Ρεπορτάζ

Ευρεία σύσκεψη στο Ε.Κ.Ρ. ενόψει της τουριστικής σεζόν

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου με την παρουσία εκπροσώπων υπηρεσιών και επαγγελματικών σωματείων, με κύριο αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό δράσεων ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν.
Την σύσκεψη συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, στην προσπάθεια να γίνει ένας ανοιχτός και ευρύς διάλογος με στόχο να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται με τουριστικές δράσεις, για την νέα περίοδο.
Όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του:
«Πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη ανάμεσα στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους όλων των κλάδων του νησιού της Ρόδου με τις υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται και είναι αρμόδιες να εφαρμόσουν την εργατική νομοθεσία. Εμείς, καλέσαμε τον διευθυντή της Επιθεώρησης Εργασίας κ. Στάθη, την προϊσταμένη του ΟΑΕΔ Ρόδου κ. Ιωάννα Χλωρίδου, του διευθυντή της Τροχαίας κ. Στέργο Στέργου, τον προϊστάμενο εσόδων του ΕΦΚΑ Ρόδου κ. Νίκο Πούπουζα ενώ συμμετείχαν, οι πρόεδροι του Σωματείου Τουριστικών Λεωφορείων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκπρόσωποι των οδηγών ταξί, εκπρόσωποι της Eurοmedica, εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου κ.α. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν να εξετάσουμε και να συζητήσουμε κατ’ αρχήν τι είναι αυτό που ισχύει στην εργατική νομοθεσία, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή, υπάρχουν στην Ρόδο και ισχύουν τρεις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: η σύμβαση των ξεναγών, η σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η σύμβαση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων οι οποίες είναι σε ισχύ και υποχρεωτικές. Ενόψει των προσλήψεων που θα γίνουν πρέπει οι εργαζόμενοι να απαιτούν να εφαρμόζονται οι συμβάσεις».
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ, ανέφερε ακόμη ότι εξετάστηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό, την ασφάλεια των επιβατών, των πολιτών αλλά και των εργαζομένων καθώς και το μείζον ζήτημα που αφορά στην ανασφάλιστη αλλά και στην αμειβόμενη εργασία:
«Πρόκειται για μια ‘μάστιγα’ την οποία αντιμετωπίζει η Ρόδος. Κύριο αίτημα του ΕΚΡ είναι να οργανωθούν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, μικτά κλιμάκια ελέγχου στα οποία θα συμμετέχουν και οι τέσσερις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΚΡ για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα εκ του νόμου και οι εργοδότες οφείλουν να τα σέβονται και να τηρούν τη νομοθεσία. Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες να συμμετέχουν σε αυτά τα κλιμάκια ελέγχου, υπό την εποπτεία του διευθυντή της Επιθεώρησης Εργασίας κ. Στάθη αλλά και με την παρουσία του ΕΚΡ. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν άμεσα και θα βρίσκονται σε εξέλιξη καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν μπορούμε να ερχόμαστε εκ των υστέρων και να λέμε –με το πέρας της σεζόν- ότι δεν πληρωθήκαμε, δεν αμειβόμαστε δίκαια και ότι είμαστε αντικείμενο εκβιασμού από εργοδότες. Τέτοια περιστατικά τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά αφού οι εργαζόμενοι ενώ πηγαίνουν για να εργαστούν, σε διάφορους κλάδους, κάποιοι εργοδότες τους ‘εκβιάζουν’ ώστε να μην ακολουθήσουν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπάρχει, με την απειλή είτε ότι δεν θα προσληφθούν είτε ότι θα έχουν δυσμενή μεταχείριση κατά την εργασία τους. Νομίζω ότι για να υπάρξει εργασιακή ειρήνη στην Ρόδο, σε όλους τους κλάδους και σε αυτή την τουριστική περίοδο, θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς ως ΕΚΡ αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων –τόσο από εμάς όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου