Τοπικές Ειδήσεις

«Επιβάλλεται η λειτουργία Εργατοδικείου στη Ρόδο»

Την ανάγκη να δημιουργηθεί Εργατοδικείο στην Ρόδο, όπου θα εκδικάζονται οι εργασιακές υποθέσεις και δεν θα ταλαιπωρούν, αφενός τη δικαιοσύνη και αφετέρου τους εργαζόμενους, εξέφρασε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο προϊστάμενος του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Ρόδου κ. Γιώργος Στάθης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Τοπική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας –τριετούς διάρκειας, την οποία υπέγραψαν το Πανδωδεκανησιακό Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου ‘Ο Κολοσσός’, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και η Επιθεώρηση Εργασίας.
«Κατ’ αρχήν θεωρώ θετική την εξέλιξη ότι συμφώνησαν όλες οι πλευρές για την υπογραφή της σύμβασης και μάλιστα με σημαντική αύξηση των αποδοχών. Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι, φέτος να πάει καλά η τουριστική σεζόν κι εμείς ως Επιθεώρηση Εργασίας θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην εργασιακή ειρήνη και πάντα στο πλαίσιο του νόμου», είπε.
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, που λόγω της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, υπάρχουν προβλήματα, ο κ. Στάθης δήλωσε: «Αυτή την εποχή είναι λίγες οι καταγγελίες. Είναι λογικό αφού πέρσι δεν λειτούργησαν όλες οι επιχειρήσεις και τώρα, παραμένουν ακόμη, πολλές κλειστές. Σε εκκρεμότητα υπάρχουν τα επιδόματα αδείας (για όσους είναι σε αναστολή) και οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες. Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους (και σε συνάντηση που έγινε με την συμμετοχή του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη) και αναμένουμε τις εξελίξεις. Εμείς συνεχίζουμε τους ελέγχους καθημερινά και σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν υπάρχουν παραβάσεις».
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Ρόδου αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση της υπηρεσίας αφενός λόγω έλλειψης προσωπικού και αφετέρου λόγω της πανδημίας.
«Είμαστε τέσσερις επιθεωρητές και δύο γραμματείς και πρέπει να καλύψουμε τη Ρόδο, τη Σύμη, τη Χάλκη, την Κάρπαθο, την Κάσο, την Τήλο και το Καστελλόριζο. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό στην πράξη. Το πρωταρχικό ζήτημα είναι να περάσουμε την κρίση και να ανοίξει η σεζόν, με την ελπίδα να είναι φέτος καλύτερη αφού τα νησιά ζουν από τον τουρισμό».
Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με τα αιτήματα που έχει θέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Εργατικό Κέντρο Ρόδου για την δημιουργία Εργατοδικείου και Τεχνικής Επιθεώρησης, ο κ. Στάθης υπογράμμισε:
«Δυστυχώς, δεν υπάρχει Εργατοδικείο ώστε να λύνονται γρήγορα οι υποθέσεις των εργαζομένων –κυρίως οφειλομένων. Κατά συνέπεια καθυστερούν οι υποθέσεις και ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι που αν δεν λυθεί το πρόβλημά τους από την Επιθεώρηση Εργασίας, αναγκάζονται να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη με μηνύσεις, αγωγές κ.λπ. που θέλουν πολύ χρόνο και χρήμα.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί τμήμα Τεχνικής Επιθεώρησης αν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Το ΕΚΡ το θέτει εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις κυβερνήσεις. Για να καταλάβετε, από το 1994 δεν υπάρχει επόπτης για τα εργατικά ατυχήματα στο νησί. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, έρχονται επόπτες από το ΚΕΠΕΚ Πειραιά για να το εξετάσουν. Είναι σοβαρή αυτή η έλλειψη…» τόνισε ο κ. Στάθης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου