Συνεντεύξεις

Γ. Αμανατίδης, υφ. Εξωτερικών: «Η κυβέρνηση ασκεί εξωστρεφή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική»

Συνέντευξη στη Μαίρη Φώτη

Για τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι το νέο τρομοκρατικό κτύπημα στις Βρυξέλλες, το μεταναστευικό-προσφυγικό αλλά και οι σχέσεις με την Τουρκία, μιλά με συνέντευξή του στην “δημοκρατική” ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, δίνοντας την διάσταση των γεγονότων υπό το πρίσμα των κυβερνητικών χειρισμών. Ο κ. Αμανατίδης, αναφέρεται ακόμα στην πρόφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σμύρνη, στις σχέσεις μας με την Ρωσία, στις εξελίξεις στην Συρία αλλά μιλά για πρώτη φορά, και για τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ειδικά για το θέμα των νέων τρομοκρατικών επιθέσεων επισημαίνει ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες θα νικήσουν το φόβο, διαφυλάττοντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ενώ για το προσφυγικό τονίζει ότι «χωρίς μονομερείς ενέργειες και επιδιώκοντας θεσμική λύση διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, επιτυγχάνοντας την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής στην Τουρκία, όπως και την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ».

 Η συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη, αναλυτικά:
• Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από το τρομοκρατικό κτύπημα στο Βέλγιο, καθώς διαφαίνεται πως ο τρόμος απλώνεται πάνω από την Ευρώπη. Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση; Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τη στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό το νέο κτύπημα;
Κυρία Φώτη, ο κύριος στόχος των τρομοκρατών είναι να πλήξουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, ωστόσο, όπως συνέβη και στο Παρίσι μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, έτσι και στις Βρυξέλλες θα νικήσουν το φόβο, διαφυλάττοντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
• Ποια είναι τα οφέλη για την Ελλάδα από την πρόσφατη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό; Δεν φαίνεται να βελτιώνεται ιδιαίτερα η κατάσταση πάντως.
Η ελληνική κυβέρνηση, κα Φώτη, είδε πρώτη τις διαστάσεις του ζητήματος και επέμεινε από την πρώτη στιγμή στην εξεύρεση ευρωπαϊκής και ουσιαστικής λύσης. Σας θυμίζω απλά ότι ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας που από κοινού με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι ζητούσαν από τον Απρίλιο του 2015 κιόλας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση.  Χωρίς μονομερείς ενέργειες και επιδιώκοντας θεσμική λύση διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, επιτυγχάνοντας την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής στην Τουρκία, όπως και την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ, με ασφαλή και νόμιμη δίοδο.
• Ποια είναι η άποψή σας για τους Τούρκους παρατηρητές στα ελληνικά νησιά; Είναι μια απόφαση που στα νησιά, κυρίως, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Εμείς εργαζόμαστε αφενός για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών από τις προσφυγικές ροές και αφετέρου για την τήρηση των συμφωνηθέντων που απορρέουν για τη χώρα μας από τη Σύνοδο Κορυφής της 17- 18 Μαρτίου. Αντίστοιχα, περιμένουμε από την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της Ευρώπης, οι οποίες  επουδενί  θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
• Από την συνάντηση του πρωθυπουργού στην Σμύρνη με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ποια είναι τα συμπεράσματα, που μπορούν να εξαχθούν για τις διμερείς σχέσεις;
Η επένδυση στις σχέσεις καλής γειτονίας είναι μια επένδυση επωφελής και για τα δύο μέρη. Και αυτό γιατί μπορούμε να εμπεδώσουμε την καλύτερη συνεργασία μας σε τομείς υψηλού ενδιαφέροντος και των δύο χωρών, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, το εμπόριο. Η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, η επαφή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πανεπιστημίων είναι μερικά από τα απτά παραδείγματα αυτής της προσέγγισης.
• Πόσο κοντά είναι η διεθνής κοινότητα για μια λύση στην Συρία;
Από την πρώτη στιγμή έχουμε ταχθεί υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία, μιας λύσης στην οποία θα συνηγορεί και ο συριακός λαός. Αυτή η λύση συνιστά και την ουσιαστική απάντηση στην προσφυγική κρίση. Γνωρίζετε ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε μια απόπειρα επίτευξης εκεχειρίας στην περιοχή, ενώ μόλις τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Τζον Κέρι επισκέφθηκε τον Ρώσο Πρόεδρο, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να ενταθούν οι κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για εξεύρεση λύσης στο συριακό πρόβλημα.  Άρα, η διεθνής κοινότητα είναι σε διαρκή εγρήγορση για την επίλυση του προβλήματος και η Ελλάδα κινείται στο βαθμό που της αναλογεί, σε αυτήν την κατεύθυνση.
• Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία σε ποια φάση βρίσκονται;
Οι διαχρονικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας είναι γνωστοί και αδιαμφισβήτητοι. Εμείς, ωστόσο αποβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή τους, όπως και σε νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ορίσει το φετινό έτος ως αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, στη διάρκεια του οποίου λαμβάνουν χώρα πλήθος εκδηλώσεων μεταξύ φορέων των δύο κρατών, με επίκεντρο τον πολιτισμό, την παιδεία και τον τουρισμό. Δημιουργούμε, λοιπόν, μέσα από τη συνεργασία αυτή μια στέρεη βάση και για περαιτέρω πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο χωρών στο προσεχές μέλλον.
• Η χώρα μας ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ή είναι προσκολλημένη σε συγκεκριμένο «άρμα»;
Από τα πρώτα βήματά της, κυρία Φώτη, η κυβέρνηση αυτή απέδειξε ότι ασκεί εξωστρεφή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά διοργανώσαμε στην Αθήνα τη διεθνή διάσκεψη για το θρησκευτικό και πολιτισμικό πλουραλισμό, διαβλέποντας την αναγκαιότητα μιας τέτοιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας. Επιπλέον, συνυπογράψαμε τριμερείς συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ , εδραιώνοντας τη σχέση μας με τις χώρες αυτές, ενώ ανοίξαμε νέους διαύλους επικοινωνίας και μελλοντικής συνεργασίας με το Ιράν και το Αζερμπαιτζάν. Αυτά είναι λίγα, αλλά απτά παραδείγματα της εξωστρέφειας και της δυναμικής μας.
• Τι προσβλέπετε από τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας;
Κυρία Φώτη, το λέω για πρώτη φορά αλλά πρέπει να γίνει πλήρως καταληπτό ότι πρόκειται για ένα γεγονός ιστορικό και συνάμα παγκόσμιο. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα αποτελέσει την απόδειξη της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της ζωντανής παρουσίας της στον σύγχρονο κόσμο. Το μήνυμα, το οποίο θα σταλεί από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, θα ακουστεί με ενδιαφέρον από όλη την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός με παγκόσμια ακτινοβολία. Η ελληνική πολιτεία θέλοντας να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση της Συνόδου, χωρίς να παρεμβαίνει σε οποιοδήποτε άλλο εκκλησιαστικό ζήτημα, φροντίζει για τα θέματα που θα τεθούν από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.  Θεωρήσαμε ότι χρειάζεται ένας συντονισμός, καθώς θα υπάρξουν ζητήματα ασφάλειας, μετακινήσεων, υποδομών, μικρά και μεγάλα. Για αυτό και λάβαμε την απόφαση να συγκροτηθεί αυτή η επιτροπή. Η παρουσία μου έχει συμβολικό χαρακτήρα αυτή τη στιγμή, με την έννοια ότι δίνουμε ως Υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο υπουργός, ο κ. Κοτζιάς, την απαραίτητα βαρύτητα και σημασία στη διοργάνωση της Συνόδου. Από τη δική μας πλευρά ως πολιτική ηγεσία, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ότι θα κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να επιλύουμε τα όποια ζητήματα θα ανακύψουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου