Τοπικές Ειδήσεις

Κατρούγκαλος: Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική

Το δικό του μήνυμα για την Εθνική Επέτειο απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από την Καλαμάτα όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις. Όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ: “Το μήνυμα της επανάστασης του 1821 είναι διαχρονικό. Μήνυμα για την εθνική μας ανεξαρτησία, τα εθνικά μας δίκαια, την ελευθερία τη δική μας και την πανανθρώπινη ελευθερία. Μήνυμα ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το αδύνατο: την ανάσταση μέσα από την αντίσταση, ακόμα και όταν ο συσχετισμός δύναμης είναι συντριπτικά εναντίον μας. Ο αγώνας για τα εθνικά δίκαια συνεχίζεται τώρα με πολύ καλύτερες συνθήκες” και επεσήμανε: “Μετά τα μνημόνια ανακτήσαμε πλήρως την εθνική μας κυριαρχία και δεν είμαστε μόνο μια σταθερή δημοκρατία, εξάγουμε και τη σταθερότητα. Και με το καινούργιο ακόμα πιο αναβαθμισμένο διπλωματικό κύρος που έχουμε, με τις συμμαχίες που αναπτύσσουμε, μπορούμε να αδρανοποιούμε προβολή ισχύος από κάθε αναθεωρητική δύναμη και να επιβάλλουμε το διεθνές δίκαιο ως το μοναδικό πλαίσιο για τις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις”.

Επίσης, σημείωσε: “Το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας που είναι αναπόσπαστο τμήμα του είναι αυτό που καθορίζει και τις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία και επιδιώκουμε βέβαια να ξαναρχίσουμε το διάλογο μαζί της, όχι για συνεκμετάλλευση, όπως πολύ επιπόλαια γράφεται, αλλά για να ξεκινήσουμε τις ερευνητικές επαφές για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας μας. Και στην Ανατολική Μεσόγειο προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και προφανώς αναγνώριση του αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους. Όλα αυτά είναι πάγιες εθνικές θέσεις. Κανείς δεν πρέπει ούτε να τις αλλοιώνει, ούτε να τις διαστρεβλώνει. Αυτή την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί, όπως είπε ο Μακρυγιάννης”.

Ερωτώμενος για το Καστελόριζο αλλά και τη νέα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά, υπογράμμισε: “Το Καστελόριζο, όπως όλα τα νησιά του Αιγαίου, έχει υφαλοκρηπίδα. Ακόμη κι αν ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αποτελεί μια οργανική ενότητα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έναν ενιαίο χώρο που αντικρίζει τις τουρκικές ακτές. Το δίκαιο της θάλασσας είναι σαφές ως προς το θέμα αυτό και δεν χωρά αντίλογο. Όπως όλα τα νησιά, λοιπόν, και το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική”.

Και συνέχισε λέγοντας: και δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα θέματα. Ούτε μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία αλλά η γεωγραφία δεν είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Τι λέει ο ποιητής: Ό,τι είναι αληθές πρέπει να το θεωρούμε και εθνικό. Η εθνική μας λοιπόν, στάση δεν πρέπει να καθορίζεται ούτε από τη συγκυρία ούτε από ιδιοτέλειες κομματικές ή άλλες. Πρέπει να είμαστε πάντα σταθεροί σ’ αυτό που ήταν η εθνική μας γραμμή. Ως προς δε την Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης -ο μεγαλύτερος ναός για πολλούς αιώνες- είναι και ένα κτήμα της ανθρωπότητας. Έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO σαν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οποιαδήποτε λοιπόν αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών, είναι και μια προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού. Σας ευχαριστώ. Και του χρόνου”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου