρόσωπα. Η σκέψη για την επαναφορά των ρυθμίσεων των 120 δόσεων θα με έβρισκε επίσης σύμφωνο. Επιπλέον, θεωρώ απαραίτητη την πλήρη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος καθώς και τη μείωση της προκαταβολής του φόρου.
• Σε διαφορετική περίπτωση, τι θα πρέπει να περιμένουμε;
Θα δούμε κλεισίματα επιχειρήσεων αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Η υγειονομική κρίση έχει οικονομικές προεκτάσεις και οι οικονομικές προεκτάσεις επηρεάζουν και τις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων. Αλυσίδα είναι αυτά…
• Ποιες επιχειρήσεις στη Ρόδο, θεωρείτε ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας;
Θεωρώ ότι λόγω της οικονομικής μας εξάρτησης από τον τουρισμό, επηρεάζεται το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και κατ’ επέκταση και το σύνολο των εργαζομένων. Ακόμα και εμείς οι λογιστές -επάγγελμα που υποτίθεται δεν είναι εποχιακό- αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα όλο αυτό το διάστημα καθώς οι αμοιβές μας είναι πολύ δύσκολο να καταβληθούν από τους πελάτες επιχειρηματίες που πραγματικά δυσκολεύονται όλον αυτόν τον καιρό που διαρκεί η πανδημία.
• Ποια θα λέγατε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις της Ρόδου αλλά και οι φορολογούμενοι ως φυσικά πρόσωπα;
Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας και τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν πέσει κατακόρυφα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας πλέον. Η αναστολή των πληρωμών αλλά και η ενίσχυση ρευστότητας μέσω δανείων δεν είναι πανάκεια καθώς στην ουσία υποθηκεύουν το μέλλον της επιχείρησης χωρίς να δίνουν κάποια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Και ενώ αντιμετωπίζουν όλα αυτά, υπάρχουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μάλιστα κάποια προσθέτουν λειτουργικό κόστος σε μία επιχείρηση. Και ενώ στο πρώτο διάστημα του κορωνοϊού η κυβέρνηση κατόρθωσε να περιορίσει το κακό με αυστηρά αλλά ορθά και αποτελεσματικά, όπως αποδείχτηκαν μέτρα, μετά το άνοιγμα στην τουριστική αγορά φαίνεται ότι έχουμε απεμπόληση στο πλεονέκτημά μας αυτό, γεγονός που καθιστά τη θέση της χώρας μας δυσμενέστερη.
• Υπάρχει κύριε Σπυρόπουλε, κάτι θετικό που θα μπορούσαμε ίσως να προσμένουμε μέσα από αυτή τη δοκιμασία του κορωνοϊού;
Το μόνο θετικό στην κατάσταση που ζούμε, είναι ότι κάποιες διαδικασίες εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων αλλά και του δημόσιου τομέα στο επίπεδο της επικοινωνίας και των μέσων τεχνολογίας, λόγω ανάγκης έχουν προχωρήσει ταχύτερα. Παράλληλα όμως θα έλεγα ότι αποκαλύφθηκαν και οι αδυναμίες ενός οικονομικού συστήματος το οποίο εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τον τουρισμό. Ο προβληματισμός για την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού είναι έντονος και θα πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση για την ανάπτυξη της οικονομίας και σε άλλους τομείς, όπως ο πρωτογενής αλλά και ο τομέας των υπηρεσιών.
• Αποδεικνύεται πάντως στην πράξη, πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες ενός λογιστή στην εποχή του κορωνοϊού με δεδομένο ότι κληθήκατε να σηκώσετε όλο αυτό το διάστημα, ένα τεράστιο βάρος.
Ο λογιστής βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και σηκώνει στις πλάτες του όλο σχεδόν το βάρος της εφαρμογής των κοινωνικο-οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε και να βάλουμε πλάτη στο πρόβλημα, αρκεί η κυβέρνηση να μας λαμβάνει υπόψη της όταν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα τα οποία εμείς ως ειδικοί θα κληθούμε να εφαρμόσουμε στην πράξη. Κατά αυτό τον τρόπο θα αποφύγει και η ίδια λάθη και παραλείψεις που τυχόν θα βλάψουν το αποτέλεσμα των όποιων προσπαθειών καταβάλλει για να εξομαλύνει την κατάσταση. Δεν μας φοβίζει η δουλειά μας, μας ενοχλεί όμως το γεγονός ότι πολλές φορές αγνοούν κάποιοι ότι πίσω από την εφαρμογή των όποιων μέτρων και μάλιστα με μεγάλη πίεση χρονική, βρίσκονται λογιστές- άνθρωποι και όχι μηχανές. Τέλος να επισημάνω ότι ακόμα αναμένουμε τα αυτονόητα, μια νομοθετική διάταξη δηλαδή που να προβλέπει ως «ανωτέρα βία» γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου Λογιστών – Φοροτεχνικών. Να αποκτήσει δηλαδή ο λογιστής δικαιώματα στα αυτονόητα! Εν κατακλείδι θεωρώ ότι όλοι μαζί, με συνεργατικό πνεύμα θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την δύσκολη συγκυρία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου