Συνεντεύξεις

T. Kαμπούρης: «Βάζουμε τον πήχη ψηλά για κάθε επόμενη διαχείριση»

Για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου Pόδου, την καινοτόμο πανελλαδικά απόφαση για την οικονομική ενίσχυση των αδυνάμων πολιτών και τον προϋπολογισμό του νέου έτους μιλά σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών – Προσόδων και Ενεργειακών Επενδύσεων κ. Tηλέμαχος Kαμπούρης.
O κ. Kαμπούρης, αναφέρεται επίσης στην ολοκλήρωση του έτους 2020 και τα σαρωτικά προβλήματα που η πανδημία προκάλεσε ενώ δίνει τόνο αισιοδοξίας για το νέο έτος επισημαίνοντας ότι η απόφαση του δημάρχου για μείωση και πιο δίκαιη κατανομή των δημοτικών τελών, ως μεγάλη διευκόλυνση προς τους δημότες είναι μόνο η αρχή!
Αναλυτικά η συνέντευξη του Αντιδημάρχου Οικονομικών- Προσόδων και Ενεργειακών Επενδύσεων:
• Κύριε Καμπούρη, ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου εγκρίθηκε πρόσφατα χωρίς παρατηρήσεις ή διορθώσεις, για δεύτερη συνεχή χρονιά, από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. για το ερχόμενο οικονομικό έτος. Θα ήθελα κατ’ αρχήν το σχόλιό σας.
Αυτό είναι ένα μόνον βήμα. Σημαντικό αλλά μόνον ένα βήμα. Ξέρετε τόσο η κατάρτιση του Προϋπολογισμού όσο και η εκτέλεσή του είναι πολύ σύνθετη διαδικασία. Θέλει πολλή μελέτη και άριστη αντίληψη του θεσμικού πλαισίου των ΟΤΑ. Εσείς μπορεί να διαπιστώνετε την έγκρισή του από τη Γνώμη του Παρατηρητηρίου αλλά εμείς ξέραμε ότι έτσι είναι από την υποβολή του. Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Τώρα λοιπόν και για τα επόμενα χρόνια, έχουμε ένα καλό προηγούμενο. Ένα προηγούμενο που όποιος δεν θα το καταφέρνει θα υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα. Και αυτό είναι ίσως σπουδαιότερο από την ίδια την έγκριση. Βάζουμε τον πήχη ψηλά για κάθε επόμενη διαχείριση.
• Αυτός ο χρόνος, οδεύει προς το τέλος του. Ο Δήμος Ρόδου κλήθηκε εν μέσω πανδημίας να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και προκλήσεις. Είστε αισιόδοξος για το επόμενο έτος;
Και ποιος δεν αιφνιδιάστηκε. Και ποιος δεν φοβήθηκε έστω και στιγμιαία. Θυμάμαι πώς τρέχαμε από την πρώτη μέρα των περιοριστικών μέτρων, το Μάρτιο, να προλάβουμε για να οχυρώσουμε τους ανθρώπους μας και τους πολίτες. Τα καταφέραμε όλοι μαζί. Μέρα με τη μέρα μαθαίναμε όλο και περισσότερο και για τον αόρατο εχθρό και για το πώς πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτόν τον τρόπο ζωής και λειτουργίας. Προβλέψεις δεν μπορούσαμε να κάνουμε ούτε για την επόμενη μέρα. Ούτε σήμερα μπορούμε. Τι μας ξημερώνει δεν ξέρουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι σενάρια και προετοιμασίες για κάθε ένα από αυτά. Το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας του Δήμου, όπως διαπιστώνετε, δεν είναι φτιαγμένο για τέτοιες φουρτούνες διαρκείας. Γι’αυτό άλλωστε χρειάστηκαν δεκάδες διατάξεις Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και υπουργικές αποφάσεις για να μας βοηθήσουν να σταθούμε στο ύψος των προκλήσεων. Με ρωτάτε εάν είμαι αισιόδοξος. Ναι είμαι. Όχι γιατί είμαι μάντης αλλά γιατί έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Έχω πίστη στην ανίκητη δύναμη των ανθρώπων να ξεπερνούν δυσκολίες.
• Θα ήθελα ένα σχόλιο για την οικονομική ενίσχυση των 300 ευρώ προς τους συμπολίτες μας. Είναι μια απόφαση στην οποία πρώτος ο Δήμος Ρόδου προχώρησε και φαίνεται ότι αποτελεί πρότυπο και για άλλους δήμους. Πώς την σχολιάζετε;
Δεν υπάρχει άνθρωπος στη χώρα αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη που να θα μπορεί να πει ότι το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά και η εξέλιξή της ήταν ανά πάσα στιγμή προβλέψιμη. Το βιώνουμε κάθε μέρα στη ζωή μας. Ο κίνδυνος διασποράς και προσβολής τη μια εντείνεται και την άλλη μειώνεται και μετά πάλι εντείνεται. Τα απαγορευτικά μέτρα εισάγονται δηλαδή αιφνίδια, καθώς αιφνίδια είναι και η ένταση του κινδύνου. Όλα λοιπόν συνθέτουν ένα εξαιρετικά απρόβλεπτο και έκτακτο σκηνικό. Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι αμέτοχος σε αυτή τη λαίλαπα. Όπως προβλέπει και η νομοθεσία, οι δημοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.
Αυτή η ποιότητα ζωής στη δική μας κοινωνία έχει κλονιστεί ως αποτέλεσμα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Και μία μόνον οικογένεια να βρίσκεται σε καθεστώς ανέχειας, αυτό είναι και κοινωνικό πρόβλημα. Είμαστε μία κοινωνία που ζει και τρέφεται από την τουριστική βιομηχανία. Χωρίς τουρισμό πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Οι τρόποι ενίσχυσης των νοικοκυριών αυτών όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία δεν περιλαμβάνουν μόνον τρόφιμα ή διατακτικές super market. Περιλαμβάνουν και οικονομική ενίσχυση. Μπορεί να μην είναι υψηλή αλλά σίγουρα θα βοηθήσει έναν οικογενειάρχη να καλύψει κάποιες δαπάνες του σπιτικού του που διαφοροποιούνται από τον διπλανό του.
Θεωρώ ότι η ανείπωτη αυτή κατάσταση που ζούμε θα οδηγήσει και σε νέο προσανατολισμό τις παρεμβάσεις της πολιτείας και των φορέων της. Οι δυναμικές καταστάσεις απαιτούν και δυναμικές παρεμβάσεις. Όποιος δεν ακολουθεί τα σημάδια των καιρών δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες. Τα αδιέξοδα είναι η επινόηση των άτολμων.
• Η απόφαση του δημάρχου για μείωση και πιο δίκαιη κατανομή των δημοτικών τελών, ήρθε σαν μία μεγάλη διευκόλυνση προς τους δημότες. Θα έρθουν κι άλλες τέτοιες ρυθμίσεις στο μέλλον;
Η απόφαση του Δημάρχου θα μου επιτρέψετε να πω ότι ήταν κορυφαία. Και αυτό είναι μόνον η αρχή. Όπως ο ίδιος έχει τονίσει, η μείωση των ανταποδοτικών τελών δεν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας. Ήταν αποτέλεσμα ορθής και καθαρής οικονομοτεχνικής ανάλυσης εσόδων και δαπανών. Χωρίς κανένα «μαγείρεμα». Έγινε μία σοβαρή δουλειά που δεν είχε γίνει ποτέ στον ενωμένο Δήμο.
Το επόμενο φθινόπωρο θα ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις-τομές που έχουν να κάνουν με τις αποκλίσεις συντελεστών από περιοχή σε περιοχή αλλά και το δημοτικό φόρο που πρέπει να επανεξεταστεί.
Ξέρετε αυτή η αντίληψη που υπήρχε τόσα χρόνια: να εισπράττει ο Δήμος χωρίς καμία οικονομοτεχνική ανάλυση και να συσσωρεύει στο συρτάρι χρήματα χωρίς να μπορεί ή χωρίς να θέλει να τα δώσει πάλι πίσω στην κοινωνία ως έργα ή υπηρεσίες ή προμήθειες, δεν επικρατεί πλέον. Ο Δήμος δεν είναι εισηγμένη εταιρεία να συσσωρεύει πλούτο για να επιδεικνύει κέρδη. Είναι φορέας γενικής κυβέρνησης και πρέπει να δίνει πίσω στους πολίτες αυτό που τους παίρνει.
Η «λογική» εισπράττω τέλη και φόρους και κόβω τις δαπάνες για να φτιάχνω κομπόδεμα και να διατυμπανίζω ότι κάνω καλή διαχείριση, αντίκειται στην συνταγματική αποστολή των ΟΤΑ. Μια σχετική ρευστότητα ασφαλείας πρέπει να υπάρχει αλλά όταν το 1/3 του Προϋπολογισμού είναι σε τραπεζικούς λογαριασμούς τότε κάτι δεν πάει καλά. Όλα τα έσοδα των ΟΤΑ υποχρεωτικά συνδέονται με αντίστοιχες δαπάνες προς εκτέλεση. Μόνον ένα ποσοστό 5% επί των τακτικών εσόδων μπορεί να διατηρηθεί ως αποθεματικό. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες πρέπει να εκτελούνται. Οι προμήθειες, οι υπηρεσίες, τα έργα. Αυτό επιδιώκουμε να αντιστρέψουμε βάζοντας στόχους ανά έτος.
Οι δημότες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δήμο Ρόδου και εν μέσω πανδημίας;
Η ανταπόκριση των δημοτών (πολιτών και επιχειρηματιών) είναι ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών. Και αν υπολογιστούν οι μειώσεις που καθορίζονται από τη νομοθεσία και από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, τότε πρέπει να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Σαφώς και τα δημοτικά έσοδα θα ήταν περισσότερα εάν δεν υπήρχε η πανδημία και αν η τουριστική περίοδος εξελισσόταν κανονικά. Όμως μας δίνει μεγάλη ανάσα η έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργού Εσωτερικών. Μαζί με την επόμενη δόση που αναμένουμε άμεσα, η συνολική μας ενίσχυση ξεπερνά τα 4,5 εκατομμύρια. Από αυτά τα χρήματα ουσιαστικά καλύπτουν τις μεγάλες δαπάνες μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το Μάρτιο του 2020 και αυτές που θα κάνουμε το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Το δυσκολότερο οικονομικό διάστημα για το Δήμο θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2021. Εκεί θα φανούν περισσότερο οι απώλειες. Όμως από το καλοκαίρι και μετά θα εξισορροπηθούν τα πράγματα. Είμαστε αισιόδοξοι. Δεν εφησυχάζουμε και είμαστε έτοιμοι στον προγραμματισμό μας και για το πιο δύσκολο οικονομικό σενάριο.
Πού οφείλεται κατά την κρίση σας η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου;
Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα ενός φορέα είναι σύνθετη υπόθεση. Όλα παίζουν ρόλο, τα πρόσωπα, οι νοοτροπίες, τα εργαλεία, οι επιτελικές οδηγίες. Αλλά πιστεύω ότι το σπουδαιότερο όλων είναι η εμπιστοσύνη της ομάδας. Είμαστε ομάδα και λειτουργούμε συλλογικά. Δεν χωράει ανάμεσά μας προσωπική ματαιοδοξία ή προσωπική ατζέντα. Είμαι ευγνώμων που συνεργάζομαι με τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας μας. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για τον κόπο τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου