Ρεπορτάζ

Σε δίκη για εμπρησμό τουριστικών σκαφών στο Φαληράκι με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, παραπέμπεται, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, ένας υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, ως εμπλεκόμενου σε υπόθεση μαφιόζικων επιθέσεων σε τουριστικά σκάφη στο Φαληράκι.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Την 6η Μαΐου 2012 και περί ώραν 04.00 τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο αλιευτικό καταφύγιο στο Φαληράκι πλησίον της προβλήτας σε δύο ελλιμενισμένα επαγγελματικά σκάφη έλξης θαλάσσιων μέσων αναψυχής.
Πρόκειται για τα σκάφη «FALIRAKI QUEEN» ιδιοκτησίας ενός ημεδαπού και «ΜΑΝΟΣ», ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε συγκεκριμένα στο κατάστρωμα του σκάφους «FALIRAKI QUEEN» στο χώρο επιβατών και πλοήγησης.
Το εν λόγω σκάφος ήταν αγκυροβολημένο με τη δεξιά του πλευρά στην προβλήτα, ενώ στην αριστερή του πλευρά ήταν δεμένο το σκάφος «ΜΑΝΟΣ». Σύμφωνα με έκθεση     εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., ανιχνεύθηκαν ίχνη εύφλεκτης ύλης, όπως πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο και διαλύτες καθαρισμού.
Δεν εντοπίστηκε βραχυκύκλωμα ή άλλη αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς.
Από την προκληθείσα πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς ο χώρος επιβατών και πλοήγησης του σκάφους «FALIRAKI QUEEN» καθώς και ο ηλεκτρονικός και επαγγελματικός εξοπλισμός και εξοπλισμός διάσωσης, το σύστημα πλοήγησης και η προστατευτική τέντα.
Επίσης, κάηκε τμήμα της πρύμνης του σκάφους «ΜΑΝΟΣ», το σύστημα πλοήγησης, το παρμπρίζ και η προστατευτική τέντα του. Επίσης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, έλιωσαν τα πλαστικά στοιχεία του ηλεκτρολογικού πίνακα της εγκατάστασης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα ελλιμενισμένα σκάφη.
Ο ιδιοκτήτης των δύο επαγγελματικών σκαφών, που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, κατονόμασε στην ένορκη κατάθεσή του ως υπόπτους τέλεσης της πράξης, τον αλλοδαπό και 5 ημεδαπούς, καθώς λίγο καιρό πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, το οποίο εκδίκαζε κατ’ έφεση υπόθεση εμπρησμού από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος του σκάφους ιδιοκτησίας ενός έτερου ημεδαπού την 20η Δεκεμβρίου 2001 στο Φαληράκι, με κατηγορουμένους για την πράξη αυτή ως φυσικό αυτουργό τον Αλβανό και ηθικούς αυτουργούς 3 ημεδαπούς, ο ίδιος καθώς και ακόμη ένας Ροδίτης αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ ο Αλβανός και ένας τέταρτος Ροδίτης κρίθηκαν ένοχοι, ο μεν πρώτος ως φυσικός αυτουργός, ο δε δεύτερος ως ηθικός αυτουργός.
Στη δίκη αυτή, ως μάρτυρες κατηγορίας είχαν καταθέσει ενόρκως 4 ημεδαποί που υποπτεύθηκε για την πυρκαγιά στα δικά του σκάφη.
Αναφορικά με την εμπλοκή 4 ημεδαπών στην συγκεκριμένη υπόθεση, εκτός από την ένορκη κατάθεση του ιδιοκτήτη των ως άνω σκαφών, που τους κατονομάζει ως υπόπτους, από κανένα άλλο στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει η οποιουδήποτε είδους συμμετοχής τους στο έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται, το γεγονός δε της αντιδικίας τους μαζί με το θύμα και το ότι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη στην οποία εκείνος υπήρξε κατηγορογύμενος και μετέπειτα αθωώθηκε, από μόνο του δεν κρίθηκε από το δικαστικό συμβούλιο ικανό να αξιολογηθεί ως επαρκής ένδειξη για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Αναφορικά δε με τον ημεδαπό κατηγορούμενο, όπως προκύπτει από το από αποφυλακιστήριο του Καταστήματος Κράτησης Κω, εκείνος την 6η Μαΐου 2014, ημέρα κατά την οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στα σκάφη ιδιοκτησίας του θύματος, εξέτιε ποινή φυλάκισης.
Αναφορικά με την εμπλοκή του κατηγορουμένου υπηκόου Αλβανίας δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, που να τον κατονομάζει ως φυσικό αυτουργό της πράξης, πλην όμως, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου ο Αλβανός καταδικάστηκε ως φυσικός αυτουργός της πράξης του εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος, ενώ το θύμα της νέας πυρκαγιάς αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία, αν και ο Αλβανός είχε ομολογήσει την πράξη του και τον είχε κατονομάσει ως ηθικό αυτουργό.
Επιπλέον, την 6η Δεκεμβρίου 2012 και ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούσε ακόμη στο στάδιο λήψης ενόρκων καταθέσεων από τον Ανακριτή, ο Αλβανός φέρεται να κάλεσε τηλεφωνικά το θύμα και τον απείλησε.
Επιβαρυντικό κρίθηκε και το ό,τι ο Αλβανός κλήθηκε σε απολογία και δεν εμφανίστηκε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου