Ειδήσεις

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας- Σύντομα οι αποφάσεις

“Ορθάνοιχτο” είναι το σενάριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αναστολή εργασίας όσων υπηρετούν στις δομές Υγείας και δομές φροντίδας ηλικιωμένων και επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Σημειώνεται ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και γιατροί έχουν διορία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, διαφορετικά θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. Ηδη αποφασίστηκε η αναστολή των αδειών όλων των υπηρετούντων στις δομές υγείας, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ανεμβολίαστοι είναι 19.000 περίπου εργαζόμενοι στα νοσοκομεία- κυρίως υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι- καθώς και 2.248 στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η επιβολή του εμβολιασμού και οι διαδικασίες για την θέση σε αναστολή εργασίας όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται αποτελεί crash test για την συνέχεια.

Και η συνέχεια θα είναι πιθανότατα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όσων υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, όπου και εκεί το ποσοστό εμβολιασμού είναι εξαιρετικά χαμηλό. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στην ΕΜΑΚ και ήδη έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας 54 πυροσβέστες, αρνητές του εμβολίου.

Κρίσιμο είναι το θέμα των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς οι αστυνομικοί θα κληθούν να ελέγξουν την τήρηση των μέτρων και θα είναι τουλάχιστον παράδοξο, ανεμβολίαστοι αστυνομικοί και αστυφύλακες να ελέγχουν αν όσοι πχ βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου, είναι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Καθημερινή, αυτή την ώρα το ποσοστό εμβολιασμού των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία είναι μόλις το 58%, ενώ σε υπηρεσίες αιχμής- όπου συνήθως εργάζονται νεότεροι σε ηλικία αστυφύλακες- τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλότερα.

Η επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως έχει δρομολογηθεί και σε άλλες χώρες, δεν είναι φυσικά μια απλή υπόθεση καθώς τυχόν αντιδράσεις θα δημιουργήσουν πολλές δυσλειτουργίες στην εύρυθμη λειτουργία των κρίσιμων για την ασφάλεια των πολιτών υπηρεσιών, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, σε περίπτωση άρνησης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που παρουσίασε η Καθημερινή, το ποσοστό εμβολιασμού στο Λιμενικό Σώμα ήταν στο 64,5%, ενώ χαμηλότερο είναι στην Πυροσβεστική.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου