Ζούσε κάποτε ένας χαρισματικός δήμαρχος… Ο Τάσος Αλιφέρης, που για εμάς του νησιώτες ήταν πολλά περισσότερα από δήμαρχος της Τήλου. Ηταν πολλά περισσότερα από τον δήμαρχο που τόλμησε πρώτος να τελέσει γάμο ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια, όπως έγινε γνωστός στο πανελλήνιο. Για εμάς τους νησιώτες, ο οραματιστής, πρωτοπόρος, υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τάσος Αλιφέρης, ήταν εκείνος που αγάπησε τα νησιά μας, κι ας ήταν στεριανός, περισσότερο ίσως και από εμάς τους ίδιους.
Με καταγωγή από τη Λακωνία, βρέθηκε στην Τήλο από επιλογή, ως αγροτικός γιατρός κι έκτοτε έγινε νησιώτης, ένας από εμάς. Εμεινε στο νησί μέχρι το πρόωρο τέλος της ζωής του, κατόρθωσε το λεγόμενο «θαύμα της Τήλου» και ο από επιλογή νησιώτης μάς έμαθε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.
Το «μεταφορικό ισοδύναμο» για το οποίο πολύς λόγος γίνεται τελευταία, φέρει τη σφραγίδα του αείμνηστου Τάσου Αλιφέρη, που είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά.
Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, δυναμικός δήμαρχος με διευρυμένους ορίζοντες και όραμα για τον τόπο του, ο Τάσος Αλιφέρης έδωσε μάχες σε κάθε επίπεδο και με κάθε ευκαιρία για το μεταφορικό ισοδύναμο, όταν ακόμα δεν το γνώριζε ως όρο κανείς στην Ελλάδα.
Το πάθος του, η αγάπη του για το νησί του, την Τήλο, που είχαμε την τύχη να απλώνονται σαν δίχτυ προστασίας και στα δικά μας νησιά, ήταν πάντα ο οδηγός του.
«Μάτωσε» μέχρι να πείσει για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, κι αν σήμερα έχει καταστεί ζητούμενο για τους νησιώτες και «πολύτιμη εξαγγελία» για τους πολιτικούς, μόνο στον Τάσο Αλιφέρη οφείλεται.
Κι αν κάποιοι το έχουν ξεχάσει, είμαστε εμείς εδώ για να τους το θυμίσουμε. Η αναφορά στο όνομά του, στο έργο του και στην προσφορά του, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.
Σε ευχαριστούμε για όλα Τάσο… Εις το επανιδείν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ