Ειδήσεις

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολίτες από την ΕΕ (top 10)

Δέκα προτάσεις Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων και μία ελληνική, θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σιμπίου στη Ρουμανία. Περίπου 100 εκατ. Ευρωπαίοι ψήφισαν online για να διαμορφώσουν την «Ατζέντα των Πολιτών» ενόψει των Ευρωεκλογών.

Tο περιβάλλον, η διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών, η έρευνα και ανάπτυξη, η παιδεία, η φοροδιαφυγή, η μετανάστευση και οι κοινωνικές πολιτικές είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους Eυρωπαίους πολίτες δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές. Η μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση που διενεργήθηκε ποτέ στην Ευρώπη (μέσω της online πλατφόρμας WeEuropeans των ΜΚΟ MAKE.ORG και CIVICO Europa) ανέδειξε το «top 10» των προτάσεων που ψηφίστηκαν από περίπου 100 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Οι πολίτες των 27 κρατών- μελών της ΕΕ ψήφισαν την εξής «Ατζέντα των Πολιτών», η οποία θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σιμπίου της Ρουμανίας και η οποία περιλαμβάνει και μια πρόταση που προήλθε από τη χώρα μας:

 1. (Ολλανδία) Πρέπει να υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακύκλωσης, ώστε οι πρώτες ύλες να επαναχρησιμοποιούνται και να μην καταστρέφονται.
 2. (Ιταλία) Πρέπει να απαγορεύουμε σε όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα (φοροδιαφυγή) να εργάζονται στο δημόσιο ή να ασχολούνται με τα κοινά στην Ευρώπη.
 3. (Ιρλανδία) Πρέπει να προστατεύουμε τα δάση και να αναδημιουργήσουμε φυλλοβόλα δάση. Πρέπει να φυτέψουμε πέντε δέντρα για κάθε ένα που έχει κοπεί.
 4. (Βέλγιο) Πρέπει να πάψουν οι φοροαπαλλαγές για τις πολυεθνικές εταιρείες. Οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται στη χώρα όπου παράγονται τα κέρδη
 5. (Ρουμανία) Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την έρευνα.
 6. (Ελλάδα) Πρέπει να νομοθετηθεί η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 7. (Σουηδία) Πρέπει να υπάρχει συντονισμός στους χημικούς περιορισμούς, ειδικά στη βιομηχανία τροφίμων.
 8. (Λετονία) Πρέπει να στηρίζουμε την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις πόλεις.
 9. (Ισπανία) Πρέπει να έχουμε σαφείς και διαφανείς πληροφορίες για όλα τα σχέδια και τις συμφωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 10. (Βουλγαρία) Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης της ΕΕ μπορεί να έχει ιατρική περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ με την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφοροποίηση που προέκυψε από τη διαβούλευση των Ελλήνων πολιτών. Η χώρα μας είχε τις περισσότερες προτάσεις για μέτρα κοινωνικής προστασίας (συνολικά 4 από τις 10) από όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η δημοφιλέστερη πρόταση μεταξύ των Ελλήνων χρηστών ήταν η «διαπαιδαγώγηση σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», ενώ στη δεύτερη θέση, μετά την τραγωδία στο Μάτι, οι Έλληνες ζητούν «συντονισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών».

Το Top 10 των προτάσεων στη χώρα μας διαμορφώθηκε ως εξής:

 1. Πρέπει να υπάρχει διαπαιδαγώγηση σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
 2. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
 3. Πρέπει να νομοθετηθεί η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 4. Πρέπει να έχουμε δωρεάν ιατρική φροντίδα στην Ευρώπη.
 5. Πρέπει να διαφυλάττει και να σέβεται η Ευρωπαϊκή Ένωση τα πολιτισμικά στοιχεία του εκάστοτε κράτους-μέλους της.
 6. Πρέπει να καταρτισθούν καταλλήλως οι εκπαιδευτικές, εργασιακές και κοινοτικές δομές με στόχο την καλύτερη λειτουργική υποστήριξη των Α.Μ.Ε.Α.
 7. Πρέπει να θεσμοθετηθεί βάσει νόμου η οικολογική εκμετάλλευση των απορριμμάτων, διαφορετικά, συνέπειες οικονομικής φύσεως.
 8. Πρέπει να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με μεγαλύτερες αναβαθμίσεις σε υποδομές και μαθήματα.
 9. Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
 10. Πρέπει να αναληφθούν ευθύνες απ’ όλα τα κράτη της Ε.Ε. ως προς το προσφυγικό και η κατανομή να είναι ανάλογη με τις δυνατότητες αφομοίωσης.

πηγή ethnos.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου