Ειδήσεις

Μόνο με άρση του casus belli ανοίγει η πόρτα της ευρωάμυνας στην Τουρκία, λέει η Αθήνα

Μάχη, στην οποία επιστρατεύει όλα τα όπλα που διαθέτει, δίνει η Αθήνα προκειμένου να τεθούν όροι και προϋποθέσεις στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί τη θετική για τα συμφέροντά της συγκυρία και να περάσει από το «παράθυρο» η τουρκική αμυντική βιομηχανία στο μεγάλο αμυντικό, οικονομικό και γεωπολιτικής σημασίας σχέδιο των 800 δισ. ευρώ για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης.

Ηδη η Αθήνα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όμως ο δρόμος είναι μακρύς και όχι ευθύγραμμος.

Από την πρώτη στιγμή η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της Ε.Ε. αλλά και ενισχυόμενη από τον δυναμισμό της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και τον αυξανόμενο περιφερειακό της ρόλο, αυτοπροβλήθηκε ως η «λύση» στα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Αυτή η προσπάθεια ενθαρρύνεται από μεγάλο αριθμό κρατών-μελών, τα οποία, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, προωθούν τη συνεργασία με την τουρκική αμυντική βιομηχανία και την προσέγγιση με την Τουρκία

Ο Ταγίπ Ερντογάν, με όχημα τη συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο μεγάλο αυτό ευρωπαϊκό σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης, που θα φτάσει τα 800 δισ. ευρώ, δεν αποσκοπεί απλώς στην εξασφάλιση πολύτιμων πόρων για την αυτοχρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του, αλλά και στην επίτευξη πολιτικών και διπλωματικών στόχων, επιβάλλοντας ο ίδιος μία a la carte σχέση με την Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Πηγή: protothema.gr 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου