Ειδήσεις

Η Ροζ Πανσέληνος φθάνει απόψε στο μαγευτικό αποκορύφωμά της

Κατά τις 19:30 απόψε, Μεγάλη Τρίτη, θα εμφανιστεί στην Ελλάδα η πρώτη υπερ-πανσέληνος του φετινού έτους σε όλη της τη… δόξα, ακόμη πιο εντυπωσιακή και από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, σαν να έρχεται κι εκείνη να ακούσει το Τροπάριο της Κασσιανής.

Ήδη από χθες η προσέγγιση του φεγγαριού στη Γη έχει κλέψει την παράσταση διεθνώς, καθώς πρόκειται για τη λεγόμενη Ροζ Πανσέληνο.

Η Σελήνη θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη από τη συνηθισμένη, αλλά σίγουρα δεν θα έχει ροζ χρώμα. Η υπερ-πανσέληνος αυτή ήταν γνωστή στους αυτόχθονες της Αμερικής ως «Ροζ Φεγγάρι», επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα της άνοιξης.

Μένει να δούμε εάν η αφρικανική σκόνη που έχει ενσκύψει ξανά πάνω απο την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα θα επιτρέψει την άνετη θέαση του φαινομένου, χωρίς να μπαίνουν νεφελώδη εμπόδια μπροστά.

Στις υπερ-πανσελήνους (θα ακολουθήσουν άλλες δύο, τον Μάιο και τον Ιούνιο), το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως επί δύο συνεχόμενα βράδια.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μία πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο).

Το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης η Σελήνη θα φθάσει σε απόσταση έως 357.379 χιλιομέτρων από τη Γη.

Λίγες ώρες νωρίτερα από αυτό το περίγειο, θα υπάρχει πανσέληνος, οπότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και έκτοτε «έπιασε» διεθνώς.

Μία πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μία πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης, μία υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μία μέση πανσέληνο.

Οι επόμενες δύο υπερ-πανσέληνοι του 2021 θα συμβούν στις 26 Μαΐου (θα είναι ακόμη πιο κοντινή από την αποψινή και επιπλέον θα συμπέσει με σεληνιακή έκλειψη, γι’ αυτό θα λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι»), καθώς και στις 24 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου