Ειδήσεις

Φραγκόσυκο

Γράφει
ο Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Άλλο ένα καλοκαιρινό, δροσερό φρούτο είναι το φραγκόσυκο πολύ πλούσιο σε κάλιο, νιασίνη , θειαμίνη και φυτικές ίνες που βοηθάει στη μείωση της υπεργλυκαιμίας και πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, και βοηθάει στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης των συμπτωμάτων από κατάχρηση αλκοόλ, γιατί ενυδατώνει το σώμα και αποτρέπει τους πονοκεφάλους και στομαχόπονους. Ταυτόχρονα δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού, μειώνει την πείνα και κατ’ επέκταση την παχυσαρκία.
Τόσο οι καρποί της φραγκοσυκιάς όσο και τα άνθη της έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου οργανισμού.
Η κατανάλωση φραγκόσυκων δημιουργεί ευνοϊκές καταστάσεις για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και σε περίπτωση παρουσιάσεως κάποιας νόσου, πάλι ενεργεί δραστικά (ανοσοδιατροφή).
Έτσι καλοκαίρι στη Σύμη χωρίς μισοκοφτή δε γίνεται!
Η μισοκοφτή είναι μια απαλή κρέμα που μοιάζει πολύ με την μουσταλευριά αλλά γίνεται με χυμό από ώριμα κατακόκκινα φραγκόσυκα. Το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και με πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αλλά και σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και ειδικά μαγνήσιο. Γι’ αυτό το λόγο, ζήτησα από τη Συμιακιά μητέρα μου, Ειρήνη, τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
• 2 κιλά ώριμα φραγκόσυκα
• 7 φλιτζάνια νερό
• ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι κορν φλάουρ
• 2 γαρίφαλα κοπανισμένα
• Κανέλα κεϋλάνης για πασπάλισμα (προαιρετικά)
• Λίγα καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένετε σε τρυπητό σκεύος τα φραγκόσυκα με άφθονο νερό για να φύγουν τα πολλά αγκάθια. Κόβετε τις άκρες τους, τα χαράζετε οριζόντια και τα καθαρίζετε.
2. Βράζετε καλά τα φραγκόσυκα σε μπόλικο νερό, που να τα σκεπάζει. Μόλις βράσουν τα βάζετε σε ένα τρυπητό και τα πολτοποιείτε. Περνάτε το ζωμό από ένα λεπτό τουλουπάνι.
3. Αδειάζετε τον φιλτραρισμένο ζωμό σε μια κατσαρόλα.
4. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και το κορν φλάουρ.
5. Υπολογίζετε ότι για κάθε 7 φλιτζάνια ζωμό θέλετε 1 φλιτζάνι κορν φλάουρ.
6.Ανακατεύετε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η κρέμα.
7.Μοιράζετε την κρέμα σε μικρά μπολ.
8.Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και καρύδια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου