Ρεπορτάζ

Θετική έκθεση από την τρόικα (video)

Στη δημοσιοποίηση της πλέον θετικής έκθεση από καταβολής ελληνικού προγράμματος προχώρηση σήμερα η τρόικα στις Βρυξέλλες , με τα στελέχη της κομισιόν να υπαινίσσονται για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα των επομένων ετών δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο.

Κοινοτικός αξιωματούχος, που ενημέρωσε τον Τύπο, επεσήμανε πως η τρόικα -παρά τις επιφυλάξεις της- έχει τη βεβαιότητα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα των επομένων ετών θα εκπληρωθούν και ότι η χώρα παραμένει σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς.

Εύσημα από την τρόικα

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την κάλυψη μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών καθώς τα κόκκινα δάνεια και τα τοξικά στοιχεία στο ενεργητικό τους δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Σε σχέση με την απασχόληση στο Δημόσιο, ο κοινοτικός αξιωματούχος ενημέρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τεκμηριωμένα σχέδια για τον αριθμό των απασχολούμενων και την ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ συνιστά να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ των χαμηλότερων και των υψηλότερων αμοιβών στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε θετική έκπληξη τα αποτελέσματα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το κυνήγι των μαϊμού συντάξεων, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η τρόικα δεν πρόκειται να δώσει εκ των προτέρων λευκή επιταγή στον υπολογισμό τέτοιων παρεμβάσεων στα εσωτερικά της Ελλάδας. «Εκ των υστέρων θα παραδεχθούμε ότι υπάρχει απόδοση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κοινοτικός αξιωματούχος εκτόξευσε μομφές εναντίον του πολιτικού συστήματος για τη στάση του ειδικά τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου λέγοντας πως «θα προτιμούσαμε να κάνουν τη δουλειά τους σε σχέση με το πρόγραμμα και όχι να κατηγορούν το πρόγραμμα».

Τόνισε επίσης ότι αυτή η στάση ήταν που δημιούργησε προβλήματα στην επίτευξη των διαφόρων στόχων και πρόσθεσε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι στην περίπτωση που η χώρα δεν είχε διασωθεί με πρόγραμμα αλλά έχει βγει από το ευρώ «η αναγκαία και αναπόφευκτη προσαρμογή θα ήταν εξαιρετικά βαρύτερη».

«Οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι ιδιαίτερα συντηρητικές»

«H Ελλάδα βρίσκεται πια στον δρόμο της ανάκαμψης, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, και κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια να πάει καλύτερα από τις προβλέψεις και από το Πρόγραμμα. Το ίδιο θα συνεχίσει από δω και μπρος» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 4η αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επικεντρώνεται στις προβλέψεις πως «φέτος, το 2014, θα υπάρξει για πρώτη φορά άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,6% μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια λιτότητας. Του χρόνου, το 2015, προβλέπει σημαντική ανάπτυξη κατά 2,9%, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2016, προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 3,7%! Κι όλα αυτά σημαίνουν ασφαλώς και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι προβλέψεις αυτές είναι ιδιαίτερα συντηρητικές και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν ήδη ή γίνονται τώρα και οι οποίες θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνουν τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της ρευστότητας, ούτε τις θετικές επιπτώσεις από τι διανομή του κοινωνικού μερίσματος».

«Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το παραδέχονται πια και επίσημα οι πιο αυστηροί κριτές, με τα πιο συντηρητικά κριτήρια» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: Real News

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου