Τοπικές Ειδήσεις

Θετική ανταπόκριση έχει το πρόγραμμα περισυλλογής υγειονομικών αποβλήτων

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το πρόγραμμα για την περισυλλογή υγειονομικών αποβλήτων στα νησιά της Δωδεκανήσου, καθώς το ενδιαφέρον των κατοίκων να συνδράμουν στην προστασία του περιβάλλοντος ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες.
Υγειονομικά απόβλητα που κατά κύριο λόγο αφορούν σύριγγες, βελόνες, πλακέτες από τα rapid/self tests, γάζες, ληγμένα φάρμακα κ.ά., αντί να καταλήγουν στο περιβάλλον όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, περισυλλέγονται από εταιρεία που πληροί τις προϋποθέσεις έπειτα από σχετική σύμβαση που υπεγράφη με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.
Προηγούμενο ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», που ανέδειξε το θέμα, πυροδότησε σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκο Φουτούλη μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν στα φαρμακεία για να παραδώσουν υγειονομικά απόβλητα αντί αυτά να καταλήξουν στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων ή στις αποχετεύσεις.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Ν. Φουτούλη, η υγειονομική βόμβα των αποβλήτων από τα φαρμακεία, ξεπερνά ετησίως τους 10 τόνους σε όλα τα νησιά του νομού.
Ο όγκος των υγειονομικών αποβλήτων αυξήθηκε κατακόρυφα στα φαρμακεία από την περίοδο που ξεκίνησε η διενέργειά τους από τους φαρμακοποιούς γι’ αυτό και απαιτείται ειδική μέριμνα, κυρίως για αυτά τα οποία είναι θετικά.
Πλέον η επόμενη πρωτοβουλία αφορά στη συγκέντρωση και διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων τα οποία καταλήγουν από τα νοικοκυριά στο περιβάλλον είτε απορρίπτοντάς τα στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων είτε καταλήγοντας στις αποχετεύσεις, μολύνοντας και στις δύο περιπτώσεις τους υδροφόρους ορίζοντες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, μεγάλος είναι ο όγκος και των υγειονομικών αποβλήτων που προκύπτει από τις κατ’ οίκον νοσηλείες συμπολιτών μας, ενώ σε επόμενη φάση, θα ξεκινήσει η σταδιακή ένταξη στο πρόγραμμα, κτηνιατρικών φαρμάκων, αρωμάτων, καλλυντικών, αντιηλιακών προϊόντων, διαγνωστικών παραγόντων, συμπληρωμάτων διατροφής κ.ά.
Παρά το ενδιαφέρον ωστόσο των πολιτών, όπως εξήγησε ο κ. Ν. Φουτούλης στη Ρόδο δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα περισυλλογής των υγειονομικών αποβλήτων από τα φαρμακεία, καθώς ο Δήμος δεν έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, ευελπιστεί ωστόσο πως αυτό θα γίνει σύντομα μιας και ήδη οι πολίτες σπεύδουν στα φαρμακεία για να παραδώσουν υγειονομικά απόβλητα.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από τους Δήμους και ήδη υπάρχει θετική αποδοχή από τα μικρά νησιά που ανταποκρίθηκαν στην πλειονότητά τους στις ενημερωτικές επιστολές που έλαβαν από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Φουτούλη, η σωστή διαχείριση των οικιακών φαρμάκων, ληγμένων ή μερικώς χρησιμοποιημένων, δεν αποτελεί πολυτέλεια ή ιδιορρυθμία αλλά μια από τις πρώτες προτεραιότητες για ένα «πράσινο» περιβάλλον.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα εισέρχονται στο νερό των θαλασσών και κατ’επέκταση στον υδροφόρο ορίζοντα, όταν τα απορρίπτουμε στις τουαλέτες και στα ύδατα απευθείας.
Τα προβλήματα ύπαρξης φαρμακευτικών ουσιών στα νερό και των κινδύνων του είναι υπό μελέτη κυρίως στο ορμονικό σύστημα όπου φαίνεται ότι δημιουργεί παρενέργειες στην λειτουργία του.
Το πρόγραμμα, όπως λέει, είναι απαραίτητο διότι έχουν βρεθεί σε μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες σε διάφορα υδροφόρα συστήματα (θάλασσες, υδροφόρο ορίζοντα) 95 χημικές και φαρμακευτικές ουσίες.
Από τις 95 αυτές χημικές ουσίες οι 33 ήταν γνωστές για την ορμονική δράση τους, ενώ οι 46 ήταν φαρμακευτικές δραστικές ουσίες.
Γι’ αυτό η επιστροφή των οικιακών φαρμάκων έχει γίνει πλέον βίωμα στην Ε.Ε. όπου υπάρχουν οδηγίες ανάπτυξης προγραμμάτων επιστροφής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου