Ειδήσεις

Ρεκόρ πτήσεων το καλοκαίρι από τις ΗΠΑ για την Αθήνα

Στο μεγαλύτερο στοίχημα της φετινής τουριστικής σεζόν για την Ελλάδα αναδεικνύεται η αμερικανική αγορά, ενώ η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» στα ταξίδια Αμερικανών εμβολιασθέντων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το προσεχές καλοκαίρι.

Παρά το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη χώρα, όπως και σε άλλες 130, λόγω της βεβαρημένης επιδημιολογικής εικόνας, οι μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει τις περισσότερες απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο θα υπάρχουν τουλάχιστον επτά απευθείας πτήσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ αν συνυπολογιστούν οι συνδέσεις μέσω μεγάλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων προς την Αθήνα αλλά και τα περιφερειακά αεροδρόμια, υπολογίζεται πως οι διαθέσιμες θέσεις για ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα θα αγγίξουν τις 40.000 εβδομαδιαίως.

Η United ξεκινάει καθημερινό δρομολόγιο Αθήνα – Νέα Υόρκη (Newark) από την 3η Ιουνίου και καθημερινό δρομολόγιο Αθήνα – Ουάσιγκτον από την 1η Ιουλίου. Η Delta ξεκινάει καθημερινό δρομολόγιο Αθήνα – Νέα Υόρκη (JFK) από τις 28 Μαΐου. Η American από τις 3 Ιουνίου θα πετάει καθημερινά Αθήνα – Νέα Υόρκη ( JFK) και από τις 4 Ιουνίου καθημερινό δρομολόγιο Αθήνα – Σικάγο. Η ίδια αεροπορική από τις 17 Αυγούστου προσθέτει και καθημερινό δρομολόγιο Αθήνα – Φιλαδέλφεια. Η Emirates θα πετάει καθημερινά από την 1η Ιουνίου απευθείας από Αθήνα – Νέα Υόρκη (Newark). Ολα τα παραπάνω δρομολόγια είναι ήδη διαθέσιμα στα συστήματα πωλήσεων των αεροπορικών. Το κατά πόσον όλη αυτή η δυναμικότητα θα μεταφραστεί σε κρατήσεις, θα το ξέρουμε στα τέλη Μαΐου, αναφέρουν στην «Κ» πηγές του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών.

Τα ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα έχουν επιτραπεί από τις 19 Απριλίου, κάτι που αν δεν υπονομευθεί από την πανδημία και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό και ειδικά αυτόν της Αθήνας. Και αυτό, διότι οι Αμερικανοί είναι από τους ξένους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη, ενώ το 2019 ήταν ψηλά στην κατάταξη της ΤτΕ με τις χώρες που έφεραν τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εισπράξεις, άνω του 1,18 δισ. ευρώ και 1,17 εκατ. ταξιδιώτες. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών από τις ΗΠΑ ανέρχεται στα 1.008 ευρώ, υψηλότερη κατά 78,8% από τον μέσο όρο που είναι στα 564 ευρώ. Πέρυσι όμως αφίξεις και εισπράξεις από τις ΗΠΑ κατέρρευσαν σε ποσοστό της τάξης του 95%, αφού τα ταξίδια στο εξωτερικό είχαν πρακτικά απαγορευτεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το πολύ καλό brand name που έκτισε η Ελλάδα πέρυσι, πρώτο έτος της πανδημίας, ως ασφαλής προορισμός και η ισχυρή συσσωρευμένη ζήτηση για διεθνή ταξίδια μεταξύ των Αμερικανών, που καταγράφουν τόσο αεροπορικές όσο και σπεσιαλίστες tour operators, έχουν οδηγήσει φέτος στις αποφάσεις των αεροπορικών επιχειρήσεων να μεγιστοποιήσουν τα απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα. Επιπλέον, οι αμερικανικές αρχές δεν επιβάλλουν καραντίνα στους Αμερικανούς που επιστρέφουν στις ΗΠΑ αν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ. Ετσι, το μεγάλο στοίχημα τώρα έγκειται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ελέγξει τη διασπορά της COVID-19 μέσα στις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες και να αρθεί η αρνητική ταξιδιωτική οδηγία της αμερικανικής κυβέρνησης ώστε να αναζωογονηθεί η ζήτηση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ταξιδιωτικών οδηγιών του, προχώρησε αυτή την εβδομάδα στην ανακατάταξη της Ελλάδας από την κατηγορία 3 (σύσταση για επανεξέταση του ταξιδιού) στην κατηγορία 4 (σύσταση για αποφυγή του ταξιδιού). H εξέλιξη αυτή δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αφού το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να επικαιροποιήσει τις ταξιδιωτικές του οδηγίες με βάση τα νέα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και πρόσθεσε έτσι περί τις 100 χώρες στο «επίπεδο 4», ώστε αυτές να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις επιστημονικές συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC).

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας την εξέλιξη, ξεκαθάρισε ότι με δεδομένες τις τρέχουσες συνθήκες, οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην κατηγορία 3 ή στην κατηγορία 4, και εξήγησε πως «η κατηγορία στην οποία κατατάσσεται η κάθε χώρα βασίζεται στην τρέχουσα εκτίμηση των συνθηκών εντός αυτής, η οποία μπορεί να αλλάζει συχνά λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης φύσης της απειλής και των στρατηγικών που έχουν υιοθετήσει οι χώρες».

Ωστόσο, o CDC ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου πως οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με χαμηλό ρίσκο για τους ίδιους και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, εκτός αν διαφορετικά αποφασίζουν οι κατά τόπους πολιτειακές αρχές. Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνουν ένα ακόμα τεστ τρεις έως πέντε μέρες μετά την επιστροφή τους.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επικαιροποίηση των ταξιδιωτικών οδηγιών, εξηγώντας πως πρόκειται για μια δυναμική, διαρκή διαδικασία: «Εξετάζουμε τακτικά τις συνθήκες ασφάλειας σε προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο και θα επικαιροποιούμε τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένους προορισμούς όταν αυτό κρίνεται κατάλληλο», δήλωσε.

Προκειμένου να επισπεύσει αυτή τη διαδικασία ανακατάταξης της Ελλάδας και να εξηγήσει το εθνικό σχέδιο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ όπου συναντάται μεταξύ άλλων και με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών, Delta, Airlines και American. Συναντήθηκε μάλιστα με την ηγεσία της Delta Airlines στην Ατλάντα στις 23 Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τις διοικήσεις της American Airlines στο Ντάλας στις 28 Απριλίου και της United Airlines στο Σικάγο στις 29 Απριλίου.

Η Ελλάδα έχει επιλεγεί από πολλούς αμερικανικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων φορέων κρουαζιέρας, ως μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί, όχι μόνον λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και για το περυσινό ασφαλές ιστορικό της λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυρίως της ταχείας εξέλιξης του εμβολιαστικού προγράμματος.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου