«Δεν είμαστε στη Ρόδο επειδή μοιραζόμαστε φιλία με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Είμαστε εδώ επειδή μοιραζόμαστε όραμα. Και αυτό είναι για μένα το σημαντικό», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΞΕΕ και της HOTREC
«Η βιωσιμότητα στον τουρισμό είναι αναγκαιότητα, είναι όρος ύπαρξής μας για το μέλλον και ζήτημα ευθύνης προς τις επόμενες γενιές». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΞΕΕ και Πρόεδρος της HOTREC Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας στον RV και τη Ρένα Παυλάκη, με αφορμή το Συνέδριο με θέμα “Χαράσσοντας τον Δρόμο για ένα Βιώσιμο Αύριο”, που πραγματοποιείται σήμερα στη Ρόδο, στο Ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς.
Ο κ. Βασιλικός ανέφερε πως η επιλογή της Ρόδου για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, όπως άλλωστε και του Forum της HOTREC πριν ένα χρόνο που οδήγησε στην υπογραφή της Διακήρυξης της Ρόδου, κάθε άλλo παρά τυχαία είναι , αφού η Ρόδος και το Νότιο Αιγαίο συνολικά έχουν δώσει δείγματα γραφής, με επιστέγασμα το γεγονός ότι είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας με θετικό πρόσημο στο δημογραφικό. «Με τον Γιώργο Χατζημάρκο δεν μας συνδέει απλά μια φιλία, μας συνδέει ένα όραμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός.
Ο Αλέξανδρος Βασιλικός ανέφερε πως «το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος κλείνει σήμερα φέτος 90 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας, 90 χρόνια ελληνικής φιλοξενίας, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο. Γι αυτό αποφασίσαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο ότι ήταν σημαντικό με τις δράσεις που θα κάνουμε για να σηματοδοτήσουμε ακριβώς αυτήν την εξέλιξη. Μην ξεχνάμε από που ξεκίνησε η Ελλάδα πριν 90 χρόνια στον χώρο του τουρισμού και που βρίσκεται σήμερα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί τομείς οι οποίοι να μπορούν να λένε σε έναν αιώνα ότι φτάσανε να είναι από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως, σε οποιασδήποτε δραστηριότητες. Άρα αυτό οφείλουμε να το τιμήσουμε αλλά οφείλουμε επίσης να θέσουμε τις βάσεις μέσα από τις οποίες θα περάσουμε τα επόμενα 90 χρόνια. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό και έτσι η σειρά δράσεων που έχουμε οργανώσει φέτος είναι αφιερωμένες όχι στο παρελθόν όσο στο μέλλον».
Αναφερόμενος στη «φιλοξενία» που ως όρος τείνει να αντικαταστήσει τον όρο «τουρισμός», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε πως η φιλοξενία γεννήθηκε στην Ελλάδα, συνεπώς, οφείλουμε να κάνουμε αυτήν την επιστροφή στις βάσεις της φιλοξενίας και να την υπηρετούμε όσο πιο κοντά στις θεμελιώδεις αξίες της.
«Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος θα ταξιδεύει από εδώ και πέρα, ανήκει στην επόμενη γενιά. Η επόμενη γενιά, μέσα από την καινοτομία, θα ορίσει και τον τρόπο και τις εφαρμογές και ό,τι υπάρχει στο κομμάτι του ταξιδιού. Αυτό το οποίο εμείς οφείλουμε να δώσουμε στην επόμενη γενιά είναι οι αξίες της φιλοξενίας. Και αυτά πρέπει να συνδυαστούν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι ως χώρα, ως προορισμός – η Ρόδος – απαντώντας τις απαιτήσεις της εποχής, έτσι ώστε και τα επόμενα χρόνια να προσφέρουμε ευημερία στις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό και ως ΞΕΕ θα δείτε ότι πολύ σπάνια στεκόμαστε σε ποσοτικές προσεγγίσεις, είτε αφορούν αφίξεις είτε αφορούν τζίρους. Προφανώς και αυτά έχουν τη σημασία τους και πρέπει να τα κοιτάει κάποιος, αλλά η επιτυχία του τουρισμού δεν μετριέται πια μετρώντας “κεφάλια” στα αεροδρόμια. Αυτό ανήκει σε άλλες δεκαετίες, στις οποίες η Ελλάδα έπαιξε το παιχνίδι όπως έπρεπε να το παίξει και αναπτύχθηκε και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Αυτό δεν το μειώνει κανείς. Πρέπει όμως κοιτώντας το μέλλον να βρούμε τα καινούργια κριτήρια».
Ειδικά για τη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο ο κ. Βασιλικός είπε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή και η συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
«Δεν είναι τυχαίο που έχουμε συνεργαστεί με τον Γιώργο Χατζημάρκο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο φέρνοντας πέρυσι όλους τους ευρωπαίους ηγέτες του τουρισμού για να υπογράψουν τη Διακήρυξη της Ρόδου η οποία θα επαναληφθεί στο Γκέτεμπορκ της Σουηδίας φέτος. Αυτά είναι ορόσημα τα οποία δείχνουν ότι κοιτάμε το μέλλον και ότι το κοιτάμε με κριτήρια σοβαρά, με κριτήρια καινούργια, τα οποία – όπως είναι και το σημερινό μας συνέδριο, προφανώς έχουν ως πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι τη βιωσιμότητα. Δεν υπάρχει σήμερα καμία αμφιβολία ότι ο τουρισμός οφείλει να δημιουργεί και να υπηρετεί ισορροπίες με τοπικές κοινωνίες και αυτό μην το μειώνουμε και να το περιορίζουμε μόνο στο οικονομικό σκέλος. Ένα στοιχείο για μένα εξαιρετικά σοβαρό είναι ότι αυτή τη στιγμή η μόνη Περιφέρεια η οποία έχει θετικό πρόσημο στο δημογραφικό είναι το Νότιο Αιγαίο. Αυτά δεν είναι τυχαία. Αυτά είναι εθνικά ζητήματα. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι στρατηγικά και οφείλουν να μας απασχολούν με βάθος δεκαετίας και εικοσαετίας όταν κάνουμε έναν εθνικό σχεδιασμό. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Ρόδου. Το είπα χθες στο δείπνο που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης προς τιμή των ομιλητών, των καλεσμένων και των δημοσιογράφων που είναι σήμερα εδώ. Δεν είμαστε εδώ επειδή μοιραζόμαστε φιλία με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Είμαστε εδώ επειδή μοιραζόμαστε όραμα με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Και αυτό είναι για μένα το σημαντικό» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Εγώ τον πολιτισμό τον μετράω με ένα πάρα πολύ απλό τρόπο. Εάν αυτό το οποίο παραδίδεις στην επόμενη γενιά είναι καλύτερο από αυτό που παρέλαβες από την προηγούμενη. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα. Αυτό οφείλουμε να υπηρετήσουμε μέσα από οράματα τα οποία μπορεί να φαίνονται “τραβηγμένα”, μπορεί να φαίνονται ουτοπικά αλλά οι άνθρωποι οι οποίοι είναι σε θέσεις και με τις θέσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις που χαράσσουν το μέλλον, οφείλουν να είναι οραματικοί».
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ έδωσε μεγάλη έμφαση στην παράμετρο της αυθεντικότητας των προορισμών και της ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.
Φέρνοντας ως παράδειγμα τα νησιά, τόνισε ότι «κανένας προορισμός δεν είναι ίδιος και αυτό είναι πλούτος για μας. Έχουμε μία πλειάδα διαφορετικών προορισμών. Όλα τα νησιά έχουν να διαλέξουν από μία πάρα πολύ μεγάλη παλέτα μέσα από την οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Είτε αυτό λέγεται πολιτισμός, είτε αυτό λέγεται φύση, είτε αυτό λέγεται σύνδεση με τον αγροτικό τομέα και τον πρωτογενή. Υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία μας έχουν “χαριστεί” τα οποία οφείλουμε με ισορροπία να αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε αυτές τις ισορροπίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην χάσουμε στην πορεία αυτό το πλεονέκτημα.»
Για τις προοπτικές του τουρισμού στην Ευρώπη, τόνισε ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η φιλοξενία θα παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο.
«Είμαστε πρωτοπόροι. Η ζώνη Σένγκεν είναι ο πρώτος προορισμός παγκοσμίως αρκεί να μην χάσουμε την αυθεντικότητα. Άρα υπηρετώντας τον πολιτισμό, υπηρετώντας την αυθεντικότητα στον κάθε προορισμό – όπου η αυθεντικότητα συμπεριλαμβάνει από τους σπόρους μέχρι τον πολιτισμό, τα πολιτιστικά, τα αρχαία – δηλαδή είναι ένας οριζόντιος τρόπος σκέψης ο οποίος όμως θα μας επιτρέψει να μην κάνουμε τα λάθη που έχουν γίνει πιθανόν αλλού και έχουν αλλοιώσει και τις τοπικές ισορροπίες, τις κοινωνικές, αλλά και το περιβάλλον. Οφείλουμε να υπηρετήσουμε λοιπόν, με στόχους σε κάθε προορισμό, μία μακροπρόθεσμη στρατηγική σκέψη και η κάθε τοπική κοινωνία να αποφασίσει προς τα που θέλει να πάει. Και υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες και οι συγκυρίες»
Ερωτηθείς σχετικά με τον Επίτροπο Τουρισμού που για πρώτη φορά αποκτά η ΕΕ, ο κ. Βασιλικός είπε ότι πάρα πολλές χώρες έχουν περιοχές οι οποίες ζουν κυρίως από τον τουρισμό. “Το αίτημα για επίτροπο τουρισμού είναι ένα πάγιο αίτημα της HOTREC τα τελευταία χρόνια το οποίο απαντήθηκε. Μένει όμως και εκεί να υπάρξουν αρμοδιότητες διευρυμένες και οριζόντιες στον Eπίτροπο και ένα ξεχωριστό budget. Θα πρέπει να υπάρχει και εκεί μια δεδομένη στρατηγική η οποία να υπηρετείται και να υπάρχει από πίσω και το οικονομικό το οποίο να μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που θα έχει ο τουρισμός από εδώ και πέρα».
Ερωτηθείς, τέλος, για το ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΞΕΕ είπε ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, αλλά όλους τους κλάδους της οικονομίας, συνεπώς είναι ζήτημα εθνικό:
«Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά τον τουρισμό. Σε όλους τους κλάδους ακούω το ίδιο. Είτε είναι η βιομηχανία, είτε είναι η αγροτική παραγωγή, είτε είναι η οικοδομή. Δυστυχώς όλοι το ίδιο λένε. Άρα για μένα δεν είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να εστιάσουμε ένα κλάδο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως ζήτημα εθνικό. Μετά τον covid
πολύς κόσμος έφυγε από τον τουρισμό. Μην ξεχνάμε ότι χαθήκανε τέσσερις και πέντε σεζόν, αν υπολογίσουμε και τις χειμερινές. Άρα, είναι πολύ λογικό κάποιοι άνθρωποι να φύγουν από τον κλάδο. Σε πάρα πολλές χώρες, όμως, το ζήτημα έχει ισορροπήσει. Αυτή τη στιγμή, βλέποντας τα στοιχεία στην Ευρώπη, αρχίζει σε αρκετές χώρες να ισορροπεί.
Εδώ, στην Ελλάδα, παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο. Είναι κάτι για το οποίο οφείλουμε, κατά την άποψή μου, οριζόντια να βρούμε λύσεις. Γιατί, όπως είπα, δεν αφορά μόνο το κομμάτι του τουρισμού. Είναι ένα εθνικό θέμα. Έχετε και τον κ. Γιάννη Χατζή, που είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η οποία χειρίζεται τα εργασιακά ζητήματα.
Είμαστε σε άμεση συνεργασία. Πιστεύω ότι λύσεις μπορούν να υπάρχουν. Υπάρχουν και πρακτικές οι οποίες έχουν ακολουθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Και νομίζω ότι μπορούμε με αισιοδοξία να πούμε ότι στο μέλλον θα ανατρέψουμε και αυτό».
Πηγή: RealVoice