Ειδήσεις

Οι δικαστικοί υπάλληλοι Ρόδου αναμένουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης επί του αίτηματός τους για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων προσωπικού, που τους οδήγησε μάλιστα σε πολύμηνες κινητοποιήσεις με καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας, τελούν οι δικαστικοί υπάλληλοι της Ρόδου.
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ενσκήψει στο πρόβλημα, που έχει εξουθενώσει τους δικαστικούς υπαλλήλους και περαιτέρω έχει υποβαθμίσει την ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης στην περιοχή μας, ενώ επίκειται την 19η Σεπτεμβρίου 2016 η έναρξη του νέου δικαστικού έτους.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προανήγγειλε χθες ότι θα υποβάλει προς το ΑΣΕΠ αίτημα για την πρόσληψη 680 μόνιμων δικαστικών υπαλλήλων.
Το αίτημα έχει αποσπάσει ήδη την έγκριση από την επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006, ενώ έχουν καθοριστεί και οι 48 θέσεις που καλύπτονται από πρόσωπα που προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 2643/1998.
Η σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ θα αφορά τις δύο από τις τρεις ειδικότητες (Γραμματέων και Πληροφορικής), καθώς οι 24 ΥΕ Δικαστικοί Επιμελητές που περιλαμβάνει το αίτημα θα προσληφθούν με διαγωνισμό που θα διενεργήσει το ίδιο το υπουργείο.
Στην κατανομή που έγινε για τις 48 προσλήψεις προστατευομένων προσώπων, προβλέπεται η πρόσληψη ενός πολύτεκνου στο Πρωτοδικείο της Ρόδου.
Μένει έτσι να διαπιστωθεί ποιές από τις λοιπές θέσεις που προβλέπονται θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών του δικαστικού μεγάρου της Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου υπάρχει έλλειψη ενός γραμματέα και ενός επιμελητή, στο Πρωτοδικείο Ρόδου, το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων αγγίζει μόλις το 32% και προβλέπεται άμεσα μείωση του ποσοστού αυτού στο 25% (οι υπηρετούντες υπάλληλοι, σύνολο 10, είναι λιγότεροι από τους υπηρετούντες Δικαστικούς Λειτουργούς).
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων είναι 52%, στο Ειρηνοδικείο Ρόδου 40% και στο Πταισματοδικείο Ρόδου 37,5%.
Η μεγάλη αυτή έλλειψη του προσωπικού παρατηρείται περισσότερο στις υπηρεσίες του Α’ Βαθμού, στις οποίες πέφτει και το βάρος του μεγαλύτερου φόρτου εργασίας και διεκπεραίωσης της δικαστηριακής ύλης.
Η υφιστάμενη κατάσταση σήμερα, από την υποστελέχωση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ελλιπή μηχανοργάνωσή τους, καθιστά τις συνθήκες εργασίας δραματικές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται καθημερινά από τους υπαλλήλους, με εργασίες και αναθέσεις καθηκόντων πέραν του ωραρίου και του αντικειμένου τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου