Ειδήσεις

Εκτός ημερήσιας διάταξης του Eurogroup η Ελλάδα

Εκτός ημερήσιας διάταξης βρίσκεται η Ελλάδα στο Eurogroup που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς όπως έχει επσημάνει κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Οικονομικών η χώρα βρίσκεται εν μέσω δύο αξιολογήσεων της τρόικας και ως εκ τούτου δεν δύνανται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις σχετικά με ενδεχόμενη εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ωστόσο, η πρόοδος που καταγράφει η Ελλάδα ως προς την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων καθώς και η πορεία των διαπραγματεύσεών της με την τρόικα, αναμένεται να εξεταστεί σε συζητήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Γ. Στουρνάρας
Να… κατευνάσει τους ομολόγους στο σημερινό Eurogroup θα επιχειρήσει ο Γιάννης Στουρνάρας καθώς στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως οι καθυστερήσεις στην τρέχουσα αξιολόγηση έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό σε Κομισιόν και ΔΝΤ.

Τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης σχετίζονται με την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ και με το δημοσιονομικό κενό του 2015 καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά στους υπολογισμούς των δύο πλευρών.

Η τρόικα το οριοθετεί στα 3 δισ. ευρώ ενώ στην Αθήνα αποδέχονται κενό έως 1 δισ. ευρώ σημειώνοντας μάλιστα ότι με την αναμενόμενη ελάφρυνση του δημοσίου χρέους θα περιοριστεί κατά πολύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θα επιχειρήσει να πείσει τους εταίρους ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην υλοποίηση των περισσότερων διαρθρωτικών αλλαγών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να παραδεχθεί ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, προβάλλοντας όμως τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. «Μπορεί από τα 100 που είχαμε δεσμευτεί να κάνουμε να υλοποιήσαμε τα 80, όμως έχουμε επιτύχει το βασικότερο. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο από κάθε προσδοκία και επηρεάζει θετικά τόσο το 2014 όσο και τον επόμενο χρόνο. Αυτό δεν μπορούν να το παραγνωρίσουν», υπογραμμίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Προσθέτει ότι αυτές τις ημέρες αποστέλλονται στοιχεία για το 2015 (προσδιορίζονται «περιοχές» παρεμβάσεων) στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου.
Οι ένστολοι

Στο Eurogroup παρουσία των επικεφαλής της τρόικας είναι εξαιρετικά πιθανό ο κ. Στουρνάρας να ερωτηθεί για τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ένστολους και δικαστικούς και την επίπτωσή τους στον φετινό προϋπολογισμό.

Στο υπουργείο υπολογίζουν πως για τους ένστολους (αναδρομικά 2012-2013 και επαναφορά εφέτος των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012) χρειάζονται 500 εκατ. ευρώ και για τους δικαστικούς 200 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίζουν δε πως τα αναδρομικά που αποτελούν έκτακτη δαπάνη μπορεί να καλυφθούν από το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν ισοδύναμα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για το 2014 αυτά δεν θα είναι νέοι φόροι ή περικοπές σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Οσον αφορά την επάνοδο της τρόικας πληροφορίες αναφέρουν πως το ΔΝΤ είναι αυτό που στην παρούσα φάση πιέζει να κλείσουν όλα τα θέματα και μετά να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής. Στην Κομισιόν εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί.

Αύριο Τρίτη ο κ. Στουρνάρας θα προεδρεύσει στο Ecofin. Στη σύνοδο του Ecofin η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας και η ελληνική προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας και τις προτεραιότητές της.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τα περαιτέρω βήματα όσον αφορά τη συνέχεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 για την εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου