Ρεπορτάζ

Υπαγωγή δύο διαζευγμένων γυναικών στις διατάξεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Με δύο αποφάσεις που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου υπήχθησαν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών δύο διαζευγμένες μητέρες που περιήλθαν σε αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο με την πρώτη απόφασή του υπήγαγε στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου μια 41χρονη ημεδαπή, διαζευγμένη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών.
Το μοναδικό εισόδημά της προέρχεται από την εκμίσθωση διαμερίσματος πλήρους κυριότητάς της ύψους 250 ευρώ. Ο πρώην σύζυγος της αιτούσας διατηρούσε στο παρελθόν εποχιακή επιχείρηση, ενώ κατά τον χρόνο λύσης του μεταξύ τους γάμου εργαζόταν ως μόνιμος υπάλληλος στο δημόσιο.
Το σύνολο των οφειλών της προς μια πιστώτρια τράπεζα ανέρχονται στο ποσό των 175.225,04 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι λόγω αισθητής μείωσης του μηνιαίου ατομικού εισοδήματος της αιτούσας, σε σχέση με το εισόδημά της κατά την λήψη του επίδικου δανείου, το οποίο, μάλιστα, κατέστη μηδενικό από το έτος 2007, της μείωσης του ετήσιου οικογενειακού της εισοδήματος κατά το έτος 2014, το οποίο μειώθηκε στο ποσό των 11.974,15 ευρώ, σε σχέση με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των προηγούμενων ετών, το οποίο ανερχόταν τα έτη 2010-2013 κατά μέσο όρο στο ποσό των 13.250 ευρώ, καθώς και λόγω της απόκτησης δύο ανηλίκων τέκνων, που γεννήθηκαν τα έτη 2009 και 2011, αντίστοιχα, και της επακόλουθης αύξησης του μηνιαίου κόστους κάλυψης των βιοτικών αναγκών της οικογενείας της, έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών της προς τις πιστώτριές της.
Η αδυναμία αυτή είναι γενική, καθώς με το μηνιαίο εισόδημά της, όπως αυτό διαμορφώθηκε, που ανέρχεται πλέον στο ποσό των 250 ευρώ, πλέον 300 ευρώ που αντιστοιχούν στην διατροφή που καταβάλλει ο πρώην σύζυγός της για την ανατροφή των ανηλίκων τέκνων τους.
Το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη της για χρονικό διάστημα τριών ετών (36 μήνες) ορίζοντας μηδενικές μηνιαίες καταβολές προς την πιστώτρια, εξαίρεσε από την εκποίηση την κύρια κατοικία της και της επέβαλε την υποχρέωση να καταβάλει για τη διάσωση της κατοικίας της, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2023, μηνιαία δόση κεφαλαίου ύψους 158,35 ευρώ, εντός είκοσι πέντε (25) ετών, σε τριακόσιες (300) μηνιαίες δόσεις, εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός.
Στην δεύτερη υπόθεση το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση μιας 65χρονης διαζευγμένης μητέρας δύο ενήλικων γυναικών.
Εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος με μηνιαίες καθαρές αποδοχές για τους μήνες από Απρίλιο έως και Οκτώβριο ύψους 1.000 ευρώ. Τους υπόλοιπους μήνες, ήτοι από Νοέμβριο έως και Μάρτιο, λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ποσού 350 ευρώ μηνιαίως.
Διαμένει μόνη της σε διαμέρισμα, επιφάνειας 77,00 τ.μ ιδιοκτησίας της.
Το σύνολο των οφειλών της ανέρχεται στο ποσό των 38.000 ευρώ περίπου.
Το δικαστήριο ρύθμισε τις οφειλές της στο ποσό των 130 ευρώ επί τριετία (36 μήνες), συμμέτρως διανεμόμενο μεταξύ των απαιτήσεών της, οι οποίες θα πραγματοποιούνται εντός του πρώτου δεκαημέρου (10/ημέρου) εκάστου μηνός.
Εξαίρεσε δε το ακίνητό της από εκποίηση κατά το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου που της αναλογεί.

Της επέβαλε την υποχρέωση να καταβάλει για τη διάσωση του ιδανικού της μεριδίου επί της ανωτέρω περιγραφόμενης κύριας κατοικίας της το συνολικό ποσό των 18.336,78 €, με μηνιαίες δόσεις ποσού 101,87 €, για χρονικό 180 μηνών.
Τις υποθέσεις χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Ευαγγελία Ταμπάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου