Τοπικές Ειδήσεις

Δημήτρης Γάκης: «Καινοτόμα νησιά – Ανάπτυξη στην Περιφέρεια»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μετά από επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, αρμόδιο για θέματα έρευνας και καινοτομίας Κώστα Φωτάκη σχετικά με το «Πρόγραμμα Περιφερειακής Αριστείας», δήλωσε:

«Οι λιγότερο ευνοημένες παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενισχύονται για την ανάπτυξη «έξυπνων» και καινοτόμων τεχνολογιών, με συνέργειες ΑΕΙ και περιφερειακών ερευνητικών φορέων, μέσα από μια αναπτυξιακή δράση που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο στρατηγικό μας στόχο: Τη μείωση των ανισοτήτων στις Περιφέρειες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχουμε τονίσει μέσα από την Επιτροπή μας, θα πρέπει να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, ώστε το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και οι υποδομές των φορέων που θα υλοποιήσουν τα έργα να λάβουν υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας, νομού, νησιού, ξεχωριστά. Συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου στην Ελληνική Περιφέρεια».

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την πρόσκληση για το «Πρόγραμμα Περιφερειακής Αριστείας», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», η δράση αφορά την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού (ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές) σε παραμεθόριες και νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς και σε Περιφέρειες με χαμηλές επιδόσεις στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Το Πρόγραμμα, έχει προϋπολογισμό 45 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα η χρηματοδότηση να φτάσει στα 54 εκατομ. ευρώ.

Η δράση αφορά τις Περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά, δίνοντας την ευκαιρία στις συγκεκριμένες Περιφέρειες – στόχο να ενισχύσουν τις περιφερειακές στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης μέσα από την ανάπτυξη των ερευνητικών τους υποδομών και την υλοποίηση δραστηριοτήτων, όπως η παροχή υπηρεσιών, ιδιαίτερα

προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο Πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχουν ΑΕΙ ή και ερευνητικοί φορείς των Περιφερειών αυτών και υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με φορείς και από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ερευνητικά έργα που θα επιλεγούν θα αφορούν και θα υλοποιηθούν αποκλειστικά τις επιλέξιμες Περιφέρειες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου