Ειδήσεις

Ανεβλήθη η συζήτηση της αγωγής για το θάνατο του Ορέστη Παπαγεωργίου

Για την 22α Ιουνίου 2015 αναβλήθηκε χθες η συζήτηση ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου της αγωγής, που υπέβαλε κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, η οικογένεια του αδικοχαμένου, σε ηλικία 21 ετών, οπλίτη, Ορέστη Παπαγεωργίου.
Για την εξιχνίαση της υπόθεσης έχει διοριστεί από Πταισματοδίκη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών πραγματογνώμονας ιατρός.
Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης εκκρεμεί και μετά την πραγματογνωμοσύνη προέκυψαν νέα θέματα για τα οποία θα υποβληθεί νέο δικόγραφο πρόσθετων λόγων ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η υπόθεση αναβλήθηκε χθες.
Η οικογένεια του 21χρονου θεωρεί ότι οι απαλλακτικές Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που διενεργήθηκαν γύρω από τις συνθήκες του θανάτου για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών ιατρών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Θυμίζουμε ότι ο πρώην Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος έχει παραγγείλει τη διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής έρευνας.
Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου διαβιβάστηκε συγκεκριμένα από τον πρώην Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου κ. Σταύρο Αθανασάκη μια ανώνυμη καταγγελία με την οποία αφήνονται αιχμές και υπόνοιες εις βάρος ιατρών του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ρόδου (ΤΥΕΘ) αλλά και ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και σε δεκάδες ιστοσελίδες στο Internet και διατυπώθηκαν από τα τοπικά ΜΜΕ και απλούς πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της τραγωδίας που συγκλόνισε το νησί.
Η οικογένεια θεωρεί ότι υπαιτιότητα για το θάνατο του οικείου τους έχουν ιατροί που τον περιέθαλψαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και έχουν καταθέσει αγωγή αποζημίωσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχουν μηνυθεί τρεις ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και κάθε άλλος υπεύθυνος που ήθελε προκύψει από τον εισαγγελικό έλεγχο. Σύμφωνα με το απαλλακτικό πόρισμα της ΕΔΕ, που διενεργήθηκε στο νοσοκομείο για την υπόθεση συνεκτιμήθηκαν τα διαλαμβανόμενα σε 12 καταθέσεις ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, 3 ιατρών του στρατιωτικού νοσοκομείου και 4 από το συγγενικό περιβάλλον του άτυχου στρατιώτη και αντίγραφο κατάθεσης του Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών που ελήφθη για τις ανάγκες ανάλογης ΕΔΕ, που διενεργήθηκε από το στρατό.
Ο Ορέστης Παπαγεωργίου, στρατιώτης 21 χρόνων, εξέτιε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης. Σύμφωνα με πληροφορίες έπεσε από την κουκέτα του και μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ρόδου (ΤΥΕΘ), όπου τον εξέτασαν στρατιωτικοί γιατροί και απ’ εκεί στο νοσοκομείο Ρόδου και στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Πολύ καθυστερημένα διαγνώστηκε «καλπάζουσα μορφή μηνιγγίτιδας» που δεν έγινε αντιληπτή από το σύνολο των στρατιωτικών και νοσοκομειακών γιατρών.
Η οικογένεια του Ορέστη είχε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να μην επιδιώξει τον ποινικό κολασμό εκείνων που θεωρούσαν ότι ευθύνονται για την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του και την κατάληξή του σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Η διαπίστωση, ωστόσο, ότι κανείς δεν ζήτησε συγνώμη, κανείς δεν ανέλαβε έστω και ένα μικρό μέρος της ευθύνης και όλοι αναθεμάτιζαν την καταραμένη την… τύχη, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη.
Περιγράφοντας την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των ιατρών και του θανάτου του Ορέστη οι οικείοι του εκλιπόντος αναφέρουν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
«Παρά τη σύσταση στρατιωτικού ιατρού όταν, στις 22-3-2011, τον παρέπεμψε εκ νέου στο Γ. Ν. Ρόδου για αξονική τομογραφία οφθαλμικών κόγχων, εκτίμηση από νευροχειρουργό και από οφθαλμίατρο, δεν έγινε η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση στα ΤΕΠ του Γ.Ν. Ρόδου, ήτοι, α) δεν εξετάστηκε από ειδικευμένο ιατρό, αλλά μόνο από ειδικευόμενο ιατρό, β) δεν έγινε αξονική τομογραφία κόγχων, η οποία ήταν η ενδεδειγμένη εξέταση προκειμένου να εκτιμηθεί τυχόν κάταγμα ή φλεγμονή κόγχων και η οποία θα μπορούσε να ερμηνεύσει την μετέπειτα κλινική εικόνα, γ) η αξονική τομογραφία εγκεφάλου η οποία διενηργήθηκε δεν αξιολογήθηκε δ) δεν αξιολογήθηκε η εικόνα ιγμορίτιδας που έδειξε η αξονική τομογραφία εγκεφάλου και ε) δεν έγινε παραπομπή για ωτορινολαρυγγολογική εξέταση προκειμένου να χορηγηθεί άμεσα η ενδεδειγμένη αγωγή. Όταν επανήλθε πάλι στο νοσοκομείο, στις 25-3-2011, με συμπτώματα λοίμωξης και πάλι δεν αξιολογήθηκε η συνυπάρχουσα φλεγμονή (ιγμορίτιδα), ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή και χορηγήθηκε αγωγή για πιθανή ουρολοίμωξη από ειδικευόμενο ιατρό, στηριζόμενος σε εξέταση από stick ούρων, ενώ από την γενική ούρων αναφέρεται ένα πυοσφαίριο κατά οπτικό πεδίο.

Όταν εισήχθη στην ΩΡΛ Κλινική, τα ξημερώματα της 28-3-2011, περί ώρα 3.00, με σημεία και συμπτώματα συμβατά με υποψία μηνιγγίτιδας (έντονη κεφαλαλγία, έμετοι, φωτοφοβία) και πάλι δεν ξεκίνησε η ενδεδειγμένη αγωγή, αν και είναι τεκμηριωμένο και συστήνεται από σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας (Συστάσεις αντιμετώπισης μικροβιακής μηνιγγίτιδας από το Τμήμα Επιδημιολογίας Νοσημάτων της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής του ΥΥΚΑ με αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π.ΟΙΚ. 30968/24-3-2005), ότι η μείωση της θνητότητας της μικροβιακής μηνιγγίτιδας βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην έγκαιρη έναρξη κατάλληλης αγωγής.
Συνεπεία όλων αυτών, ο υιός και αδελφός μας παρουσίασε μικροβιακή μηνιγγίτιδα με εμπύημα εγκεφάλου καθώς και στοιχεία παγκολπίτιδας τουλάχιστον 8-9 ημέρες μετά από τραυματισμό κεφαλής (πτώση από 1.5 μ. ύψος). Η ασθένεια αυτή τον οδήγησε στον θάνατο. Σαν αιτία της μηνιγγίτιδας ενοχοποιείται η μετωπιαία κολπίτιδα μαζί με ενδεχόμενη κυτταρίτιδα κόγχου, καταστάσεις που παρουσίασε ο υιός και αδελφός μας σύμφωνα με το κλινικο-εργαστηριακό έλεγχο στον οποίο υπεβλήθη”».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου