Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων ήταν η έρευνα της Marc για το «ΘΕΜΑ» της προηγούμενης Κυριακής, η οποία κατέγραφε διακομματική συναίνεση υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει το συνταγματικό πεδίο για να κάνει πολιτική ρελάνς, σε μία ακόμη προσπάθεια να στριμώξει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και να ορίσει την πολιτική ατζέντα με ιδεολογικό πρόσημο.
Εν όψει της επικείμενης εκκίνησης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος και διαπιστώνοντας την κοινωνική ωρίμαση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, όπως η ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση προαναγγέλλει μια ευρεία βεντάλια παρεμβάσεων σε κεφαλαιώδη άρθρα πετώντας την μπάλα στην αντιπολίτευση, καθώς είναι δεδομένο ότι θα απαιτηθούν 180 βουλευτές σε κάποια φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ανοίξει την υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης προς το τέλος του 2025 και έτσι το 2026 να είναι έτος ουσιαστικής συζήτησης για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν μετά τις εκλογές. Η παρούσα Βουλή άλλωστε είναι προαναθεωρητική, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το στάδιο επιλέγονται τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν και η επόμενη Βουλή επιλέγει την κατεύθυνση των αλλαγών. Αν ένα άρθρο καταστεί αναθεωρητέο τώρα με 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή απαιτούνται 151 για την αλλαγή του, ενώ αν δεν βρεθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 τώρα, θα είναι αναγκαίες οι 180 ψήφοι σε δεύτερο χρόνο.
Συνεπώς, είναι δεδομένο ότι θα απαιτηθούν ευρύτερες συναινέσεις, αν και θεωρητικά για την ανεύρεση 180 ψήφων αρκεί η σύμπλευση της Ν.Δ. (155 βουλευτές) και του ΠΑΣΟΚ (33 βουλευτές).
Το φθινόπωρο, παράλληλα, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το πρόσωπο που θα χειριστεί από μέρους της Ν.Δ. τη διαδικασία της αναθεώρησης, φυσικά σε άμεση συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr
Πηγή: protothema.gr