Τοπικές Ειδήσεις

«Κάντε το όπως το Νότιο Αιγαίο»

Τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου για τον έμμεσο αποκλεισμό περίπου 200.000 μικρών εμπορικών επιχειρήσεων από το μέτρο της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από τις Περιφέρειες, εξέφρασε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές Οκτωβρίου και αφορά τη διάθεση συνολικά 1,5 δισ. ευρώ, από 12 περιφέρειες για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19 – στα πρότυπα αντίστοιχου πιλοτικού προγράμματος της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος ανακοινώνονται σταδιακά από τις Περιφέρειες, με τις προθεσμίες στις περισσότερες να λήγουν στο τέλος του Οκτωβρίου

Παράλληλα η ΕΣΕΕ προτείνει τρόπους για να θεραπευτούν οι αδικίες που θεωρεί ότι υφίστανται οι μικρότερες εμπορικές επιχειρήσεις, παραπέμποντας στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου. Οπως εξηγεί, η πρωτοτυπία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι ότι κατανέμει τον προϋπολογισμό της δράσης σε τρεις κατηγορίες δικαιούχων, εκ των οποίων η τρίτη αφορά αποκλειστικά το λιανεμπόριο, καλύπτοντας έτσι τα πολύ μικρά οικογενειακά μαγαζιά, που σε άλλες περιπτώσεις αποκλείονται.

Συγκεκριμένα, από τα 30 εκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το 10% θα κατευθυνθεί στον δευτερογενή τομέα και το χονδρικό εμπόριο, το 40% σε τριτογενή τομέα -τουρισμό, υπηρεσίες και εστίαση- και το 50% στον τριτογενή τομέα – εμπόριο.

Βαθμολόγηση επχειρήσεων

Με αυτό τον τρόπο ακόμα και επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν καθόλου εργαζόμενους την περίοδο της πανδημίας, έχουν το δικαίωμα να επιχορηγηθούν ως πληττόμενες, χωρίς να κινδυνεύουν με «χαμηλή βαθμολογία» επειδή δεν πληρούν το ένα από τα τρία κριτήρια επιλεξιμότητας, που αφορά τον αριθμό των εργαζομένων.

Η βαθμολογία για τις επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν με ποσά από 3.000 ώς 50.000 ευρώ καταρτίζεται σε κλίμακα από 1 έως 100 με βάση τα εξής κριτήρια: τη μείωση του τζίρου το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019 (έως 60 βαθμοί), τα κέρδη της επιχείρησης το 2019 (έως 15 βαθμοί), τον αριθμό των εργαζομένων, ένας βαθμός ανά εργαζόμενο (έως 25 βαθμοί).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η προϋπόθεση απασχόλησης εργαζομένων δημιουργεί τεράστιες ανισότητες και αποκλίσεις, καθώς υπάρχουν 220.000 εμπορικές επιχειρήσεις με 0 έως 5 εργαζόμενους, που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον κορονοϊό.

«Ζητάμε να μη γίνει το ίδιο λάθος που έγινε με την επιστρεπτέα προκαταβολή, που διορθώθηκε στη δεύτερη φάση. Πάνω από 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν τη μορφή ατομικής επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης είναι πρακτικά και εργαζόμενος, συνήθως είναι όλη η οικογένεια που απασχολείται. Εμείς περιμέναμε από τις περιφέρειες να στηρίξουν τους πιο αδύναμους, καθώς οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΤΕΠΙΧ κ.λπ. Ζητάμε αν είμαι πληττόμενος και το αποδεικνύω με τα άλλα δύο κριτήρια, να μη χάνω το δικαίωμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης αν δεν απασχολώ εργαζόμενους», καταλήγει ο κ. Καρανίκας

Πηγή: efsyn.gr

Αφροδίτη Τζιαντζή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου