Συνεντεύξεις

Γερουσιαστής Λ. Pαπτάκης: «Αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει Ελλάδα και Κύπρο»

Η Ρόδος συνδέεται άμεσα με την Πολιτεία του Rhode Island. Ο γερουσιαστής κ. Λεωνίδας (Λου) Ραπτάκης, που ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών (Τζο Μπάιντεν) μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020, τις οποίες περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όλος ο πλανήτης.
Κατά τις εκτιμήσεις, θα είναι μια πολύ δύσκολη μάχη αφού το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι πολύπλοκο και μπορεί να κριθούν όλα την τελευταία στιγμή. Επίσης, ο κ. Ραπτάκης, υπογραμμίζει ότι πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει τόσο έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές –κάτι που καταγράφεται από τώρα κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας που έχει ξεκινήσει σε διάφορες πολιτείες. Σημαντικό πάντως, είναι το γεγονός πως ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, έχει πάρει ανοιχτά θέση μαζί με συναδέλφους του, που ανήκουν στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, στο ζήτημα της προκλητικότητας της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, με σαφή στήριξη προς την χώρα μας.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, περιγράφει την κατάσταση στην Αμερική αυτή την περίοδο και εκτιμά ότι εάν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει την Ελλάδα στα αιτήματά της. Σημαντικό πάντως είναι το γεγονός πως οι Ελληνοαμερικανοί στο Κονγκρέσσο, στην Γερουσία αλλά και σε μερικές πολιτείες, προσπαθούν να προωθήσουν τα ελληνικά ζητήματα, όπως αναφέρει ο γερουσιαστής.

• Κύριε Γερουσιαστά, οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στις εκλογές που θεωρούνται κρίσιμες. Εσείς, ανήκετε στους Δημοκρατικούς και θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο γι αυτές τις εκλογές. Πώς εξελίσσεται η διαδικασία;
Στην Αμερική, έχουμε 50 Πολιτείες που η καθεμία είναι σαν ανεξάρτητο κράτος με δικούς της νόμους για το πώς θα ψηφίσει ο λαός. Σε αρκετές πολιτείες, μπορούν οι πολίτες να ψηφίσουν 20 ημέρες νωρίτερα είτε στα Δημαρχεία, είτε σε εκλογικά τμήματα που είναι σχολεία, είτε με επιστολική ψήφο. Μέχρι και αυτή την εβδομάδα καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2016. Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα για τα δεδομένα των ΗΠΑ, όπως καταλαβαίνετε. Βλέπουμε λοιπόν, ότι θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές. Το 2016 ψήφισαν 160 εκατομμύρια άτομα και μέχρι αυτή την εβδομάδα τα νούμερα είναι πολύ αυξημένα (σε κάποιες πολιτείες). Π.χ. στο Rhode Island καταγράφεται ήδη μεγάλη συμμετοχή. Όσον αφορά το θέμα με την επιστολική ψήφο, τα νούμερα εμφανίζονται πεσμένα. Οι Αμερικανοί, θεωρούν ότι είναι καλύτερα να ψηφίσουν τώρα, νωρίτερα από την ημερομηνία των εκλογών και να εμφανιστούν οι ίδιοι, για να είναι σίγουροι.
• Συνεπώς, οι Αμερικανοί θέλουν να ψηφίσουν, δεν δείχνουν να αδιαφορούν όπως σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Πράγματι και σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Π.χ. στην Φλόριντα και στην Τζόρτζια καταγράφονται ήδη ουρές για να ψηφίσει ο κόσμος –ακόμη και αν περιμένουν πάνω από μία – μιάμιση ώρα. Φαίνεται ότι είναι πολύ αποφασισμένοι αυτή την φορά.
Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν την δημοσιότητα; Φέρνουν μπροστά τον Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.
Κοιτάξτε, αυτή θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη αναμέτρηση. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε από τώρα, πώς θα ψηφίσει ο αμερικανικός λαός στις εκλογές. Προσωπικά, δεν μπορώ να βασιστώ στις δημοσκοπήσεις. Το μόνο που μπορώ να σας πω με περισσότερη σιγουριά είναι ότι οι Δημοκρατικοί θα κρατήσουν το Κογκρέσσο και θα πάρουν περισσότερες θέσεις στην Γερουσία. Αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο για τις σχέσεις με τη Ελλάδα και την Κύπρο. Μην ξεχνάτε ότι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, παραμένει μεγάλος υποστηρικτής των δύο χωρών.
• Συνεπώς, τους Έλληνες και τους Κυπρίους, τους ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα στην Γερουσία.
Ακριβώς, γιατί εκεί έχουν μεγάλη δύναμη οι υποστηρικτές της Ελλάδας και της Κύπρου και μπορούν να περάσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Εκεί που εμείς οι Ελληνοαμερικανοί εκλεγμένοι δεν μπορούσαμε να περάσουμε αυτά τα θέματα ήταν με τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ από το Κεντάκι, ο οποίος έκανε μεγάλη προσπάθεια να ‘μπλοκάρει’ τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
• Πάντως, κύριε Ραπτάκη είναι γεγονός πως τα βλέμματα σε όλο τον πλανήτη είναι στραμμένα στις αμερικανικές εκλογές. Και πολλά ζητήματα σε διεθνές επίπεδο δεν προχωρούν, περιμένοντας τα αποτελέσματα…
Κοιτάξτε, ακόμη κι αν χάσει, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει Πρόεδρος μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021. Αν μιλήσουμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε περιοχές όπως π.χ. στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η κυβέρνηση Τραμπ δεν κατάφερε τίποτε. Κι όμως, όλα θα εξαρτηθούν από την παρέμβαση της Αμερικής αφού και η παρέμβαση της Ρωσίας, δεν έφερε αποτελέσματα για κατάπαυση του πυρός. Κι εδώ να κάνω ένα σχόλιο: ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη χάσει την εύνοια των Αρμενίων στην Αμερική. Η Βουλή στο Μίτσιγκαν ετοιμάζεται να περάσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και να στηρίξει την Αρμενία σε αυτή την υπόθεση ενώ στην Καλιφόρνια, οι Αρμένοι και οι Έλληνες στηρίζουν ανοιχτά την Καμάλα Χάρις των Δημοκρατικών (η οποία είναι υποψήφια αντιπρόεδρος). Από αυτή την Πολιτεία βγαίνει συνήθως, αντιπρόεδρος.
Νομίζω ότι ο Τραμπ έχει καταλάβει ότι αυτή η απραγία στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και στο ζήτημα της προκλητικότητας της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα με το Καστελλόριζο, θα του κοστίσει σε ψήφους. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να επανεκλεγεί για να βοηθήσει την Ελλάδα. Δεν έχει κάνει τίποτε μέχρι σήμερα ουσιαστικό για να πιέσει τον Ερντογάν, όσο θα έπρεπε.
• Σε ποιες άλλες Πολιτείες είναι μεγάλο το ελληνικό στοιχείο;
Στο Οχάιο, στο Μίτσιγκαν, στην Φλόριντα, στο Ουϊσκόνσιν, στην Πενσυλβάνια, στη Βόρεια Καρολίνα. Οι ψήφοι είναι πολλές και τις έχει όλες… ανάγκη.
• Πώς είναι το κλίμα; Ο κόσμος τι λέει για την κυβέρνηση Τραμπ και κυρίως για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού;
Δυστυχώς, κυριαρχεί ένα… χάος στις ΗΠΑ για το ζήτημα του κορωνοϊού. Αν ρωτήσεις έναν Αμερικανό πολίτη αν είναι αισιόδοξος ότι μετά τις εκλογές θα πάνε καλύτερα τα πράγματα, ένα ποσοστό άνω του 60% λέει ‘Ναι’. Όμως σε κάθε Πολιτεία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κάποιοι αρνούνται τα μέτρα προστασίας ενώ μερικοί Κυβερνήτες σε Πολιτείες, αρνούνται ακόμη και το εμβόλιο, όταν διατεθεί. Μερικές φορές διαφωνώ ακόμη και με Δημοκρατικούς, όταν παίρνουν τέτοια θέση…
Θα σας περιγράψω την κατάσταση. Η Αμερική είναι 330 εκατομμύρια άτομα. Έχουμε τουλάχιστον 8,3 εκατομμύρια κρούσματα –που αντιστοιχεί στο 2% περίπου του πληθυσμού ενώ οι θάνατοι είναι 220.000 που είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό. Η Αμερική είναι μια χώρα στην οποία δεν μπορείς να κρύψεις νούμερα, κρούσματα και θανάτους. Αυτή είναι η αλήθεια.
Άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ινδία κ.λπ. δεν λένε την αλήθεια για τον κορωνοϊό και αυτό είναι απαράδεκτο.
• Για να κλείσουμε κύριε Γερουσιαστά, τι θα λέγατε στους Έλληνες μέσα από αυτή την συνέντευξη ενόψει των αμερικανικών εκλογών;
Νομίζω πως έχουμε μια πολύ καλή… ομάδα Ελληνοαμερικανών εκλεγμένων που προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τα ζητήματα της Ελλάδας. Έχουμε έξι μέλη στο Κονγκρέσσο, δέκα βουλευτές στην Γερουσία και περίπου 30 βουλευτές σε 17 πολιτείες. Η μάχη είναι κρίσιμη και σοβαρή. Η εκτίμησή μου είναι ότι εάν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο και θα στηρίξει τα αιτήματά τους. Εδώ να συμπληρώσω ότι μπορούμε να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο τον Τουρισμό από την Αμερική προς την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι το 2019 είχαμε εφτά πτήσεις (non stop) κάθε μέρα από πολλές πολιτείες. Νομίζω ότι μπορούν πλέον να προχωρήσουν και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αφού τα θεμέλια για να στηριχτεί, έχουν τεθεί. Μαζί με τον κ. Τζέφρι Πάιατ έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα και με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με το ελληνικό κοινοβούλιο, θα γίνουν κι άλλα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου