Συνεντεύξεις

Χαράλαμπος Ψαράς: «Θα συνεχίσουμε το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση»

Ο κ. Χαράλαμπος Ψαράς είναι ο νέος αναπληρωτής προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, στη θέση του Γιάννη Παπαδομαρκάκη, ο οποίος ανέλαβε γενικός γραμματέας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Ψαράς διατηρεί παράλληλα και τη θέση του ως προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, μέχρι την οριστική τοποθέτηση που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Χαράλαμπος Ν. Ψαράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάλυμνο. Έχει πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δασκάλων Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διαθέτει επιπλέον πτυχίο του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο «Παιδικό Βιβλίο και Εκπαιδευτικό υλικό» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κατέχει διδακτορικό τίτλο με θέμα «Διαχείριση Καινοτομίας και Ηγεσία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» με αντικείμενο τις στάσεις στελεχών διοίκησης και παιδαγωγικής καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των καινοτομιών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο.
Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και στην ΑΣΠΑΙΤΕ (ΠΕΣΥΠ και ΕΠΑΙΚ). Είναι επίσης συγγραφέας βιβλίων και επιστημονικών άρθρων. Η επαγγελματική του διαδρομή περιλαμβάνει υπηρετήσεις σε όλους τους τύπους Δημοτικών σχολείων ως δάσκαλος και ως διευθυντής (ολιγοθέσια και πολυθέσια). Επίσης έχει υπηρετήσει ως προϊστάμενος 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, σχολικός σύμβουλος, οργανωτικός συντονιστής Εκπαίδευσης και από το 2020 υπηρετεί ως διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.

Από την 21η Ιουλίου 2025 έχει τοποθετηθεί ως αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τους επόμενους στόχους από τη νέα θέση του καθώς και για τα καυτά θέματα του στεγαστικού αλλά και των σχολικών κτηρίων.
• Κύριε Ψαρά, αναλαμβάνετε νέα καθήκοντα μετά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
Πράγματι, ο κ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης αναλαμβάνει καθήκοντα γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας, μια νευραλγική θέση με σημαντικές αρμοδιότητες. Κατά συνέπεια, προέκυψε η ανάγκη πλήρωσης της θέσης του, ως αναπληρωτή περιφερειακού διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, στην οποία προτάθηκα εγώ και την αποδέχτηκα, θεωρώντας πως είναι μια πολύ θετική πρόκληση για την περιοχή μας. Πρόκειται για μια προσπάθεια να συνεχίσουμε το έργο που έχει γίνει στα τελευταία χρόνια με στόχο να γίνουν βελτιώσεις στις συνθήκες εκπαίδευσης της περιοχής μας.
• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας από εδώ και στο εξής;
Δεδομένου ότι η θέση αυτή αφορά στις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, οι προτεραιότητες επεκτείνονται με σημείο αιχμής την επάρκεια και την πληρότητα σε προσωπικό. Επιπλέον, αφορούν και στην επάρκεια σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές. Ο πρώτος στόχος μας είναι, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους να έχουμε επιλύσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη στελέχωση των σχολικών μονάδων, με μόνιμο προσωπικό, με νεοδιόριστους που αναμένουμε τον επόμενο μήνα και με την πρώτη φάση των αναπληρωτών που θα έρθουν στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, η βασική προτεραιότητα είναι, από το πιο μικρό νησί, το πιο μικρό σχολείο, μέχρι το μεγαλύτερο νησί να μην απουσιάσει ούτε ένας εκπαιδευτικός. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για το οποίο οι τέσσερις διευθύνσεις εκπαίδευσης (δύο πρωτοβάθμιες και δύο δευτεροβάθμιες σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες) ήδη εργάζονται εδώ και αρκετό καιρό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
Οι άλλοι στόχοι αναπτύσσονται σε έναν ευρύτερο κύκλο, ώστε πέρα από την επάρκεια του προσωπικού, να έχουμε επιτυχία στην εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας, η οποία θα αντανακλά στην καλή πορεία των μαθητών και στην επιτυχία στους στόχους που θέτουν.
• Η έδρα σας θα είναι στη Ρόδο;
Δεν έχω παραιτηθεί από διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αναπληρώνω την θέση του αναπληρωτή περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου που έχει έδρα στη Σύρο. Συνεπώς, θα μοιράζω τον χρόνο.
• Πάντως, τα τελευταία χρόνια δεν σημειώθηκαν τεράστια προβλήματα ή μεγάλα κενά –σε γενικές γραμμές. Τι θα γίνει τη φετινή σχολική χρονιά;
Προς το παρόν δεν ξέρω πώς θα κινηθεί η φετινή σχολική χρονιά. Σίγουρα, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν θα έχουμε ελλείψεις εκπαιδευτικών. Υπάρχει μία κατηγορία ειδικοτήτων όπως είναι ο σχολικός νοσηλευτής ή οι παράλληλες στηρίξεις, που κάθε χρόνο παρατηρείται μια αδυναμία εύρεσης του συνόλου των αναγκών, παρά τις διαρκείς προσκλήσεις από το ΑΣΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας –με διαρκείς και ειδικές προκηρύξεις αλλά και με τοπικές προσκλήσεις. Παρόλα αυτά, δεν καταφέρνουμε να καλύψουμε τις ανάγκες στο 100%. Σίγουρα, θα ξεκινήσουμε με ένα σημαντικό ποσοστό στις δομές ειδικής αγωγής για να μην έχουμε κανένα κενό. Στις παράλληλες στηρίξεις θα ξεκινήσουμε με ένα ποσοστό 60-70% και θα δούμε σε ποιο βαθμό θα καταφέρουμε να το ανεβάσουμε. Αυτό θα φανεί και από τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών να αναλάβουν υπηρεσία.


• Το ποσοστό των αναπληρωτών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, πώς διαμορφώνεται;
Από το 2020 το ποσοστό των αναπληρωτών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς μειώνεται σταδιακά και διαρκώς. Έχουν διοριστεί (από το 2020) ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών οι οποίοι υποχρεούνται να είναι εδώ, για τουλάχιστον δύο χρόνια. Μετά τα δύο χρόνια, μπορούν να μετακινηθούν ανάλογα με τα μόριά τους κ.λπ. σε άλλα μέρη. Αυτό έχει οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης καθώς υπάρχουν περισσότεροι μόνιμοι στις σχολικές μονάδες από ό,τι αναπληρωτές, χρόνο με τον χρόνο. Και φέτος αναμένουμε έναν σημαντικό αριθμό διορισμών, μονίμων εκπαιδευτικών.
• Ένα από βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί είναι το στεγαστικό. Τι θα κάνετε με αυτό;
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα με τέτοιο τρόπο ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινότητα και να βρεθούν μόνιμες λύσεις. Το στεγαστικό αφορά πολλές κοινωνικές ομάδες, τους φοιτητές, τους γιατρούς, τους ενστόλους, τους δημόσιους υπαλλήλους κ.λπ. Γι’ αυτό οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να βρουν λύσεις. Βλέπουμε πάντως ότι και η Πολιτεία προσπαθεί να βρει λύσεις.

• Τα σχολικά κτήρια στη Ρόδο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. έχουν δρομολογηθεί κάποιες διαδικασίες, αλλά βλέπουμε ότι θα πάρει πολύ χρόνο ακόμη.
Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι λόγω της ένταξης κάποιων δήμων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, σε πολλά νησιά υπάρχουν εξελίξεις στις κατασκευές σχολικών μονάδων. Αισιοδοξούμε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση από τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσουν εργασίες και παρεμβάσεις σε σχολικά κτήρια.
• Για να κλείσουμε, τι γίνεται με τις σχολικές επιτροπές;
Μετά τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν στην έναρξη εφαρμογής του νέου μέτρου, νομίζω ότι το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, μετά τον Ιανουάριο, αποκαταστάθηκε η λειτουργικότητα. Δεν είχαμε αναφορές για προβλήματα από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Συνεπώς, αποκαταστάθηκε και η ροή και ο τρόπος με τον οποίο οι δήμοι επιχορηγούν τις σχολικές μονάδες. Δεν έχει αναφερθεί κάποιο παράπονο σε κανένα νησί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου