Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν οι ξεν/λληλοι από τον κορωνοϊό

Σε «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), που εκπροσωπεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους όλης της χώρας με αφορμή την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον Τουρισμό και φυσικά, την ανησυχία για παρατεταμένη παραμονή σε ανεργία.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Χότζογλου:
«Είναι γεγονός πως ο κλάδος που θίγεται πιο πολύ από την κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού είμαστε εμείς, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Από την ώρα που ξέσπασε η κρίση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας, προσπάθησε να εντάξει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους. Καταφέραμε κάποια πράγματα αλλά, θέλουμε ακόμη πολλή δουλειά. Π.χ. οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι ανήκουν στους εποχιακά εργαζομένους και η λειτουργία των ξενοδοχείων ανεστάλη μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, αυτόματα θα λάβουν παράταση στο επίδομα ανεργίας για δύο μήνες.
Αυτό βέβαια, είναι ένα πολύ καλό μέτρο αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την τουριστική περίοδο. Βρισκόμαστε όλοι σε αμφιβολία και απλά… περιμένουμε. Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η παράταση του επιδόματος ανεργίας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη είναι κάτι που ικανοποιεί τους εργαζόμενους. Εμείς, αγωνιζόμαστε αυτή την στιγμή να μπουν στην ρύθμιση –σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία- και οι εργαζόμενοι που τα επιδόματα ανεργίας τους έληξαν τον Δεκέμβριο του 2019. Επίσης, θέλουμε να μπουν και οι εργαζόμενοι που πήραν το εποχικό επίδομα, εφάπαξ. Όλα αυτά θέλουν δουλειά, έχουμε πετύχει πολλά και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Μην ξεχνάτε ότι σε πολλά μέρη όπως η Ρόδος, τα μικρά νησιά κ.λπ. οι εργαζόμενοι περιμένουν τον τουρισμό για να εργαστούν. Επειδή όμως η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο στον τουρισμό, με τις επιχειρήσεις, τις αεροπορικές εταιρίες κ.λπ. είναι πάρα πολύ ανησυχητική, περιμένουμε κι εμείς να δούμε τι θα γίνει. Εάν η σεζόν –καλώς εχόντων των πραγμάτων- ξεκινήσει τον Ιούλιο, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε και να βοηθήσουμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους».
Όσον αφορά την Εθνική Σύμβαση Εργασίας, ο κ. Χότζογλου είπε πως: «Παρατάθηκε έως 31 Αυγούστου 2020 αλλά οι απόψεις διίστανται εάν είναι υποχρεωτική ή όχι. Η δική μας πλευρά υποστηρίζει πως εφόσον δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια, είναι υποχρεωτική. Παρ όλα αυτά, έχουμε την δέσμευση από το υπουργείο Εργασίας ότι ο ίδιος ο υπουργός θα ανακοινώσει την επέκτασή της.
Οπότε και σε αυτό το κομμάτι, προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τους όρους, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ξεκινήσει η σεζόν. Βέβαια, το ίδιο θα ισχύσει και με τις Τοπικές Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας (όπως στην Ρόδο). Μας ενδιαφέρει να διασφαλιστούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και να είμαστε όλοι έτοιμοι για όλα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου