Ειδήσεις

Γεράσιμος Χουλιάρας: Σημαντική η παρακολούθηση της σεισμικότητας στις γεωτρήσεις στην Ελλάδα

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η παρακολούθηση της σεισμικότητας κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής τέτοιων επεμβάσεων στον στερεό φλοιό της γης σε μία χώρα που είναι ενεργά γεωδυναμική, παράγει πολλούς σεισμούς κάθε χρόνο», αναφέρει ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τη σημασία της παρακολούθησης της σεισμικότητας μίας περιοχής όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες ή εξορύξεις υπογραμμίζει στο Newpost ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεωφυσικός – Σεισμολόγος, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

Με αφορμή ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία ο κ. Χουλιάρας επισημαίνει πως καμία από τις εταιρίες δεν έχει καμία απολύτως συνεργασία με τον αρμόδιο κρατικό φορέα που παρακολουθεί την σεισμική δραστηριότητα του Ελλαδικού χώρου, το Newpost.gr συνομίλησε μαζί του για το θέμα.

«Είναι και χρόνια αυτό νομίζω ότι έπρεπε να είχε γίνει σε ένα επίπεδο πριν γίνουν οι διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντική η παρακολούθηση της σεισμικότητας κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής τέτοιων επεμβάσεων στον στερεό φλοιό της γης σε μία χώρα που είναι ενεργά γεωδυναμική, παράγει πολλούς σεισμούς κάθε χρόνο», είπε αρχικά ο κ. Χουλιάρας.

«Τέτοιες κατασκευές είτε είναι επίγειες είτε είναι σε πλατφόρμες που είναι μέσα στη θάλασσα ασφαλώς υπάρχει και επικινδυνότητα. Και σεισμικός επικινδυνότητα δηλαδή σε περίπτωση σεισμού αλλά και σεισμικού κινδύνου, δηλαδή οικονομικού κινδύνου. Οπότε οι καταστροφές προλαμβάνονται από πριν. Νομίζω ότι προλαμβάνονται και με τα κράτη που αφορούν τέτοιες κατασκευές και τέτοιες εξορύξεις», σημείωσε στη συνέχεια.

Διευκρίνισε πως «Οι έρευνες δεν κάνουν καμία ζημιά». «Οι έρευνες που ξεκινήσανε από το 1964 στον Ελλαδικό χώρο, οι έρευνες που γίνονται με σεισμικές μεθόδους ή ηλεκτρομαγνητικές, θέλουν να δουν τι υπάρχει κάτω από τα πόδια μας. Από τη στιγμή που οι έρευνες έχουν τελειώσει και έχουν βρει ότι υπάρχει πλούτος κάτω από τα πόδια μας η μεθοδολογία που βγαίνει αυτός ο πλούτος στην επιφάνεια υπάρχει βέβαια και είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία αυτή όταν εφαρμόζεται σε σεισμικά ενεργές περιοχές θέλει πάρα πολύ ιδιαίτερη προσοχή. Δεν μιλάω πλέον για ανθρώπινα λάθη όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού. Εδώ μιλάμε για γεωδυναμικά φαινόμενα τα οποία είναι ενεργά», τόνισε ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Είμαι γεωφυσικός 35 χρόνια. Έχω ζήσει και στη Νορβηγία και στον Καναδά, όπου σπούδασα, έχω μεγαλώσει σε χώρες που έχει παραχθεί οικονομικός πλούτος από το υπέδαφος και γι’ αυτό το λόγο γνωρίζω πολύ καλά τι λέω. Είμαι γεωφυσικός στο επάγγελμα. Η σεισμολογία είναι εξειδίκευση. Όταν αφορά η εξόρυξη ενεργά ρήγματα, ενεργές σεισμικά περιοχές, το πρώτο που θα έπρεπε αυτές οι εταιρίες, γνωρίζουν βέβαια αυτά που λέω τα επιστημονικά, το να μη δείχνουν κανένα σεβασμό  προς το φορέα που παρακολουθεί τη σεισμικότητα και ανησυχεί. Εγώ τώρα μέσω του Facebook δεν απευθύνομαι σε κανένα. Εξηγώ στον κόσμο όμως ότι υπάρχει αυτή η δραστηριότητα», είπε στο Newpost.gr ο κ. Χουλιάρας και συνέχισε: «Ακούω για ορυκτό πλούτο, για τις συμβάσεις. Δεν μπορώ να βγω και να πω ότι δεν είναι καλές ή κακές για την ανάπτυξη. Πρέπει να επισημαίνω ως δημόσιος υπάλληλος, δημόσιος υπάλληλος είμαι, εργάζομαι στο Αστεροσκοπείο Αθηνών 30 χρόνια, η δουλειά μου, ο τίτλος μου, το ΦΕΚ της θέσης μου γράφει ‘εκτίμηση σεισμικού κινδύνου – πρόγνωση σεισμών’. Όταν βλέπω ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος οφείλω να το καταγράψω και να το πω. Οπότε όταν βλέπω ότι θα στηθούν πλατφόρμες πάνω στα τεράστια ρήγματα στο Ιόνιο οφείλω να πω ότι κανένας δεν έχει συνεργαστεί μαζί μου ή με κάποιον άλλο συνάδελφο μου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Και δεν ξέρουμε τίποτα για αυτά τα πράγματα. Δεν ξέρουμε τι ειδοποιήσεις έχουν. Τι συστήματα ασφαλείας. Τίποτα».

Αναφερόμενος στην ανάρτησή του στο Facebook εξήγησε: «Λέω ότι παιδιά εδώ δεν έχει έρθει κανένας σε εμάς. Αυτή είναι η ανάλυση μου στο Facebook. Δεν έχει έρθει ψυχή σε εμάς. Δεν έχει έρθει κανένας σε εμάς που παρακολουθούμε τους σεισμούς να μας πει ‘ρε παιδιά τη γνώμη σας’. ‘Να βάλουμε κάτι παραπάνω; Κάτι λιγότερο; Πως πάμε εκεί από σεισμούς; Πότε ήταν ο τελευταίος’. ‘Ο τελευταίος στη Ζάκυνθο πόσα ήταν; 6,8; Α, εντάξει θα φτιάξουμε την πλατφόρμα για 7’. Δεν έχει έρθει κανένας. Τραγικό δεν είναι; Δεν μιλάω για περιβαλλοντική καταστροφή ή τέτοια σενάρια. Πρέπει να καταλάβουμε μία πλατφόρμα πετρελαίου είναι ένα τεράστιο σύμπλεγμα εργοστασίων που είναι πάνω σε αυτή την πλατφόρμα και πάνω από 800 άτομα που δουλεύω πάνω. Και ελικόπτερα που πηγαινοέρχονται. (…) Δεν θα έρθουν από τον Άρη. Θα στηθούν πλατφόρμες τεράστιες εκεί πέρα».

«Εγώ ως άνθρωπος που δεν έχει έρθει κανένας να με προσεγγίσει και στον φορέα όπου εργάζομαι δεν μπορώ να σας πω που θα τρυπήσουνε. Ούτε αυτοί με ρωτάνε. Από τη στιγμή που αγνοούν την ύπαρξη μου και την επιστημονική μου ιδιότητα εγώ τι να σας πω. Αν είναι επικίνδυνο ή όχι από τη στιγμή που δεν ξέρω που θα τρυπήσουνε; Η ευρύτερη περιοχή παράγει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη. Κουνιέται κατά 3,5 εκατοστά το χρόνο. Η μία πλάκα συγκρούεται με την άλλη. Παράγει όλους αυτούς τους σεισμούς. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε δύο εξάρηδες. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Και αυτές οι εταιρίες σίγουρα έχουν ανθρώπους που διαβάζουν και τα γνωρίζουν αυτά και παίρνουν το ρίσκο τους. Το ρίσκο σου το παίρνεις για οικονομική ανάπτυξη. Και ο Ιάπωνας αυτοκράτορας μετά τη Φουκοσίμα καταστραφήκαμε γιατί έπρεπε να πάρουμε το οικονομικό ρίσκο. Και αυτοί βάλανε πυρηνικά εργοστάσια πάνω σε ρήγματα», κατέληξε.

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου