Ειδήσεις

Reuters : Οι Ελληνες ψάχνουν για ήρωες, ο Σαμαράς για καλά νέα

Οι Ελληνες ψάχνουν απεγνωσμένα για ήρωες και ο Σαμαράς για καλά νέα σχολιάζει το Reuters για την Αμφίπολη. Οι ανακαλύψεις και ο τάφος που έγιναν reality show.

Η Κατερίνα Περιστέρη είναι πλέον το talk of the town καθώς οι ανακαλύψεις της στην Αμφίπολη την έκαναν ευρύτερη γνωστή. Η Αμφίπολη έγινε ο τόπος όπου οι αρχαιολόγοι απέκτησαν ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό σχολιάζει το Reuters.

Ο τύμβος μπορεί να είναι η τελευταία κατοικία της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης ή κάποιου από τους στρατηγούς του Μ. Αλέξανδρου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα θεωρίες, αναφέρει το άρθρο, αλλά αυτές οι θεωρίες κάνουν τη δημοφιλία της κ. Περιστέρη ακόμα μεγαλύτερη.

«Μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, πολιτικών αναταραχών και διεθνούς ταπείνωσης λόγω του μνημονίου, οι Έλληνες ψάχνουν απεγνωσμένα για ήρωες και ο Αντώνης Σαμαράς ψάχνει για κάποια καλά νέα». Όπως σημειώνει ο Χρήστος Κεχαγιάς, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Αθήνας: «Δίνει στους Έλληνες μια ελπίδα, παρά τον μεγάλο αγώνα που κάνουν για να επιβιώσουν. Πρόκειται για έναν ”ιερό τάφο” που θα τους επανασυνδέσει με μια περίοδο δύναμης και δόξας. Σε εποχές κρίσης οι άνθρωποι ψάχνουν την ευκαιρία να ανανεώσουν την ταυτότητά τους».

Εγινε reality show

Ο Ντέιβιντ Ραπ, αρχαιολόγος και διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, λέει με τη σειρά του: «Είναι πολύ παράξενο να έχεις καθημερινή και ανανεωμένη κάλυψη μιας αρχαιολογικής ανασκαφής. Έχει γίνει σαν ριάλιτι της τηλεόρασης».

Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και της συζύγου του στον τύμβο δίνει τον τόνο. Οι ιστορίες της Αμφίπολης πωλούνται σαν «ζεστά κουλούρια», σαν πρέτσελ, σημειώνει το άρθρο και συμπληρώνει: «Δεν είναι όλοι χαρούμενοι. Οι αντίπαλοι του Σαμαρά αντιδρούν με την πολιτική χροιά που έχει δώσει στην ανασκαφή. Ο κ. Σκουρλέτης λέει πως η Αμφίπολη δεν είναι χώρος για πολιτικά παιχνίδια».

«Φως στις γκρίζες μέρες μας»

Από τηνπλευρά της, η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα λέει: «Προσπαθούν να καλύψουν τη χρεοκοπία της χώρας με την Αμφίπολη. Ακόμα και οι γελοιογράφοι ασχολούνται με τις ανακαλύψεις χρησιμοποιώντας το καυστικό χιούμορ τους, ενώ αρκετοί σημειώνουν πως οι ανακαλύψεις της Αμφίπολης δεν πρόκειται να σώσουν τη χώρα, που βλέπει την ανεργία να μεγαλώνει και το οικογενειακό εισόδημα να έχει πέσει αρκετά από την αρχή της κρίσης.

Η ψυχολόγος Γαρυφαλλιά Δέδε λέει: «Η αλήθεια είναι ότι όλοι θέλουμε να υπάρχει κάτι πολύ μεγάλο εκεί μέσα. Είναι μια ανακάλυψη που ρίχνει φως στις γκρίζες μέρες μας». Όσο για την ευρύτερη περιοχή, φιλοδοξεί να επωφεληθεί από την ανακάλυψη. Τόσο για το ήδη υπάρχον μουσείο, όσο και για την οικονομία της περιοχής.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Οι τηλεθεατές του καναλιού της Θεσσαλονίκης TV 100αυξήθηκαν κατά 3% όλο αυτό το διάστημα που το κανάλι έδειχνε ένα καθημερινό ημίωρο ρεπορτάζ για την Αμφίπολη. Οι αναγνώστες ψηλώνουν λίγο ως έθνος. Τα νέα τούς έδωσαν εμπιστοσύνη», λέει ο διευθυντής της εφημερίδας «Μακεδονία», Μιχάλης Αλεξανδρίδης. Όσο για την κ. Περιστέρη, συνεχίζει να είναι στο στόμα όλων, αν και η ίδια διατείνεται πως «η ζωή μου δεν έχει αλλάξει από την ανασκαφή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου