ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομισιόν: Τέσσερις συστάσεις για τη βελτίωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα – Η ετήσια έκθεση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κομισιόν

Στη δη­μο­σιό­τη­τα έδωσε η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή την Τε­τάρ­τη (24/07) την ετή­σια έκ­θε­ση προ­ό­δου για το κρά­τος δι­καί­ου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στην πε­ρί­πτω­ση της Ελ­λά­δας, η Επι­τρο­πή εντο­πί­ζει βή­μα­τα προ­ό­δου σε ό,τι αφορά την ανε­ξαρ­τη­σία της δι­καιο­σύ­νης και απευ­θύ­νει τέσ­σε­ρις συ­στά­σεις για τη βελ­τί­ω­ση του κρά­τους δι­καί­ου στη χώρα.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, η Κο­μι­σιόν κάνει λόγο για ανά­γκη να υπάρ­ξουν πε­ρισ­σό­τε­ρες προ­σπά­θειες για απο­φά­σεις κατά της δια­φθο­ράς και ιδιαί­τε­ρα όταν αυτές αφο­ρούν κα­κουρ­γή­μα­τα, επι­πλέ­ον βή­μα­τα για την προ­στα­σία των δη­μο­σιο­γρά­φων από τις κα­τα­χρη­στι­κές αγω­γές (SLAPPs) και τις επι­θέ­σεις σε βάρος τους, όπως επί­σης και επι­τά­χυν­ση των προ­σπα­θειών για πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή και έγκαι­ρη δια­βού­λευ­ση για τους νό­μους.

Όσον αφορά τις συ­στά­σεις της Έκ­θε­σης για το Κρά­τος Δι­καί­ου για το 2023, η Επι­τρο­πή το­νί­ζει ότι η Ελ­λά­δα «εφάρ­μο­σε πλή­ρως τη σύ­στα­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση της ανά­γκης εμπλο­κής του δι­κα­στι­κού σώ­μα­τος στον διο­ρι­σμό Προ­έ­δρου και Αντι­προ­έ­δρου του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας, του Ανω­τά­του Δι­κα­στη­ρί­ου και του Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου, λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τα ευ­ρω­παϊ­κά πρό­τυ­πα για τους διο­ρι­σμούς δι­κα­στών».

Πα­ράλ­λη­λα, σύμ­φω­να με την Έκ­θε­ση, υπήρ­ξε «κά­ποια πε­ραι­τέ­ρω πρό­ο­δος» όσον αφορά την εντα­τι­κο­ποί­η­ση των προ­σπα­θειών για τη δη­μιουρ­γία μιας στα­θε­ρής και αξιό­πι­στης βάσης με σειρά εγκλή­σε­ων και τε­λε­σί­δι­κων απο­φά­σε­ων σε υπο­θέ­σεις δια­φθο­ράς, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων υπο­θέ­σε­ων δια­κε­κρι­μέ­νης δια­φθο­ράς κα­κουρ­γη­μα­τι­κού βαθ­μού.

«Κά­ποια πε­ραι­τέ­ρω πρό­ο­δος» κα­τα­γρά­φε­ται και στην πε­ρί­πτω­ση της προ­ώ­θη­σης της δια­δι­κα­σί­ας έγκρι­σης μη νο­μο­θε­τι­κών δια­σφα­λί­σε­ων ενώ ως ση­μα­ντι­κή η Κο­μι­σιόν χα­ρα­κτη­ρί­ζει, σύμ­φω­να με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρό­ο­δο στην έναρ­ξη της νο­μο­θε­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας σε σχέση με την προ­στα­σία των δη­μο­σιο­γρά­φων, με βάση τις δρα­στη­ριό­τη­τες που ξε­κί­νη­σε η Task Force, ιδίως όσον αφορά τις κα­τα­χρη­στι­κές αγω­γές κατά δη­μο­σιο­γρά­φων και την ασφά­λειά τους, σύμ­φω­να με το εγκρι­θέν Μνη­μό­νιο Συ­νεν­νό­η­σης και λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τα ευ­ρω­παϊ­κά πρό­τυ­πα για την προ­στα­σία των δη­μο­σιο­γρά­φων.

Η Επι­τρο­πή ανα­φέ­ρει ότι έχει επι­τευ­χθεί «κά­ποια πρό­ο­δος» όσον αφορά τη δια­σφά­λι­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κής και έγκαι­ρης δια­βού­λευ­σης στην πράξη με τους εν­δια­φε­ρο­μέ­νους σχε­τι­κά με σχέ­δια νο­μο­θε­σί­ας, με­τα­ξύ άλλων με την πα­ρο­χή επαρ­κούς χρό­νου για δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση. Επι­πλέ­ον, «Κά­ποια πε­ραι­τέ­ρω πρό­ο­δος» έχει ση­μειω­θεί όσον αφορά τη λήψη πε­ραι­τέ­ρω βη­μά­των για την αξιο­λό­γη­ση του τρέ­χο­ντος συ­στή­μα­τος εγ­γρα­φής για τις ορ­γα­νώ­σεις της κοι­νω­νί­ας των πο­λι­τών, με­τα­ξύ άλλων με την έναρ­ξη διαρ­θρω­μέ­νου δια­λό­γου με τις Ορ­γα­νώ­σεις Κοι­νω­νί­ας Πο­λι­τών, και την αξιο­λό­γη­ση κατά πόσον υπάρ­χει ανά­γκη τρο­πο­ποί­η­σής του.

Οι τέσ­σε­ρις συ­στά­σεις της Κο­μι­σιόν στην Ελλ­λά­δα

Σε αυτή τη βάση, και λαμ­βά­νο­ντας υπόψη άλλες εξε­λί­ξεις που έλα­βαν χώρα κατά την πε­ρί­ο­δο ανα­φο­ράς, και εκτός από την υπεν­θύ­μι­ση των σχε­τι­κών δε­σμεύ­σε­ων που ανε­λή­φθη­σαν στο πλαί­σιο του Σχε­δί­ου Ανά­καμ­ψης και Αν­θε­κτι­κό­τη­τας, η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή απευ­θύ­νει στην Ελ­λά­δα τέσ­σε­ρις συ­στά­σεις:

Πρώ­τον, να συ­νε­χι­στούν οι προ­σπά­θειες για τη δη­μιουρ­γία μιας στα­θε­ρής και αξιό­πι­στης βάσης με σειρά εγκλή­σε­ων και τε­λε­σί­δι­κων απο­φά­σε­ων σε υπο­θέ­σεις δια­φθο­ράς, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων υπο­θέ­σε­ων δια­κε­κρι­μέ­νης δια­φθο­ράς κα­κουρ­γη­μα­τι­κού βαθ­μού.

Δεύ­τε­ρον, να ση­μειω­θεί πε­ραι­τέ­ρω πρό­ο­δος με τη δια­δι­κα­σία θέ­σπι­σης νο­μο­θε­τι­κών και μη νο­μο­θε­τι­κών δια­σφα­λί­σε­ων για τη βελ­τί­ω­ση της προ­στα­σί­ας των δη­μο­σιο­γρά­φων, ιδίως όσον αφορά τις κα­τα­χρη­στι­κές αγω­γές κατά δη­μο­σιο­γρά­φων και την ασφά­λειά τους, σύμ­φω­να με το εγκρι­θέν Μνη­μό­νιο Συ­νεν­νό­η­σης και λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τα ευ­ρω­παϊ­κά πρό­τυ­πα για την προ­στα­σία των δη­μο­σιο­γρά­φων.

Τρί­τον, να εντα­τι­κο­ποι­η­θούν οι προ­σπά­θειες για τη δια­σφά­λι­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κής και έγκαι­ρης δια­βού­λευ­σης στην πράξη με τα εν­δια­φε­ρό­με­να μέρη σχε­τι­κά με σχέ­δια νο­μο­θε­σί­ας, με­τα­ξύ άλλων με την τή­ρη­ση του θε­σμο­θε­τη­μέ­νου χρο­νο­δια­γράμ­μα­τος για τη δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση.

Τέ­ταρ­τον, να ενι­σχυ­θούν οι προ­σπά­θειες για την αξιο­λό­γη­ση του ισχύ­ο­ντος νο­μι­κού πλαι­σί­ου για το σύ­στη­μα εγ­γρα­φής των ορ­γα­νώ­σε­ων της κοι­νω­νί­ας των πο­λι­τών και αξιο­λό­γη­ση της ανά­γκης τρο­πο­ποί­η­σής του, προ­χω­ρώ­ντας πα­ράλ­λη­λα σε ένα δο­μη­μέ­νο διά­λο­γο με τις Ορ­γα­νώ­σεις της Κοι­νω­νί­ας των Πο­λι­τών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.