Ειδήσεις

AstraZeneca: Το παρασκήνιο που οδήγησε στο να μην αλλάξουν τα όρια ηλικίας – Οι ενστάσεις και το plan B

Η αύξηση του ηλικιακού ορίου για το εμβόλιο της AstraZeneca -με επικρατέστερο να μην γίνεται το εμβόλιο στους κάτω των 50 ετών- μετά τα πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ αξιολόγησε ότι σχετίζονται με το εμβόλιο, ήταν το φλέγον θέμα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εντούτοις, παρά τον έντονο προβληματισμό για τα περιστατικά που καταγράφηκαν, αλλά και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα όρια ηλικίας δεν μεταβλήθηκαν, δηλαδή οι άνω των 30 ετών θα εξακολουθήσουν να εμβολιάζονται με AstraZeneca, ενώ η Επιτροπή Εμβολιασμών αρκέστηκε μόνο σε συστάσεις.

Οι λόγοι της απόφασης
Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόερος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή έκρινε ότι το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού στη χώρα μας, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

Η Επιτροπή επισήμανε επίσης ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

“Είναι, δηλαδή, στην επιλογή της γυναίκας να κάνει το εμβόλιο που επιθυμεί”, είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση θρόμβωσης-θρομβοπενίας, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δόσεων, δεύτερων δόσεων, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.

Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.

Οι διαφωνίες
Πέρα όμως από τις εξηγήσεις της Επιτροπής για τους λόγους που δεν μεταβλήθηκαν τα ηλιακά όρια, οι διαφωνίες στους κόλπους των ειδικών παραμένουν έντονες.

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού επανέλαβε ότι τάσσεται κατά του εμβολιασμού νεότερων γυναικών, κυρίως με AstraZeneca, υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο, σημειώνοντας πως στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν.

Το plan B
Την ίδια ώρα πάντως, οι αυξημένες παραδόσεις από τη Pfizer, στην ουσία θα πολλαπλασιάσουν τα ραντεβού που γίνονται με εμβόλιο Mrna.

“Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι και ο φόβος των συμπολιτών μας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει θέμα, καθώς υπάρχει αφθονία εμβολίων και ο καθένας θα μπορεί να επιλέγει αυτό που θέλει” είπε ο Γιώργος Χρούσος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σημειώνεται πως από την έναρξη των εμβολιασμών έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 499.799 δόσεις εμβολίου της Moderna, 88.730 δόσεις εμβολίου Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου