Τοπικές Ειδήσεις

Προσπαθεί να «θολώσει τα νερά» ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ Α.Ε. Γ. Ιατρίδης!

-Απάντηση του ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ στον Γ. Ιατρίδη

Την δημοσίευση απαντητικής του επιστολής προς την «δημοκρατική»… «προς αποκατάσταση της αλήθειας», ζήτησε χθες με δελτίο τύπου, που κοινοποίησε στο σύνολο των τοπικών ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Γιάννης Ιατρίδης, για να διαμαρτυρηθεί (sic), υπεραμυνόμενος των ενεργειών του σχετικά με τις εγκαταστάσεις του ΚΕΚ Γεννηματάς στο Ροδίνι.
Ο κ. Ιατρίδης, που επιμελώς δεν δίνει απάντηση στα όσα σαφή αναφέρονται στην επιστολή του προέδρου των ΚΕΚ Γεννηματάς κ. Μανώλη Λόγγου σε συνέχεια δικής του, αλλά και στην ερμηνεία, που έδωσε τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και τα ΚΕΚ Γεννηματάς στις προθέσεις του, επιδιώκει μάλλον να θολώσει τα νερά…
Το ιστορικό της υπόθεσης όπως σαφέστατα προκύπτει από έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων δεν εγνώριζε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης (ενημερώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), έχει ως εξής:
Την 2α Νοεμβρίου 2020 ο κ. Ιατρίδης στο υπ’ αρίθμ. 1830 έγγραφό του προς το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Γεώργιος Γεννηματάς ΑΕ, που τιτλοφορείται «Αναζήτηση στοιχείων», ανέφερε τα εξής:
«Με την υπ’ αριθμό 123/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία μας, η διαχείριση όλου του πάρκου στην περιοχή Ροδίνι ιδιοκτησίας του Δήμου Ρόδου, συμπεριλαμβανομένων και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Επειδή η εταιρεία μας βρίσκεται στη διερεύνηση τρόπων αξιοποίησης των εγκαταστάσεων παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε, (χορηγώντας μας και αντίγραφο), τον τρόπο παραχώρησης αυτών στο νομικό σας πρόσωπο. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων».
Με την παραλαβή του εγγράφου τόσο ο πρόεδρος κ. Μανώλης Λόγγος όσο και εντεταλμένοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου απόρησαν τόσο για το ύφος του εγγράφου όσο και για την έμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση της νομιμότητας του τρόπου παραχώρησης των εγκαταστάσεων του ΚΕΚ.
Το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς, έχει μετόχους την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Συστάθηκε το 1995 από το Δήμο Ρόδου και τη Νομαρχία Δωδεκανήσου με έδρα το Β’ όροφο στο ακίνητο του Δήμου στο Πάρκο Ροδίνι.
Το 2000 οι χώροι διοίκησης και οι 2 αίθουσες διδασκαλίας πιστοποιήθηκαν από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης ΕΚΕΠΙΣ. Για την πιστοποίηση αυτή και για την πληρότητα του φακέλου ελήφθη απόφαση παραχώρησης κατά χρήση (χρησιδάνειο) του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ροδίων (αρ. 549/24-11-2000) με πενταετή διάρκεια. Το 2005 ανανεώθηκε το προαναφερόμενο χρησιδάνειο με την υπ’ αριθμό 479/18-11-2005) απόφαση του Δήμου Ροδίων.
Το 2010 ο ενιαίος Δήμος χορήγησε στο ΚΕΚ έγγραφο ανανέωσης αρχικά για ένα χρόνο ώστε να σταλεί ξανά φάκελος στο ΕΚΕΠΙΣ και στη συνέχεια μέχρι το 2014. Το 2012 άλλαξε η νομοθεσία και ο φορέας ΕΟΠΠΕΠ (πρώην ΕΚΕΠΙΣ) ζητούσε εκτός από το χρησιδάνειο, οικοδομική άδεια και βεβαίωση καταλληλότητας χρήσης εκπαιδευτηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του κτηριοδομικού κανονισμού.
Δεν μπορούσαν όμως να χορηγηθούν για το κτήριο του Ροδινιού αφενός γιατί δεν υπάρχει άδεια κι αφετέρου διότι ο Δήμος δεν προχώρησε στην τακτοποίηση του κτηρίου με το νόμο των αυθαιρέτων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ζητηθεί από το ΚΕΚ νέα απόφαση παραχώρησης κατά χρήση από το Δήμο Ρόδου.
Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα και η διοίκηση του ΚΕΚ επέλεξε να μην δώσει συνέχεια στην πρώτη επιστολή Ιατρίδη, ακολούθησε η δεύτερη την 11η Ιανουαρίου 2021, που δημοσιοποίησε χθες η «δημοκρατική».
Στην επιστολή καθίσταται σαφές ότι «ήδη έχει εκπνεύσει από τις 31/12/2014 η τελευταία παράταση της σύμβασης χρησιδανείου» ότι «στόχος της δημοτικής αρχής και κατ’ επέκταση της επιχείρησής μας, είναι η ενιαία αξιοποίηση του κτηρίου και του εν γένει περιβάλλοντος χώρου του Πάρκου Ροδίνι» και επιπλέον αναφέρεται σαφέστατα ότι… «Επειδή η εταιρεία μας αποδίδει για το ακίνητο σχετικά μισθώματα στο Δήμο Ρόδου και για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τις προθέσεις του Νομικού σας Προσώπου προκειμένου η επιχείρηση να προχωρήσει στις κατά νόμο διαδικασίες και ενέργειες».
Και είναι μάλλον να απορεί κανείς ποιες θα μπορούσε να είναι οι προθέσεις του ΚΕΚ Γεννηματάς, γιατί δεν υπήρξε προφορική συνεννόηση αφού οι προθέσεις είναι «αγνές» και περαιτέρω ποιες είναι οι «κατά νόμο διαδικασίες και ενέργειες», μήπως η… παράταση του χρησιδανείου;
Εν πάση περιπτώσει την 22α Ιανουαρίου 2021 το ΚΕΚ Γεννηματάς με επιστολή του κ. Λόγγου απάντησε στον κ. Ιατρίδη (ο κ. Ιατρίδης δεν απάντησε στα ΚΕΚ αλλά στην «δημοκρατική») ότι «δείχνει να αγνοεί σειρά γεγονότων» θυμίζοντας του και τα εξής:
«Αγνοείτε επιδεικτικά το γεγονός ότι επί σειράν ετών το σύνολο των δαπανών λειτουργίας της εταιρείας καλύπτεται με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενός μόνο εκ των μετόχων της εταιρείας».
Οτι οι δαπάνες των σεμιναρίων σε δράση κοινή του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για 30.000 εκπαιδευόμενους καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και καταλήγει:
«Εκ των ανωτέρω προκύπτει με σαφήνεια ότι υποχρεώσεις και δικαιώματα πάνε μαζί. Αν αυτό δεν σας είναι κατανοητό συζητήστε το με τον Φορέα που εκπροσωπείτε».
Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα το «μπιφτέκι γυρίζει» από τον κ Ιατρίδη με το Δελτίο Τύπου απάντηση που εξέδωσε ως εξής:
«Με έκπληξη διαβάζω σήμερα με τους συνεργάτες μου το δημοσίευμα σας περί μεθοδευμένης προσπάθειας μου να δημιουργηθεί ρήξη στη σχέση της Δημοτικής Αρχής με την Περιφέρεια και συγκεκριμένα με τον ίδιο τον Περιφερειάρχη. Δεν καταλαβαίνω πως προέκυψε η ανάλυση αυτή ούτε το δημοσιογραφικό σας συμπέρασμα. Η αλληλογραφία που έχουμε ανταλλάξει με την διοίκηση του ΚΕΚ Γεννηματάς είναι σαφέστατη. Ο Δήμαρχος Ρόδου εμπιστεύθηκε σε εμένα και τους συνεργάτες μου το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ροδινιού, πράγμα το οποίο δρομολογούμε με πράξεις. Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση με την τεχνική μελέτη να βρίσκεται στο στάδιο των τελικών εγκρίσεων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο και προχωράμε στη δεύτερη φάση που έχει να κάνει με την αξιοποίηση του χώρου και του κτιρίου που θα συμπεριλαμβάνει τη φύλαξη τη συντήρηση και τον καθαρισμό του πάρκου.
1ο Γεγονός: Η ΔΕΡΜΑΕ είναι υπεύθυνη για την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης, αξιοποίησης και συνολικής εκμετάλλευσης του πάρκου σύμφωνα με τις υπ’ αριθμό αποφάσεις 79/2011,97/2011,123/2020 και έχει την ευθύνη των αποφάσεων αυτών.
2ο Γεγονός: Η ΔΕΡΜΑΕ άνοιξε διάλογο μέσα από επιστολές με την Διοίκηση του ΚΕΚ με σκοπό την εύρεση βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της αξιοποίησης του κτηρίου που στεγάζεται το ΚΕΚ, ως οφείλει από τη στιγμή που προχωράμε στη δεύτερη φάση των έργων. Αυτό δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με το έργο που κάνει το ΚΕΚ που είναι ουσιαστικό και απαραίτητο για την τοπική μας κοινωνία. Ουδέποτε ζητήσαμε την απομάκρυνσή του, παρά μόνο την τακτοποίηση της εγκατάστασής του, στο σημείο που αφορά στη σύμβαση παραχώρησής του. Επίσης αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη δημιουργία κλίματος εναντίον προσώπων και θεσμών.
Τα μεγάλα έργα θέλουν και μεγάλες αποφάσεις. Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να γίνει το Ροδίνι αυτό που απαιτεί η τοπική κοινωνία της Ρόδου και αυτό που του αξίζει!
Εμείς θέλουμε και αυτή την εντολή έχουμε από τον Δήμαρχο και την κοινωνία.
Παρακαλούμε όπως δημοσιευθεί η επιστολή αυτή προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Για του λόγου το αληθές ακολουθεί αυτούσια η σχετική επιστολή προς το ΚΕΚ Γεννηματάς.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Ιατρίδης Ιωάννης»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Κ.Ε.Κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ΜΑΝΩΛΗ ΛΟΓΓΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΡΜ Α.Ε. ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΙΑΤΡΙΔΗ
Μανώλης Λόγγος: «Το Κ.Ε.Κ., που στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτηρίου, εμποδίζει τον κ. Ιατρίδη να κάνει το Ροδίνι, όπως το ονειρεύονται οι Ροδίτες;»
Στη σημερινή απάντηση του προέδρου της ΔΕΡΜ Α.Ε., Γιάννη Ιατρίδη, στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ», διαπιστώνω ότι κλείνει με την αιχμή, ότι «Τα μεγάλα έργα θέλουν και μεγάλες αποφάσεις. Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να γίνει το Ροδίνι αυτό που απαιτεί η τοπική κοινωνία της Ρόδου».
Αυτό λοιπόν που, μόνο ευθέως, δεν είπε σε δύο επιστολές του προς το Κ.Ε.Κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ο κ. Ιατρίδης, μας το περνάει εμμέσως ως αιχμή.
Αφού λοιπόν πρέπει να αποφασίσουμε, εγώ ερωτώ ευθέως τον κύριο Ιατρίδη να μας πει, αν θεωρεί το Κ.Ε.Κ., που στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτηρίου, εμπόδιο στο να κάνει το Ροδίνι, όπως το ονειρεύονται οι Ροδίτες;
Επίσης, σε ποιον απευθύνει αλήθεια την αιχμή;
Στον φορέα, που μετά από πολυετή εγκατάλειψη, χρηματοδότησε τα πρώτα και δυσκολότερα έργα στο Ροδίνι, τον καθαρισμό της λιμενοδεξαμενής και όλες τις ξύλινες κατασκευές, μέσα από την πρόσκληση που άνοιξε ο περιφερειάρχης μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020;
Και να συμφωνήσουμε και σε κάτι τελευταίο: Η παραγωγή νέων επιβλητικών εισόδων εντάσσονται στην κατηγορία «μεγάλα έργα»;
Δεν έχουμε αντίρρηση να συμφωνήσουμε, στο βαθμό που πίσω από την είσοδο ακολουθεί μεγάλο έργο.

Μανώλης Λόγγος
Πρόεδρος
Κ.Ε.Κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου