Συνεντεύξεις

Νίκος Ρωμανός: «Είναι λυπηρό να μην μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων η Αξιωματική Αντιπολίτευση»

«Το μόνο εργαλείο – όπλο που έχουμε στα χέρια μας, είναι το εμβόλιο», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Νίκος Ρωμανός –διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης, σχολιάζει την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Βουλή που αφενός δεν ψήφισε σοβαρά ζητήματα, όπως οι αμυντικοί εξοπλισμοί και αφετέρου, ζητάει εκλογές, χαρακτηρίζοντάς την ως ‘κωλοτούμπα’ του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει Αξιωματική Αντιπολίτευση καθώς καταλαβαίνει, πως όσο καθυστερούν οι εκλογές, αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο.
Ο κ. Ρωμανός, μιλάει ακόμη για τα δύο δύσκολα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ., για τις δημοσκοπήσεις, για τα εθνικά μας θέματα καθώς και για την διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
• Κύριε Ρωμανέ, να ξεκινήσουμε με το κλείσιμο αυτής της χρονιάς. Πώς σχολιάζετε την διαχείριση της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Βρισκόμαστε στα δύο έτη από το ξέσπασμα της πανδημίας. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια τεράστια κόπωση στον κόσμο ενώ δίνεται μια πρωτόγνωρη μάχη σε όλα τα επίπεδα με εξάρσεις στα κρούσματα και νέες μεταλλάξεις. Η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο που μπορεί σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή τη συγκυρία, με βασικό μας όπλο το εμβόλιο. Παράλληλα, ενισχύουμε το ΕΣΥ ενώ αυξάνουμε το testing που αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Νομίζω ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως από τον περασμένο Μάιο (σχεδόν 10 μήνες πια) έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία, έχουμε καταφέρει -σε μεγάλο βαθμό- να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό (και έχοντας επιστρέψει σε ικανοποιητικά επίπεδα σε μια ‘κανονικότητα’ που δεν είχαμε συνηθίσει όλο το προηγούμενο διάστημα) φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως είναι μια διαχείριση η οποία έχει αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, προφανώς σε μια περίοδο έξαρσης του ιού, υπάρχουν σκληροί δείκτες πολύ αρνητικοί, υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας –που επίσης δημιουργεί πολύ αρνητικά αποτελέσματα- γι αυτό υπογραμμίζουμε και με κάθε τρόπο επαναλαμβάνουμε, ότι το μόνο εργαλείο – το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας, είναι το εμβόλιο.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί ήδη συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν φέρει αποτελέσματα ενώ σε ό,τι αφορά στην αύξηση των εμβολιασμών, βρισκόμαστε σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με την άνοιξη. Συνεπώς, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε το συντομότερο από αυτό το τούνελ.
• Παρακολουθήσαμε πρόσφατα στη Βουλή, την απαίτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα να ζητά εκλογές. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Νομίζω ότι είναι μία ακόμη… κωλοτούμπα, την οποία βέβαια καταλαβαίνω γιατί έγινε. Ο κ. Τσίπρας θέλει να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει Αξιωματική Αντιπολίτευση καθώς καταλαβαίνει πως όσο καθυστερούν οι εκλογές, αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο! Συνεπώς, ως εκ τούτου ακυρώνει όλα όσα έλεγε πριν από λίγους μήνες ο ίδιος, ότι είναι ανεύθυνο εν μέσω πανδημίας να ζητάς εκλογές. Τώρα, έρχεται και ζητά εκλογές ο ίδιος, επιτακτικά, στην κορύφωση της πανδημίας με την νέα μετάλλαξη Όμικρον.


• Κύριε Ρωμανέ, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση με την ανάπτυξη της χώρας; Οι δείκτες δείχνουν πολύ ενθαρρυντικοί.

Πράγματι έχουμε πολύ καλούς δείκτες ανάπτυξης που μεταφράζονται σε απτά αποτελέσματα, δηλαδή σε νέες θέσεις εργασίας, σε νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν και μετά τον κορωνοϊό, ενώ η ανεργία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο σε επίπεδο δεκαετίας. Επίσης, έχουμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που έχουν αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα κοντά στο 8%. Όλα αυτά, δημιουργούν ένα κλίμα που είναι πολύ θετικό –και για την ανάσχεση της αύξησης των τιμών- αφού συμβάλλουν σε ένα τείχος προστασίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Εννοείται ότι παράλληλα με όλα αυτά, υπάρχουν και τα στοχευμένα μέτρα που έχουμε λάβει για το κομμάτι της ακρίβειας, για το ηλεκτρικό ρεύμα, για το φυσικό αέριο, για τους αγρότες και μια σειρά μέτρων που ξεδιπλώνονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν για όσο χρειαστεί. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που κινήθηκαν και σε ατομικό επίπεδο αλλά και πρωταγωνιστώντας στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης.
• Η κυβέρνηση έχει απέναντί της και πάρα πολλές προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα αλλά και στην εξωτερική μας πολιτική. Κατά την άποψή σας, έχει καταφέρει αρκετά μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, με τις διακρατικές συμφωνίες, με την ενίσχυση των αμυντικών εξοπλισμών αλλά και με την παρουσία της στην Ευρώπη –κάτι που θα φανεί προϊόντος του χρόνου;
Νομίζω ότι είναι πλέον ξεκάθαρη η γραμμή την οποία έχει χαράξει αυτή η κυβέρνηση. Είναι μια γραμμή ενίσχυσης της διεθνούς εικόνας της χώρας, μια γραμμή ενίσχυσης της εθνικής άμυνας αλλά και του ρόλου μας στην ευρύτερη περιοχή, με διμερείς και αμυντικές συμφωνίες, με χάραξη ΑΟΖ με γειτονικά κράτη που δεν είχε προχωρήσει εδώ και χρόνια και φυσικά, με μία σειρά από κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες βέβαια, η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι απέναντι –κάτι που είναι πρωτόγνωρο. Για παράδειγμα, δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν ψήφισε την χάραξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τα γειτονικά κράτη –κάτι που δείχνει μεγάλη ανευθυνότητα.
Και αυτό, στα εθνικά μας ζητήματα, δημιουργεί πολλαπλασιαστικά προβλήματα. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, τα πρωτοσέλιδα στον Τούρκικο Τύπο ουσιαστικά ‘εργαλιοποιούν’ αυτή την ανεύθυνη αντιπολίτευση προς όφελος των δικών τους συμφερόντων. Γι αυτό και είναι πάρα πολύ επικίνδυνη αυτή η γραμμή και χρειάζεται να μπορούμε να συνεννοηθούμε όταν έχουμε να κάνουμε με εθνικά θέματα. Είναι λυπηρό να μην μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτή η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
• Στις δημοσκοπήσεις πάντως, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πολύ μπροστά από τον Σύριζα –αν και αλλάζουν τα δεδομένα μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον, καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ είναι πρώτος και σε δημοφιλία. Πώς το σχολιάζετε; Έχει παγιωθεί αυτή η εικόνα κατά την άποψή σας;
Κοιτάξτε, είναι ξεκάθαρο και απόλυτα φυσιολογικό όταν έχεις διαχειριστεί όλα αυτά που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρχει φθορά. Από εκεί και πέρα, αυτό που αποτελεί κοινό τόπο σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι υπάρχει έλλειμμα σοβαρής αντιπολίτευσης. Και προφανώς, αυτή την πραγματικότητα εκμεταλλεύεται στον βαθμό που μπορεί, το ΚΙΝΑΛ. Το πώς θα προχωρήσει θα το δούμε στο άμεσο μέλλον –και προφανώς δεν αφορά εμάς, το τι γίνεται στην Κεντροαριστερά. Αυτό που όμως μας αφορά γιατί είναι θέμα Δημοκρατίας και γιατί αφορά την χώρα, είναι να μην υπάρχει σοβαρή και υπεύθυνη Αξιωματική Αντιπολίτευση αφού θα μπορούσε να δώσει και πιο σοβαρές αλλά και πιο δημιουργικές προτάσεις –μέσα σε πολύ πιεστικές συνθήκες, που καλούμεθα να νομοθετούμε και να κινούμαστε.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου