Ρεπορτάζ

Η Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών διαπιστώνει μη συμμόρφωση υπαλλήλων του Κτηματολογίου Ρόδου στα μέτρα ασφαλείας

Η Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών – Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου απέστειλε στο Κτηματολόγιο Ρόδου για να επιδοθεί σε 10 υπαλλήλους του και κοινοποίησε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, το Εφετείο Δωδεκανήσου και την Περιφέρεια, έγγραφο με πληροφορίες που αφορούν στο κτήριο του Κτηματολογίου.
Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο έγγραφο, κατόπιν του με αρ. πρωτ. ΔΤΕ 1803/09-04-2021 εγγράφου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της επίσκεψης επιτροπής στο έργο στις 08-04-2021 συντάχθηκε το με αρ. πρωτ. 1303/20.04.2021 έγγραφο με θέμα: «Καθορισμός εργασιών του αναδόχου στα πλαίσια του έργου:
«Εργασίες Αποκατάστασης του Κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου» για τη διασφάλιση της απογραφής και μετεγκατάστασης του αρχείου Κτηματολογίου Ρόδου», όπου αναφέρει ρητά ότι:
«…Εντός του χώρου του εργοταξίου, πέραν των οριζομένων από την υπηρεσία του Κτηματολογίου εργαζομένων για τη μεταφορά του αρχείου και των εργαζομένων του αναδόχου, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν, χωρίς την άδεια του μηχανικού ασφαλείας.
Όλοι οι εισερχόμενοι εργαζόμενοι ή και επισκέπτες (μετά από ειδική άδεια) θα πρέπει να καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο ή στο ημερολόγιο του έργου…
Όλοι οι εργαζόμενοι (αναδόχου, αρμόδιοι μηχανικοί της διευθύνουσας υπηρεσίας και υπάλληλοι Κτηματολογίου) και οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούν και τα μέσα ατομικής προστασίας που πρέπει να φέρουν για να εισέλθουν στο εργοτάξιο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία… Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών απογραφής και μεταφοράς του αρχείου και του υλικού εν γένει της υπηρεσίας του Κτηματολογίου, ο Μηχανικός Ασφαλείας του έργου, θα πρέπει να εκτελεί καθημερινά ελέγχους, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις περί μέτρων ασφαλείας. Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να γίνεται επιθεώρηση και γενικός έλεγχος του κτηρίου, ώστε να διαπιστώνεται η επιδείνωση ή μη της κατάστασης και η ενδεχόμενη ύπαρξη νέων κινδύνων…»
Επίσης, κατόπιν του με αρ. πρωτ. 1171/20.05.2021 εξαιρετικά επείγοντος εγγράφου του Κτηματολογίου Ρόδου ανέφεραν στο με Α.Π. 1695οικ/14.05.2021 έγγραφο τους ότι «…διαπιστώθηκε η πραγματοποίηση … των προκαταρκτικών εργασιών ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα…», δηλαδή έγιναν οι προκαταρκτικές εργασίες από τον ανάδοχο (επιλογή χώρων εργασίας, καθαίρεση σοβάδων κτλ), ώστε να μπορούν να εισέλθουν οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και κάνοντας χρήση όλων των μέσων ατομικής προστασίας που προβλέπονται για την είσοδό τους σε εργοτάξιο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την απογραφή και μεταφορά των αρχείων.
Αφού γίνει η μεταφορά των αρχείων, θα εκτελεστούν οι απαιτούμενες εργασίες για την άρση της επικινδυνότητας του κτηρίου.
Σε καμία περίπτωση οι εργασίες που έγιναν δεν άρουν την επικινδυνότητα του κτηρίου, η οποία θα αρθεί όταν πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες εργασίες με βάση την εγκεκριμένη μελέτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Όσον αφορά στο ερώτημα εάν υπάρχει άρση ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας του κτηρίου τονίζεται ότι η επικινδυνότητα θα αρθεί όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου μέσω της εργολαβίας που είναι σε εξέλιξη.
Οι συνθήκες εισόδου είναι αυτές που επικρατούν σε εργοτάξιο και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που έχουν υποδειχθεί από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που είναι η αρμόδια τεχνική υπηρεσία για την εκτέλεση των εργασιών (κατόπιν της υπογραφείσας προγραμματικής σύμβασης) είναι δυνατή η είσοδος εντός του κτηρίου και η εκτέλεση εργασιών.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρονται και τα εξής:
«Αξιοσημείωτο είναι επίσης και θα μπορούσε να καταστεί θέμα ελέγχου από άλλους αρμοδίους φορείς, το γεγονός ότι ενώ υπάλληλοι του Κτηματολογίου, οι οποίοι παρόλο αναφέρουν ότι φοβούνται να εισέλθουν στο κτήριο του Κτηματολογίου Ρόδου, φοβούμενοι για την σωματική τους ακεραιότητα, συντάσσοντας αιτήσεις, δελτία τύπου κλπ. προκύπτει από τις αναγραφές όμως στο βιβλίο υποδείξεων του Τεχνικού Ασφαλείας, που μας υποδείχτηκε, η μη συμμόρφωσή τους και η είσοδος τους στο κτήριο χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούν, καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας που πρέπει να φέρουν για να εισέλθουν στο εργοτάξιο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα να θέτουν οι ίδιοι σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και να υπάρχει ανακολουθία σε ό,τι αναφέρουν και επικαλούνται».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου