Ρεπορτάζ

Στο λιμάνι της Ρόδου από χθες το πλοίο σύμβολο της Greenpeace

Στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου βρίσκεται από χθες το πλοίο σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior ΙΙΙ.
Η άφιξη του πλοίου σχετίζεται με την πανευρωπαϊκή εκστρατεία της Greenpeace, για την απεξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα. Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του, θα αποτελέσει σημείο διαλόγου με τους πολίτες, αλλά και με τους τοπικούς φορείς, που αναζητούν λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα του νησιού.
Στόχος της οργάνωσης είναι να αναδειχθεί το μεγάλο κόστος που έχει η χρήση του πετρελαίου και να προωθηθεί  γι’ αυτόν τον λόγο η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Βρισκόμαστε στη Ρόδο στο πλαίσιο της εκστρατείας, που ως στόχο έχει, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Θέλουμε να αναδείξουμε το ενεργειακό πρόβλημα που είναι χαρακτηριστικό όλων των νησιών του Αιγαίου. Τη λύση πιστεύουμε πως μπορούν να δώσουν οι επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, θα υπάρξει απεξάρτηση από το πετρέλαιο», δήλωσε ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο γραφείο της Greenpeace που λειτουργεί στην Ελλάδα κ. Τάκης Γρηγορίου και εξήγησε πως στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο μπορεί να βοηθήσουν οι ΑΠΕ.
Σε ερώτηση αν τα στελέχη της Greenpeace θεωρούν πως δεν θα πρέπει να λειτουργούν εργοστάσια της ΔΕΗ στη Ρόδο, ο κ. Γρηγορίου δήλωσε:
«Τα ελληνικά νησιά εξαρτώνται από το πετρέλαιο. Κάθε καλοκαίρι ελλοχεύει ο κίνδυνος για μπλακ άουτ, αφού η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα έχει διπλασιαστεί. Φθάσαμε στο σημείο να υποστηρίζουμε πως θα σώσει την κατάσταση η λειτουργία ενός νέου εργοστασίου της ΔΕΗ. Εμείς λέμε πως όλα τα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν επενδύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται τεράστια σπατάλη».
Σύμφωνα με τον κ. Τάκη Γρηγορίου οι επενδύσεις για την δημιουργία και χρήση των ΑΠΕ θα μειώσουν το κόστος σε νοικοκυριά και ξενοδοχεία και θα συμβάλουν στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
«Με τις επενδύσεις σε ΑΠΕ θα αντιμετωπιστεί το ενεργειακό πρόβλημα της Ρόδου. Σήμερα το πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή του νησιού κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές 120 εκ. ευρώ ετησίως. Αυτός είναι ένας παραλογισμός με τον οποίο θα πρέπει σύντομα να τελειώνουμε», δήλωσε ο κ. Γρηγορίου.
«Αν κάποιοι με φωτοβολταϊκά ή με άλλες τεχνολογίες παράγουν ενέργεια θα μειώσουν το κόστος. Μέχρι να γίνει η ηλεκτρική διασύνδεση της Ρόδου με την ηπειρωτική Ελλάδα θα μειωθεί η χρήση του πετρελαίου», δήλωσε ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο γραφείο της Greenpeace, που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση αν μπορούν οι πολίτες να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους επενδύσεις, ο κ. Γρηγορίου δήλωσε:
«Ζητάμε από την πολιτεία να προχωρήσει σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Το κράτος σε συνεργασία με τη ΔΕΗ θα πρέπει να κάνουν τις σωστές κινήσεις. Αν τα 170.000.000 ευρώ που θα κοστίσει το νέο εργοστάσιο δοθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταικών θα υπάρξει όφελος για 17.000 νοικοκυριά. Επιπλέον η μέγιστη ισχύς θα μειωθεί κατά 25%».
Το πλοίο σύμβολο της Greenpeace θα επισκεφθεί σήμερα Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χαζηδιάκος συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Μ. Χατζηλαζάρου και την προϊσταμενη της Διεύθυνσης Τουρισμού κ. Βεατρίκη Σέρβου.
Το Rainbow Warrior III θα παραμείνει στο λιμάνι της Ρόδου έως και την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου. Την επόμενη εβδομάδα, το πλοίο θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου και θα παραμείνει για πέντε ημέρες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου