Συνεντεύξεις

O YΠ.EΣ. στη “δ”: «Ο νέος εκλογικός νόμος καλείται να αποκαταστήσει την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες»

Απαντήσεις σε μια σειρά από “καυτά” ζητήματα όπως αυτό της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση, τον εκλογικό νόμο των απόδημων Ελλήνων, αλλά και την εφαρμογή του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, δίνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης.
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν σαφές και μεγάλο προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου για την Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τον Σύριζα όσο και για τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον καταλληλότερο, ο ΥΠΕΣ ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ότι: «Η κοινωνία μας έχει πλέον αποκτήσει αντισώματα στην καιροσκοπική και ανεδαφική κριτική με την οποία αντιπολιτεύεται η Αριστερά σε όλα τα πεδία και ενώ θα αφήνουμε σταδιακά πίσω μας την πανδημία, αυτό θα γίνεται όλο και πιο διακριτό» και προσθέτει: «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές σημαντικές προκλήσεις σε πολλά επίπεδα και ανταποκριθήκαμε με επιτυχία γεγονός που αποτυπώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης…»
• Κύριε υπουργέ, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν σαφές και μεγάλο προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου για την Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τον Σύριζα, όσο και για τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον καταλληλότερο. Θα ήθελα το σχόλιό σας, με δεδομένο ότι κλείσαμε ήδη έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και είναι σαφή τα σημάδια κόπωσης του κόσμου.
Είναι απολύτως κατανοητό να υπάρχει αυτή η κόπωση έπειτα από μία μακρά περίοδο δύσκολων μεν περιορισμών, απαραίτητων δε για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Θέλω ωστόσο να επισημάνω ότι οι Έλληνες στη μεγάλη τους πλειοψηφία συντάχθηκαν με τη στρατηγική της Κυβέρνησής μας για τη διαχείριση της πανδημίας και τήρησαν τα μέτρα, γεγονός που αποτυπώνεται και στους αντικειμενικούς δείκτες.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η παρούσα Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί, πέρα από την πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε η πανδημία τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και την τουρκική προκλητικότητα η οποία εκφράστηκε με επιθετικές ενέργειες τόσο στον Έβρο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο. Με λίγα λόγια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές σημαντικές προκλήσεις σε πολλά επίπεδα και ανταποκριθήκαμε με επιτυχία γεγονός που αποτυπώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Προσωπικά, στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική ζωή του τόπου δεν θυμάμαι κυβέρνηση, εν μέσω μάλιστα τέτοιων πρωτοφανών συνθηκών, να έχει διατηρήσει την εκλογική της δυναμική στα ποσοστά που έλαβε στις τελευταίες εκλογές και από την άλλη, αξιωματική αντιπολίτευση να έχει υποχωρήσει σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Εκτιμώ ότι η κοινωνία μας έχει πλέον αποκτήσει αντισώματα στην καιροσκοπική και ανεδαφική κριτική με την οποία αντιπολιτεύεται η Αριστερά σε όλα τα πεδία και ενώ θα αφήνουμε σταδιακά πίσω μας την πανδημία, αυτό θα γίνεται όλο και πιο διακριτό.
• Οι αυτοδιοικητικοί αναμένουν τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση. Ποια ζητήματα θα λυθούν;
Το μείζον ζήτημα που καλείται να θεραπεύσει ο εκλογικός νόμος είναι η αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και στις Περιφέρειες, γεγονός που καταλύθηκε με την καταστροφική εφαρμογή της απλής αναλογικής που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για χάρη ενός ιδεοληπτικού καπρίτσιου. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής έσυρε τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μία διαδικασία συναλλαγής με τους αντιπολιτευόμενους συνδυασμούς, καθιστώντας τους ομήρους και αναγκάζοντας τους να προχωρήσουν σε εκπτώσεις στην εφαρμογή του προγράμματός τους, για το οποίο άλλωστε εξελέγησαν από τους πολίτες. Το αποτέλεσμα ήταν συνδυασμοί με μόλις 1% να επιβάλλουν τη δική τους μικροκομματική και μικροπολιτική ατζέντα αποστερώντας από τις τοπικές κοινωνίες την υλοποίηση σημαντικών έργων. Με το σχέδιο νόμου που εισάγουμε στη Βουλή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δίνουμε τη δυνατότητα στον νικητή συνδυασμό να λαμβάνει τα 3/5 του συνόλου των εδρών, θέτουμε όριο εκλογής στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια το 3% και ο δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εφόσον λάβουν ποσοστό άνω του 43%.

• Μιλήστε μας για τον εκλογικό νόμο των απόδημων Ελλήνων. Είναι η κατάλληλη ώρα για τέτοια συζήτηση και τι περιμένετε από αυτό; Οι απόδημοι πάντως, το θέλουν εδώ και χρόνια.
Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφουγκράζεται την αγωνία των αποδήμων μας επί του συγκεκριμένου ζητήματος και έχει διαχρονικά εκφράσει την πάγια θέση της που είναι απλή και ξεκάθαρη: Δικαίωμα ψήφου χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις σε όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ανεξάρτητα από τον τόπο που κατοικούν. Η πρότασή μας περιγράφηκε μάλιστα προσφάτως και με τον πλέον εύγλωττο τρόπο από την κ. Τζάκρη η οποία, ως αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα απόδημου Ελληνισμού είναι η πλέον κατάλληλη για να εκφράσει επισήμως τη θέση του κόμματός της. Σε συνέχεια λοιπόν των όσων δήλωσε η κ. Τζάκρη, ετοιμάσαμε και καταθέσαμε στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου το οποίο ικανοποιεί αυτό ακριβώς το αίτημα: Άρση των «άδικων, υποτιμητικών και αχαρακτήριστων αυτών περιορισμών» όπως τους περιέγραψε και η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της ομογένειας. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ανακόλουθος των δηλώσεων των στελεχών του, καταθέτοντας μία «εξωφρενική» αντιπρόταση η οποία προβλέπει την κατάτμηση των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού σε τέσσερις μονοεδρικές περιφέρειες με γεωγραφικά κριτήρια. Προσέξτε τώρα ποιο είναι το παράλογο ζήτημα που γεννάται από αυτή την πρόταση: οι απόδημοι Έλληνες που είναι, επαναλαμβάνω, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίζουν διά της ψήφου τους το 1,2% της σύνθεσης του ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ αυτοί οι ίδιοι εκλογείς αν επιστρέψουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το συνταγματικώς κατοχυρωμένο εκλογικό τους δικαίωμα, θα μπορούν να καθορίσουν το 100% της σύνθεσης της Βουλής. Και μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η εξ αποστάσεως ψήφος να μην προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμα πάντως και στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου την οποία όλες οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες έχουν κάνει αποδεκτή, η Αριστερά θέτει προσκόμματα. Αντιλαμβάνονται, θέλω να πιστεύω, άπαντες το μέγεθος του παραλογισμού με το οποίο προσεγγίζει η αξιωματική Αντιπολίτευση ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί σύντομα να τοποθετηθεί στο κοινοβουλευτικό πεδίο απαντώντας σε ένα απλό όσο και αμείλικτο ερώτημα από το οποίο, όσο και να προσπαθεί δεν πρόκειται να ξεφύγει: Θέλει να ψηφίσουν οι Έλληνες απόδημοι ή δεν θέλει; Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού και εκ του πονηρού.
• Για να κλείσουμε, η εφαρμογή του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου σε τι θα βελτιώσει την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης στην πράξη;
Το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου που νομοθετήσαμε πρόσφατα, συνιστά το πρώτο και κρίσιμο βήμα για την εμπέδωση μίας κουλτούρας ακεραιότητας στη Δημόσια Διοίκηση. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν οδικό χάρτη πιστής εφαρμογής των διαδικασιών του ελληνικού Δημοσίου, στο οποίο θα μπορεί να ανατρέχει ο εσωτερικός ελεγκτής προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτές έχουν ακολουθηθεί, σύμφωνα με τα όσα σχετικά προβλέπονται. Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούμε να καταπολεμήσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από πράξεις ή παραλείψεις τους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να θεωρηθούν παραβατικές. Προκειμένου μάλιστα να ενισχύσουμε τον ρόλο του εσωτερικού ελεγκτή, εισάγουμε για πρώτη φορά διαδικασία πιστοποίησης η οποία θα πραγματοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Παράλληλα, με το συγκεκριμένο νομοθέτημα εφαρμόζουμε για πρώτη φορά στη Δημόσια Διοίκηση τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας, μία επιτυχημένη διεθνή πρακτική, με στόχο να προστατεύσουμε αποτελεσματικά βασικά δικαιώματα των εργαζομένων γύρω από ζητήματα ακεραιότητας, όπως για παράδειγμα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς μέχρι και φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης. Θέλω να επισημάνω ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας να μετατρέψουμε το ελληνικό Δημόσιο σε μία σύγχρονη επιχείρηση, γεγονός το οποίο απαιτεί σκληρή και σύνθετη δουλειά και είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα οι κόποι μας θα αποφέρουν καρπούς. Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα Καλό Πάσχα. Το Άγιο Φως της Ανάστασης, ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων των Ελλήνων απανταχού της γης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου