Τοπικές Ειδήσεις

Δεν θα χορηγηθούν έγγραφα που αφορούν στον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το έργο των LED

Και νέες εξελίξεις στην «αντιδικία» του αναδόχου του έργου των LED με τον Δήμο Ρόδου σημειώθηκαν χθες.
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου σε έκτακτη συνεδρίασή της έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Παραλαβής και Παρακολούθησης της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων – Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, Εξοικονόμηση Ενέργειας Στο Δήμο Ρόδου», γνωστού και ως έργου των LED και δεν χορηγεί στην ένωση εταιρειών έγγραφα που αφορούν στην έρευνα που διενεργείται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Πιο συγκεκριμένα εκρίθηκε πρΚαι νέες εξελίξεις στην «αντιδικία» του αναδόχου του έργου των LED με τον Δήμο Ρόδου σημειώθηκαν χθες.
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου σε έκτακτη συνεδρίασή της έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Παραλαβής και Παρακολούθησης της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων – Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, Εξοικονόμηση Ενέργειας Στο Δήμο Ρόδου», γνωστού και ως έργου των LED και δεν χορηγεί στην ένωση εταιρειών έγγραφα που αφορούν στην έρευνα που διενεργείται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Πιο συγκεκριμένα εκρίθηκε πρακτικό της ΕΠΠΕ, ως απάντηση του εγγράφου με αρ. πρωτ. 02/8241/17-02-2021 της ΄Ενωσης Εταιρειών ΟΤΕ ΑΕ – GLOBILED MEΠE – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ).
Θυμίζουμε ότι με πρόσφατη απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε άλλη εισήγηση της ΕΠΠΕ για την μη παραλαβή των τριμηνιαίων λογαριασμών του έργου.
Στην εισήγηση, που έγινε δεκτή, αναφέρονται τα εξής:
«Λαμβάνοντας υπόψη:
1. Τις αποφάσεις 31/2020 και 94/2020 της Οικονομικής Επιτροπής.
2. Την απόφαση 441/2020 της Οικονομικής Επιτροπής.
3. Την απόφαση 839/2020 της Οικονομικής Επιτροπής.
4. Την απόφαση 874/2020 της Οικονομικής Επιτροπής.
5. Την απόφαση 88/2021 της Οικονομικής Επιτροπής.
καθώς και την εξέλιξη της διαδικασίας αξιολόγησης όλων των δεδομένων και εξελίξεων, από την έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης της ΣΠΥ έως και σήμερα, της με αρ. πρωτ. 2/1376/11-01-2019 Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά μεγάλο και πολεπίπεδο εύρος της υπόθεσης, που απαιτεί λεπτομερή και ενδελεχή ενασχόληση, κατά συνάρτηση με το επίσης εξαιρετικά μεγάλο οικονομικό αντικείμενο του ανταλλάγματος της συγκεκριμένης Σύμβασης, με οφειλόμενο σκοπό και αποτέλεσμα αυτής την εξοικονόμηση πόρων του Δήμου Ρόδου υπέρ και προς ωφέλεια των δημοτών, ήτοι προς το καλό των δημοτών και προς εξυπηρέτηση του δημοσίου /δημοσιονομικού συμφέροντος, καθώς οι πόροι της Σύμβασης αφορούν από τους πολίτες εισπραττόμενα ανταποδοτικά τέλη, σημειώνουμε τα εξής:
α) Το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 37324οικ/01-12-2021 έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Μονάδας Επιθεωρήσεων & Ελέγχων αφορά σε έγγραφο Ανεξάρτητης Αρχής το οποίο απευθύνεται δεσμευτικά προς τον Δήμο Ρόδου και πιο συγκεκριμένα στον Δήμαρχο.
β) Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο έγγραφα Αρχών οι οποίες διενεργούν προκαταρτική εξέταση διερεύνησης, κρίνονται αυστηρώς Προσωπικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν δύναται να κοινοποιηθούν ή διανεμηθούν προς οιονδήποτε τρίτο εκτός των προσώπων ή αρχών προς τους οποίους απευθύνονται.
γ) Η διενέργεια του Προκαταρτικού Ελέγχου αφορά αποκλειστικά και μόνο (σύμφωνα με τον αποδέκτη) τον Δήμο Ρόδου, τις αρμόδιες υπηρεσίες και Όργανα αυτού. Πρόκειται λοιπόν για εσωτερική διαδικασία ελέγχου του Δήμου από Ανεξάρτητη Αρχή και σε καμία περίπτωση δεν παράγει έννομο συμφέρον προς τρίτους.
δ) Σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου β της παραγρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 2690/1999, δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Ρόδου να χορηγήσει έγγραφο τρίτης Αρχής του κύρους μάλιστα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που αφορά σε εξέλιξη διοικητική έρευνα από αυτήν, προκαλώντας ενδεχομένως με ευθύνη μας ουσιώδη δυσχέρεια στο έργο της σχετικά με τη τέλεση διοικητικών αδικημάτων κ.λπ.
ε) Οσον αφορά στα λοιπά θέματα, που προβάλλει και αιτιάται η Ένωση στην Οικονομική Επιτροπή, θεωρούμε ότι δεν συντρέχει λόγος ανακλήσεως της υπ’ αρ. 88/2021 απόφασης και επουδενί ισχύουν οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί παραλαβής και θεώρησης λογαριασμών, ούτε βέβαια αυτοδίκαιης παραλαβής, ενόσω εκκρεμούν όλες οι παραπάνω αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο η εξέλιξη της διαδικασίας αξιολόγησης όλων των δεδομένων και εξελίξεων από την έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης της ΣΠΥ έως και σήμερα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου