Η κατάρρευση της επιβατικής κίνησης φέρνει εκ περιτροπής εργασία και μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε Swissport- Skyserv και Goldair

Εκ περιτροπής εργασία και μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου φέρνει ο κορωνοϊός στον κλάδο των αερομεταφορών, όπου πέραν των αεροπορικών «νοσεί» και η επίγεια εξυπηρέτηση λόγω της πλήρους κατάρρευσης της επιβατικής κίνησης.

Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια στη αεροναυτιλία, Eurocontrol, η μείωση της επιβατικής κίνησης στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 24 Μαρτίου έφθασε το 72,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι. Μάλιστα, το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει την τέταρτη …καλύτερη επιδόση σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, αν ληφθεί υπόψη ότι το Orly του Παρισιού, την ίδια μέρα είχε πτώση άνω του 92%, το Μόναχο 91%, η Βαρκελώνη 87,9% και η Ρώμη 85,5%!

«Η επόμενη μέρα δε θα είναι ίδια» διαμηνύουν στους εργαζομένους τους οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης μέσω γραπτών μηνυμάτων τονίζοντας ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση που δυστυχώς έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στον κλάδο της επίγειας εξυπηρέτησης. Η Swissport ενημερώνει τους εργαζομένους της ότι λόγω της κρίσιμης κατάστασης είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης», επισημαίνει η εταιρεία.

Αντίστοιχα και η Goldair, έχει ξεκινήσει ήδη από τις 18 Μαρτίου την εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζομένων από 1 έως 4 ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως με κυλιόμενες βάρδιες ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Αρχικά το μέτρο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12 Απριλίου και όπως χαρακτηριστικά ενημερώνει η διοίκηση, «η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε σχέση με την επέκταση του προβλήματος του κορωνοϊού και των επιπτώσεων αυτού στην οικονομία και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα επανεξετάσει την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής απασχόλησης και τη λήψη των κατάλληλων αναγκαίων μέτρων με σκοπό, κατά το δυνατόν, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Για ανυπολόγιστη ζημιά στις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες με το χώρο επιχειρήσεις κάνει λόγο η Swissport από την δραματική μείωση των πτήσεων «Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει τον τομέα των αερομεταφορών στην πιο μεγάλη κρίση της ιστορίας του. Στόχος της Swissport στη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι να διασφαλίσει τη λειτουργικότητά της και μαζί με αυτή τις θέσεις εργασίας των συνεργατών της σε μακροχρόνια βάση.

Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να προχωρήσει στη μη-ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες έληγαν. Ήταν μια απόφαση δύσκολη, αναγκαία ωστόσο προκειμένου η εταιρεία να αντέξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, διασφαλίζοντας έτσι τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

Είναι αυτονόητο ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν προσωρινό χαρακτήρα για όσο διαρκεί η έκρυθμη κατάσταση. Καθώς και ότι οι εργαζόμενοι που έως τώρα εργάζονταν στην εταιρεία θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα για επαναπρόσληψη μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στο θέμα αναφέρεται και σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κάνοντας λόγο για 300 εργαζομένους που οδηγούνται σε ανεργία: «οι εταιρίες Swissport και Skyserv ενημέρωσαν μέσω μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων τους, ότι θα παύσουν άμεσα όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη των εργαζόμενων αορίστου χρόνου στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό οδηγεί στην ανεργία 300 περίπου συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων.

Επίσης στην Goldair από τη προηγούμενη εβδομάδα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία. Επειδή ο κορωνοϊός δυστυχώς λειτουργεί ως ευκαιρία για πολλούς εργοδότες, απαιτούμε από την κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις.

Απαιτούμε κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του και καλούμε την κυβέρνηση και τις εταιρείες να μην προχωρήσουν στην απόλυση των εργαζόμενων».

πηγή newmoney.gr

Στεφανία Σούκη

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ